Drone’lar Afrika’da Kan Dağıtıyor

Rwanda`da uzun süredir kan nakliyesinde problem yaşanıyordu. Hükümet drone`larla yeni bir program ortaya koydu.

 

Afrika’nın Rwanda adlı ülkesinde uzun süredir gerekli malzeme ve kan nakliyesinde problem yaşanıyordu. Bu ülkede hastaneler çok küçük ve birçok malzemeden mahrumlar. Hükümetleri bu sorunları aşmak için drone’lardan yararlandığı yeni bir program ortaya koydu.

 

Mesaj veya mail yoluyla sipariş edilen kanlar California’lı robot şirketi Zipline tarafından alınıyor ve Muhanga şehrindeki drone üssü tarafıdan istenilen kan cihaza yükleniyor. Sonrasında drone bu kanları paketler halinde verilen koordinatlara dağıtıyor.

 

“Zip” drone’lar 1.5 kg kadar kanı 150 km’ye kadar taşıyabiliyor. Bu da bir insan hayatını kurtarmaya yeter. Günde 15’den başlayıp 50-150 acil çağrıya çıkabilen uçuş sayısı mevcut. Her uçuş 30 dakika civarında sürüyor. Gelecekte hayat kurtarıcı ilaç ve aşıları da dağıtma hedefindeki hükümetin ilk hedefi yalnızca batı kesiminde uygulanan programı doğuya da yaymak.

 

Tabi ki şirket UPS, Vaccine Alliance, Gavi gibi büyük kuruluşlarla da çalışıyor. Hedefi bu uygulamaları tüm Afrika ve Amerika’ya yaymak. “Teknoloji ölüm ve yaşam arasında büyük bir fark yaratabilir” diyen Gavi’nin CEO’su, “Her çocuk temel sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasını hak eder, bizim projemiz bunun ilk adımı” diye ekliyor. (Erkan Öztürk)

www.webtekno.com

15.10.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR