Türkiye`deki belediyelere 250 milyon dolarlık yatırım
IFC, bugüne kadar İzmir, İstanbul ve Antalya belediyeleri ile atıktan enerji üretimi, su arıtması ve ulaşım gibi alanlarda çok sayıda projeyi destekledi.
Dünya Bankası Grubu kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Türkiye`de belediyelere geçen 3 yılda kendi adına 250 milyon dolar yatırım yaptı, 350 milyon dolar da sendikasyon temin etti.
IFC açıklamasına göre, IFC ile TC. Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Belediyeler Birliğinin katılım ve desteği ile Türkiye`deki belediyelerin temsilcileri için bir çalıştay düzenledi.
Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, belediyelerin mali işler ekipleri ve önde gelen uluslararası kuruluşlardan uzmanları bir araya getiren çalıştayda belediyelerin proje finansmanı esnasında karşılaşabileceği olası risklerin yönetimine odaklanıldı.
Tüm dünyada 200`ü aşkın belediye ile yüzlerce proje için iş birliği içinde olan IFC`nin proje finansmanı ve risk yönetimi konularında geniş bir uluslararası deneyimi bulunuyor.
IFC`nin "Sürdürülebilir Şehirler" insiyatifi finansal ve danışmanlık hizmetleri ile kritik altyapı hizmetleri genişleterek bu alandaki politika ve uygulamaları geliştirmeye destek olarak, çevreye duyarlı uygulamaları teşvik ederek ve projeler için finansman sağlayarak şehirlerin daha sürdürülebilir bir şekilde yapılanmasına destek olmayı hedefliyor.
Türkiye bu alanda IFC için öncelikli bir ülke konumunda bulunuyor. IFC bugüne kadar İzmir, İstanbul ve Antalya belediyeleri ile atıktan enerji üretimi, su arıtması ve ulaşım gibi alanlarda çok sayıda projeyi destekledi. Geçen 3 yılda toplamda 5 projeye danışmanlık yapan IFC, bu gibi projelere kendi adına 250 milyon dolar yatırım yaptı, 350 milyon dolar da sendikasyon temin etti.
Türkiye IFC`nin tüm dünyada yaklaşık 5 milyar dolarlık bir portföy ile en çok yatırım yaptığı ikinci ülke olarak öne çıkıyor. IFC 2016 mali yılında Türkiye`ye kısa ve uzun vadeli olmak üzere 18 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi.
"TÜRK ŞEHİRLERİ DÜNYANIN EN HIZLI GELİŞEN ŞEHİRLERİ ARASINDA"
IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams, çalıştayda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"IFC, Türkiye`de 50 yılı aşkın süredir yatırım yapıyor. Türk şehirleri dünyanın en hızlı gelişen ve büyüyen şehirleri arasında yer alıyor. Bu şehirlerin ihtiyaçlarının giderilmesi için kamu ve özel sektörün bir arada çalışması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Türkiye`de belediyelerle çalışmalar yapıyoruz ve çok sayıda projeye imza attık.
Bu çalıştayla belediyeler için IFC gibi uluslararası finansal kurumlarla iş birliği yapmanın getirdiği avantajları daha iyi anlatmayı ve aynı zamanda zorlaşan makro ekonomik koşullarla ortaya çıkabilecek olası borçlanma risklerini nasıl yönetebilecekleri konusunda IFC`nin küresel deneyimlerini aktarmayı hedefledik."
Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hakkı Karataş da Hazine Müsteşarlığı tarafından belediyelere dış borcun ikrazı ve Hazine geri ödeme garantili kredi mekanizmaları ile dış finansman imkanı sağlanabildiğini bildirdi. Karataş, şu ifadeleri kullandı:
"Söz konusu finansman imkanlarının kullandırılması ile belediyelerin iç ve dış borçlanmaları Hazine açısından açık ve örtük koşullu yükümlülük oluşturabilmektedir. Bu nedenle belediyelerimizin kredi değerliliği hayati önem taşımakta ve müsteşarlığımız tarafından yakından takip edilmektedir.
Belediyelere sağlanan mevcut finansman imkanlarına ek olarak, belediyelerin yurt içi piyasalarda yapılacak tahvil ihraçları ile Hazine Müsteşarlığınca verilecek izinlere ilişkin düzenlemeler tamamlanmıştır. Söz konusu düzenleme ile belediyelerin finansman imkanları genişletilmiştir." (AA)
www.hurriyet.com.tr
23.03.2017