Türkiye de kurulmak istenen kömür santrallarına karşı kampanya başlatan Greenpeace temsilcileri, bugün, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ı ziyaret etti. Greenpeace Türkiye Genel Direktörü Uygar Özemsi, dünyada faaliyette olan kömür santrallarının  iklim değişikliğinin bir numaralı sorumlusu olduğunu bu nedenle EPDK dan Türkiye de  kurulmak istenen ithal kömür santrallarına lisans vermemesini talep etti.

 

2012 yılında devreye girecek Kyoto anlaşması ile Türkiye de yapılması planlanan tüm kömür santrallarının ekonomik olarak ölü yatırımlara dönüşeceğini savunun Özesmi, EPDK nın rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklara öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

 

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise önümüzdeki yıllarda bilhassa hızla devreye girecek hidrolik ve rüzgar santralları sayesinde Türkiye nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarında Avrupa nın en iyi konumdaki ülkesi olacağını söyledi.

 

Köktaş, "Türkiye nin Avrupa da rüzgar ve güneş enerji potansiyelinde iki numara. Özel sektör bu yatırımları yapacak. 2020 yılında 19 bin megavat rüzgar projesini sisteme bağlayabiliriz. Güneş enerjisini sisteme katmak üzere bugünlerde çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

 

Çevresel duyarlılıklar konusunda tüm katkılara açık olduklarını belirten Köktaş, ancak enerjiye rasyonel ve global ölçekli bakılması gerektiğini kaydetti.

 

Bu işin ekonomisini kaldıramayan fizibıl olmayan projenin lisans almış olsa da zaten hayat bulamayacağını anlatan Köktaş, "Ancak çevreyi kirletmeyen teknolojilere sahip kömür santralı projelerini toptan yok sayıp lisanslarını iptal etmeyiz" dedi.

 

Türkiye de sürmekte olan ve yapılacak bin 440 adet hidrolik santral projesi olduğunu belirten Köktaş, "Biz çevreye çok duyarlıyız. Karadeniz de yapılmakta olan hidrolik santraller konusundaki itirazlar karşısında bölgeye teknik bir ekip gönderdik. Tek tek projelere baktılar. İnşaat sırasında hafriyatları ile çevreye zarar verdiğini tespit ettiğimiz bazı projeler için gerekli müdahaleler yapıldı. Bu projelerin bölgenin can suyuna zarar vermemesine dikkat ediyoruz" dedi.

 

Çevre dostu, temiz, yenilenebilir, sonsuz, bağımsız, kesintisiz ve bedava elektrik için artık mazeret kalmadı.

Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi ile elektrik üretmek artık çok daha pratik, kolay ve ekonomik;

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR