Hindistan GES’lerde 5 GW sınırı geçti

Hindistan`ın güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesi 5130 megavat`a (MW) ulaştı. Hükümet, 2021/22 yılları için 100 bin MW`lik hedef koydu...

 

Dünyanın yenilenebilir enerji alanındaki yükselen yıldızı Hindistan`ın GES kurulu gücü 5 bin MW`lik sınırı aştı. Geçtiğimiz günlerde Hükümet tarafından açıklanan 2015 yılı sonu verilerine göre Hindistan`daki güneşe dayalı elektrik kurulu gücü 5.130 MW seviyesine ulaştı. En çok kurulum 1264 MW ile Rajasthan Eyaletinde. İkinci sırada 1.024MW ile Gujara Eyaleti ve üçüncü sırada 679 MW kurulu güç ile Madhya Pradesh Eyaleti var.

 

HEDEF 100 BİN MW

2015 yılında yenilenebilir yatırımları alanında en hızlı büyümeyi kaydeden ülkelerden biri konumundaki Hindistan, özellikle güneşe dayalı yatırımlarda hedef büyüttü. Hindistan hükümeti, 2021/22 yılına kadar ülke çapındaki güneşe dayalı elektrik santrallerinin kurulu gücünü 100 GW`ye ulaştırmayı hedefliyor.

 

18 BİN MW`LİK İHALE

Hükümetin hedeflediği 100 bin MW`lik GES kurulu gücünün 60 bin MW`ını saha projeleri oluşturuyor. 40 bin MW`lik kısım ise Çatı tipi GES`lerden oluşacak. Hükümet bu hedeflere ulaşmak için federal ve eyalet düzeylerinde bir dizi program başlattı. Bunlardan biri Mart sonu açılacak olan 18 bin MW`lık GES ihaleleri.

 

750 MW`LİK ULTRAMEGA GES

Hindistan ayrıca Ultramega GES projelerine teşvik programları da başlatacak. Planlanan Ultramega GES projelerinin ilki şimdi Madya Pradeş eyaletinde hayata geçiriliyor. Geçtiğimiz hafta sonu Dünya Bankası’nın yan kuruluşu IFC yetkilileri dünyada bugüne kadarki en büyük tek GES projesi unvanına sahip olan 750 MW’lık GES projesinin finansmanı konusunda eyalet hükümetine finansal destek sunacaklarını açıkladılar.

 

AVUSTRALYA ORTAK OLACAK

Bu arada IFC, ultramega GES projelerini hayata geçirecek özel sektör yatırımcı ya da yatırımcılarının bulunması konusunda da Hindistanlı yetkililere yardımcı olacağının sözünü veriyor. Hatta, Hindistan`ın ilk ultramega projesine ortak olmak isteyenler ortaya çıkmaya başladı bile. Bunlardan biri de Avustralya Dış Ticaret Bakanlığı. Hindistan`ın ilk ultramega GES projesinin gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan 1.500 Hektar arazinin 1.300 Hektarını Eyalet Hükümeti tahsis edecek.

 

Dünyanın en büyük GES projesi için Dünya Bankası`nın verdiği desteğin, Hindistan hükümetinin koyduğu yeni hedeflere ulaşmasını kolaylaştıracağı belirtiliyor.

http://enerjigunlugu.net

18 Ocak 2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR