Rus İHA’sı güneş enerjisi ile stratosferde bir yıl boyunca uçacak

Rusya’nın güneş enerjisi ile çalışacak olan ilk yüksek irtifalı insansız hava aracının (İHA) stratosferdeki test için hazır olduğu bildirildi. Rusya’nın bilimsel uzay araçlarının üreticisi olan şirketi Lavochkin’in genel müdürü Sergei Lemeshevsky, İzvestia`ya verdiği demeçte, yetkililerden izin alınması halinde, stratosferdeki testlerin yıl sonundan önce gerçekleşebileceğini söyledi.

 

Temmuz-Eylül döneminde yapılan testlerde uçuş yüksekliği hariç diğer tüm özelliklerin sorunsuz çalıştığını ifade eden Sergei Lemeshevsky, stratosferdeki uçuş için otoritelerden resmi izin gerektiğini, bu iznin alınmasından sonra test uçuşuna başlayacaklarını dile getirdi. Kuban havaalanından gerçekleştirilmesi planlanan deneme uçuşunun Kasım-Aralık aylarında yapılması bekleniyor.

 

 "Aist" LA-252 adı verilen ve kanat yüzeylerinin tamamının güneş panelleri ile kaplı olan İHA’nın güneş enerjisi sayesinde yıl boyunca durmadan uçma yeteneğine sahip olduğu bildirildi. İki elektrikli motora sahip İHA’nın gece uçuşunu ise şarj edilebilir piller aracılığı ile yaptığı belirtildi.

 

LA-252 "Aist" in atmosferik uydular sınıfına girdiği, ticari yolcu uçaklarının erişemeyeceği 15 ila 22 km yükseklikte uçabildiğinin altı çiziliyor. Atmosferdeki uçuşlar için çok hafif imal edilen ve kompozit malzemelerden üretilen LA-252’nin yüksek aerodinamik özelliklere sahip olduğuna dikkat çekiliyor.

 

Rus İHA’sının kanat açıklığı 23 m, kalkış ağırlığı ise 125 kg. İHA’nın stratosferde test yaptıktan sonra, başta Rus kolluk kuvvetleri ve ordu olmak üzere potansiyel müşteriler için bir gösteri şovu düzenlenmesi planlanıyor.

www.kokpit.aero

23.10.2017

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR