Türkiye`nin yenilenebilirde çekiciliği arttı

Türkiye`nin yenilenebilir enerji alanındaki uzun dönemli yatırımlar ve sahip olduğu potansiyel ile çekiciliği arttı.

 

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY tarafından hazırlanan Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi`nin (RECAI) son sayısında, pazardaki kısa vadeli bazı belirsizliklere rağmen yenilenebilir enerji alanındaki uzun dönemli yatırımlar ve sahip olduğu potansiyelin Türkiye`yi listede 15. sıraya yükselttiği kaydedildi.

 

EY RECAI Endeksi`nin son sayısında Türkiye`ye ayrılan özel bölümde, Türkiye`nin 2013`te 600MW hacmindeki güneş enerjisi kapasitesi için 9GW`lık yatırım başvurusu almışken, Mayıs 2015`te 3GW`lık rüzgâr enerjisi kapasitesi için 42GW`lık önlisans başvurusu yapıldığı ve 2016`da Türkiye`nin 2GW`lık bir ihale daha yapacağı bilgisine yer verildi.

 

Yenilenebilir Enerji Eylem Planı ile elektrik enerjisi ihtiyacının minimum %30`unun yani yaklaşık 61GW`lık bir elektrik üretim kapasitesinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasının hedeflendiğine dikkat çekildi.

 

İLERLEME BEKLENENDEN YAVAŞ

Türkiye`de yenilenebilir enerji sektörünün beklenenden daha düşük bir hızda ilerlediği belirtilen raporda 2015`te açıklanan güçlü hedeflerin ve yakın geçmişteki ve gelecekteki ihalelere gösterilen ilginin de, yenilenebilir enerji yatırımlarında ve devreye alınmasında güçlü bir istekliliğin varlığını gösterdiğine dikkat çekildi.

 

Raporda ayrıca doğalgaz ithalatından kaynaklanan bütçe açıklarının yenilenebilir enerji alanındaki büyümeyi hızlandırmasının beklendiği de belirtildi.

 

İLK ÜÇ ÜLKE

Raporda ilk üç sırayı sırasıyla ABD, Çin ve Hindistan aldı. İngiltere RECAI Endeksi`nin 12 yıllık geçmişinde ilk kez bu yıl listenin ilk 10`u içerisinde yer almadı.

http://enerjigunlugu.net

26.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR