Geleneksel güneş panellerinden 400 kat fazla enerji üreten küreler

Geleneksel panellerden farklı, ancak çok daha verimli olan bu yenilikçi tasarım hem estetik hem de alışılagelmiş aynalardan 400 kat daha ucuz. Saatte 161 km’lik rüzgara dayanıklı ve ayna yüzeyini yağıştan, tozdan, böcekten koruyor. Fiyatı kadar yerleştirilmesi ve doğa dostu olmasıyla da dikkat çeken bu güneş küreleri teknolojisi, Cool Earth şirketi tarafından üretildi. Kullanılan teknoloji, benzerleri gibi pahalı silikon altyapısı kullanmak yerine, güneş enerjisini yakalayan ve odaklayan balon şeritleri kullanıyor.

 

Havayla şişirildiğinde yoğunlaştırıcı, güneş ışınını fotovoltaik hücrelerin odak noktasına yoğunlaştıracak bir şekil alıyor. Bu da, daha çok elektrik üretmek için ihtiyaç duyulan, maliyeti yüksek güneş hücrelerine olan ihtiyacı azaltıyor. Şişebilen algılayıcılar ışığı yakalıyor ve enerjiyi birkaç kat arttıracak şekilde fotovoltaik hücrelere odaklıyor. Cihazlar art arda sıralanmış birkaç yoğunlaştırıcının bir desteğe bağlı yerleştirilmesiyle kullanılıyor. Asılabilen yapıları sayesinde güneş enerji üretiminde değişik alanlarda kullanılabiliyor.

 

Sistem geleneksel fotovoltaik hücreler gibi çalışsa da kullanılan malzemeler farklı. Güneşi odaklamak için alüminyum ve cam yapıları yerine, ince plastik zar malzeme kullanılıyor. Optik yoğunlaştırıcı oluşturmak içinse benzerlerinden farklı olarak hava ile şişirme kullanılıyor. Kurulu sistem güneşin günlük hareketlerini takip ediyor.

 

Şişme yapı hafif, ancak rüzgâra dayanacak kadar sağlam. Cihazın yoğunlaştırabilme özelliği, içindeki hava miktarına bağlı olarak değiştirilebiliyor ve en iyi hale getirilebiliyor.

 

2 m çapındaki her bir balon 500 Watt elektrik üretebiliyor. Bu küreler az bakım istiyorlar ve yer değiştirmeleri maliyetli değil. Bu ucuz sistem sayesinde, üretilen güneş enerjisi fiyatı fosil yakıt üreten enerji kaynaklarının seviyesine düşüyor.

https://gaiadergi.com

10.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR