Avustralya enerji depolamada yeni standartlar getirebilir

Yeni düzenlemelerin enerji depolama birimlerine sahip güneş elektriği sistem maliyetlerini yükseltebileceği bildirildi.

 

Avustralya’da güneş elektriği sistemlerine bağlı lityum-iyon pillerin kullanımına yönelik yeni şartlar getirilebileceği veya engellenebileceği bildirildi.

 

Avustralya medyasına yansıyan haberlere göre ülkenin standart kurumu Standard Australia bu birimlerden kaynaklı yangın tehlikelerine karşı bir taslak çalışma hazırladı.

 

Haberlere göre çalışma bu pillerin konutlarda veya garajlarda kullanımını engelleyerek, konutların dışında ayrı kapalı birimler halinde kurulma şartı öneriyor.

 

Bu şartın ise ülkede 12-13 bin Avustralya doları düzeyinde olan 5 kW’lık bir çatı üstü güneş elektriği sistemi ile 5 kWh’lik depolama birimi yatırım maliyetini yüzde 50 oranında artırabileceği, ayrıca sistem verimliliğini düşürebileceği iddia ediliyor.

 

Ülkede halihazırda yaygın olarak kullanılan Tesla, Sonnenbatterie, LG Chem, Enphase, Sony gibi firmaların ürünleri lityum-iyon teknolojisine dayanıyor.

 

Avustralya’da hali hazırda toplam kurulu güçleri 5 GW’ı geçmiş 1,6 milyon çatı üstü güneş elektriği sistemi kurulu durumda.

 

Ülke Başbakanı Malcolmm Turnbull ‘nın konutu da dahil olmak üzere binlerce evde de halihazırda çoğunlukla lityum-iyon teknolojisine dayalı enerji depolama birimleri kullanılmakta.

 

Standard Australia tarafından yapılan yazılı açıklamada ise çalışmanın lityum-iyon pilleri için yasak amacını taşıdığına dair ifadeler spekülasyon olarak nitelendirildi.

 

Kuruluşa göre düzenleme ile pillerin tehlikelerine göre sınıflandırılması ve güvenilir şekilde kurulum ve kullanımına yönelik standartlar getirilmesi hedefleniyor.

http://solar.ist

16.02.2017

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR