Dünya enerji tüketiminde yenilenebilir payı yükseldi

Yenilenebilir enerji geçtiğimiz yıl dünya enerji tüketiminin yüzde 2.8`ini karşıladı.

 

BP’nin 1951 yılından bu yana her yıl yayınladığı ve enerji sektörüyle ilgili geniş kapsamlı verilerin bir araya toplanarak analiz edildiği 2016 BP Enerji İstatistikleri Raporu’na göre, 2015 yılında maliyetlerdeki keskin düşüşlerin etkisiyle yenilenebilir enerji çok hızlı bir büyüme kaydetti. Son on yılda yenilenebilir enerjinin dünya enerji tüketimindeki payı yüzde 1`den yüzde 2.8`e yükseldi.

 

Elektrik üretiminde kullanılan yenilenebilir enerji yüzde 15,2 artarken yenilenebilir enerji kaynakları da küresel enerji üretiminin yüzde 6,7`sine ulaşarak rekor kırdı.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarında en yüksek yıllık artışı yüzde 23.5 büyüme ile Almanya ve yüzde 20.9 büyüme ile Çin gerçekleştirdi.

 

Yenilenebilir enerji geçen yıl 213 teravatsaat güneş, rüzgar ve biyoyakıt kapasitesi ekledi. Ki bu miktar geçen yılki global elektrik üretimi artış miktarına neredeyse eşit bir rakam.

 

RÜZGAR LİDERLİĞİ ELİNDE TUTUYOR

Rüzgar yenilenebilir kaynaklar içinde en büyük kaynak olmaya devam etti. Geçen yıl rüzgar enerjisi yüzde 17.4 büyüdü. Rüzgarın yenilenebilir enerji kaynakları içindeki payı ise yüzde 52.2 oldu. Burada da yüzde 53.4`lük büyüme ile Almanya başı çekti.

 

GÜNEŞ HIZLI BÜYÜDÜ

2015 yılında güneş enerjisi üretimi ise bir önceki yıla göre üçte bir oranında (yüzde 32.6) arttı. Güneş enerjisi üretiminde yüzde 69.7 büyüme ile Çin ABD ve Almanya`yı geride bırakarak başı çekerken, Amerika yüzde 41.8, Japonya yüzde 58.6 oranında büyüme kaydetti.

 

BİYOYAKITTA BÜYÜME SINIRLI

Biyoyakıt üretimi ise yüzde 0.9 büyüdü. Biyoyakıt üretiminde yüzde 6.8 büyüme ile Brezilya başı çekerken, yüzde 2.9 ile ABD onu izledi. Endonezya ise biyoyakıt üretiminde yüzde 46.9, Arjantin ise yüzde 23.9 oranında bir düşüş kaydetti.

 

KARBON SALIMI SADECE YÜZDE 0.1 ARTTI

Yenilenebilir enerjideki bu büyümenin ve durgun global enerji talebinin etkisiyle geçen yıl enerji sektörü kaynaklı karbon emisyonu sadece yüzde 0.1 oranında arttı.

 

Karbon emisyonu artışı Avrupa ve Avrasya`da yüzde 2.6 oranında azalırken, Rusya`da yüzde 4.2 oranında azaldı. Çin`in karbon emisyonu ise 1998 yılından bu yana ilk defa düşüş kaydetti.

 

Hindistan`da ise tam tersi olarak karbon emisyonu yüzde 5.3 oranında arttı. Sabiha KÖTEK

www.enerjigunlugu.net

09.06.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR