DOĞALGAZ KESİLDİ, AVRUPA PANİKTE

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye ve Avrupa bölgesini olumsuz etkileyen gaz kriziyle ilgili olarak, “Tedbir aldık. Türkiye’de sıkıntı yok” dedi.

 

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizi, önce Avrupa bölgesine ardından da Türkiye’ye sıçradı. Rusya, Polonya’ya verdiği gazı yüzde 5 kesti, Avusturya’ya gaz akışı yüzde 90, Çek Cumhuriyeti’ne yüzde 75 azaldı, Hırvatistan’da gaz tamamen kesildi, Bosna’nın yüzde 25 azaldı. Bulgaristan ve Yunanistan da gaz krizinden etkilenen ülkeler arasında.

 

Bu gelişmelerle birlikte Türkiye’nin Ukrayna üzerinden aldığı Rus gazı da dün sabah saatlerinde tamamen kesildi. Doğalgaz kesintisi, enerji yönetimini harekete geçirirken, Ankara’da yoğun diplomasi trafiği yaşandı. Türkiye, küresel ekonomik krizin etkisiyle günlük 130 milyon metreküpe kadar düşen doğalgaz ihtiyacını, Mavi Akım’dan gelen Rus gazındaki 8 milyon metreküplük artış ile depo ve LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminallerini devreye sokarak karşıladı. İran’dan gelen gazın da ihtiyaç halinde artırılabileceği belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgazda şu anda kesinti gerektirecek bir sıkıntı olmadığını belirterek, “Gerekli tedbirleri aldık. İnşallah halkımızı üşütmeyeceğiz” dedi.

Bakan Güler, “Bu sorunun parçası olmak istemiyoruz. İki ülke kendi aralarında sorunu çözmeli. Ancak gerekirse arabulucu oluruz. Benzer işareti Sayın Başbakan’dan da aldık” diye konuştu.

 

Mavi Akım’a yüklenildi

Fiyat anlaşmazlığı nedeniyle patlak veren doğalgaz krizi sonrası Rusya, Ukrayna üzerinden geçen gazı dün sabah tamamen kesti. Türkiye tarafı Gazprom ile temasa geçerek Mavi Akım’dan gelen gazın artırılmasını talep etti. Mavi Akım’dan sağlanan günlük 40 milyon metreküplük gaz miktarının 48 milyon metreküpe çıkarılması sağlandı.

 

Önce sanayi kesilir!

Güler, gazda yer altı deposu ve LNG terminallerinin kullanılmaya başlandığını söyledi. Güler, “LNG’de 6 gemi birden gelecek. Egegaz terminalinden 18 milyon metreküplük akış var. Silivri deposunda 15 milyon metreküplük gaz bulunuyor. İstenirse bunların kapasitesi 1-2 milyon metreküp daha artırılabilir. TPAO’nun da bir miktar gazı var. Onu da kullanabiliriz” dedi.

 

Güler, bir diğer tedbir olarak termik santrallarda ikinci yakıtlara geçildiğini, barajlarda da kullanılmayan kapasiteyi devreye soktuklarını aktardı. Güler, İran’dan gelen günlük 15 milyon metreküplük gazın artırabileceğini söyledi. Azerbaycan’dan da günlük 17 milyon metreküp gaz sağlandığı belirtildi.

 

Bakanlık yetkilileri, olası bir kesinti olması halinde, konutların son seçenek olacağını, ilk olarak BOTAŞ’ın kesintili tarifeye tabii müşterilerinin durumdan etkileneceğini söyledi.

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçiliği kaynakları, gaz kesintisinin teknik bir sorundan kaynaklandığını, Türkiye’nin gazının kasıtlı olarak kesildiğinin asla düşünülmemesi gerektiğini bildirdi.

 

Kriz neden çıktı?

Rusya’nın, Ukrayna’nın geçen yıl bin metreküpüne 179 dolar ödediği gazın fiyatını 2009’da 250 dolara yükseltmek istemesi gazda bunalımı başlatmıştı. Daha sonra fiyatı önce 418 dolara, ardından da 450 dolara çıkaran Gazprom, Ukrayna’dan 1.5 milyar dolar borcunun dışında, ‘çaldığını’ iddia ettiği kısım için de ilave 600 milyon dolar istiyor. Kiev ise, Rusya’nın transit gaz ücretini 1.6 dolardan 2.5 dolara çıkarmasını talep ediyor.

 

AB acil çözüm istiyor

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz sorununu düne kadar “ticari bir anlaşmazlık” olarak değerlendirmeyi tercih eden ve müdahil olmama konusunda özen gösteren Avrupa Birliği, üye ülkelere akış aksamaya başlayınca sert tepki verdi. AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti tarafından yapılan açıklamada kesintiler “Tamamıyla kabul edilemez” olarak nitelendirildi. AB, Ukrayna üzerinden üye ülkelere gelen doğalgaz akışının derhal normale dönmesini istedi. AB, kesintilerin daha önce verilen güvencelerle bağdaşmadığının ve herhangi bir ön uyarı yapılmaksızın gündeme geldiğinin altını çizerek Moskova’yla Kiev’in soruna kalıcı ve acil bir çözüm bulmak amacıyla müzakereleri sürdürmelerini talep etti.

 

Gaz savaşında ateşkes umudu

Rusya ile Ukrayna, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9 ülkeyi kış koşullarında gazsız kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakan restleşmede tepkilerin ardından geri adım atarak masaya oturmaya karar verdi. Rusya-Ukrayna çekişmesinin Brüksel’de alarm zilleri çaldırması ve iki ülkeye yönelik sert açıklamalar yapılmasından sonra Naftogaz Başkanı Oleg Dubin, tarafların bugünkü Ortodoks Noeli ardından yarın Moskova’da yeniden masaya oturacağını açıkladı.

 

Ukrayna yeniden görüşme istedi

Ukrayna Büyükelçisi Korsunsky, anlaşmazlığın Türkiye’yi etkilemesi nedeniyle çok üzgün olduklarını belirterek, “Şu anda Ukrayna, kendi depolarından gaz kullanıyor. Bu depoların kapasitesi 30 milyar metreküp. İç tüketimden bunu kullanıyoruz. Nisana kadar yetecek gazımız var. Ancak uluslararası anlaşmalar nedeniyle depolara verilen gazı ihraç edemiyoruz, depolardan Avrupa’ya gaz aktaramıyoruz” dedi. 1000 metreküplük gazın 100 kilometre taşınması için Rusya’dan 1.6 dolar aldıklarını ve bu rakamın düşük olduğunu vurgulayan Korsunsky, “Gazprom’la hemen görüşme talep ettik. Sorunun bir kaç gün içinde çözülmesini umuyoruz” diye konuştu.

 

‘İstanbul gazsız kalmayacak’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, günde 25 milyon metreküp doğalgaz tüketen İstanbul’un 1 milyar 650 milyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğunu belirterek, Rusya’nın Türkiye’ye verdiği doğalgazı kesmesinin İstanbul’u gazsız bırakmayacağını söyledi.

 

Silivri’deki BOTAŞ depolarında 1 milyar 650 milyon metre küp depolanmış doğalgaz bulunduğunu ifade eden Topbaş, ellerindeki verilere göre İstanbul’un gazsız kalmayacağını bildirdi. Topbaş, Marmara Ereğlisi’ndeki LNG tanklarından da destek alınabileceğini, gerekirse İran’dan, Karadeniz’den de İzmir’deki LNG hatlarından İstanbul’un beslenebileceğini kaydetti.

 

Petrol 50 doları gördü

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sürmesi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki doğal gaz anlaşmazlığının petrol arzına ilişkin kaygıları artırması, petrol fiyatını 50 doların üzerine çıkardı.

 

ABD ham petrolünün varil fiyatı şubat ayı teslimi 1.20 dolar artarak 50.01 dolara çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı 2 Aralık’tan bu yana en yüksek seviye olan 50.10 doları gördü.

Gülçin Üstün

7 Ocak 2009 Çarşamba

milliyet.com.tr

 

DOĞALGAZ KESİNTİSİ FİYATLARA YANSIYACAK MI?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran ın Türkiye ye doğal gaz akışını kesmesi üzerine, Şahdeniz ve Ege gazı kullanımını arttırdıklarını belirtti...

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran ın Türkiye ye doğal gaz akışını kesmesi üzerine, Şahdeniz ve Ege gazı kullanımını arttırdıklarını belirterek, Durumu yönetiyoruz dedi.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül e ABD ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette eşlik eden Güler, ABD Enerji Bakanı Samuel Bodman ile bir araya geldi.

 

Konakladığı Willard İnter Continental otelinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, Bodman ile görüşmesinde genel enerji politikaları üzerinde durduklarını söyledi.

 

İran ın Türkiye ye doğal gaz akışını kesmesi ile ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Güler, İran ın bu duruma gerekçe olarak aşırı soğuklardan kaynaklanan tüketim artışı ve Türkmenistan ın da İran a doğal gaz akışını kısıtlamasını gösterdiğini ifade etti.

 

Ukrayna üzerinden gelen doğal gaz miktarında da azalma olduğunu belirten Güler, soğuk kış şartlarının bu durumda etkili olduğunu söyledi.

 

Güler, Türkiye de doğalgaz kullanımı açısından şu anda herhangi bir sorun olmadığına işaret ederek, yer altı depolarının kullanıldığını, Şahdeniz ve Ege gazı kullanımının arttırıldığını kaydetti.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin İranlı muhatapları ile görüşmeler yaptıklarını ve temasların sürdüğünü anlatan Güler, Durumu yönetiyoruz. İranlılarda gaz akışını arttıracaklarını söylediler dedi.

 

Güler, Türkiye nin doğal gaz alımının sözleşmelere bağlı olduğu için herhangi bir fiyat değişiminin söz konusu olamayacağını ifade etti.

8 Ocak 2009

habervitrini.com

 

AB : DOĞALGAZ KESİNTİSİZ KABUL EDİLEMEZ

AB Komisyonu ve Dönem Başkanlığı, Rusya nın bazı AB üyesi ülkelere doğalgaz sevkiyatını kesmesinin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu açıkladı.

 

Ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, Rusya ve Ukrayna tarafından önceden verilen güvencelere rağmen, bazı AB üyelerine doğalgaz aktarımının durdurulduğu, bunun kabul edilemez bir durum oluşturduğu belirtildi. AB Dönem Başkanlığı ve AB Komisyonu, Rusya ile Ukrayna nın ikili ticari çekişmelerine kalıcı bir çözüm bulmaları için müzakerelere oturmalarını, AB;ye gaz sevkiyatını da derhal tekrar başlatmalarını istediler.

aa 06/01/2009

 

İGDAŞ : DOĞALGAZ KESİNTİSİ SÖZ KONUSU DEĞİL

İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş (İGDAŞ) kentte doğalgaz kesintisinin söz konusu olmadığını bildirdi. İGDAŞ tan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi.

   

İGDAŞ tan yapılan yazılı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ndan gelen, Rusya nın batı hattından alınan doğalgazın tamamının kesildiği yönündeki açıklamanın ardından İstanbul da da bir doğalgaz kesintisinin olup olmayacağının gündeme geldiği belirtildi.

 

Bulgaristan üzerinden gelen batı hattındaki doğalgaz kesintisinin ardından BOTAŞ ın derhal önlem aldığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

 

TPAO nun Silivri deki BOTAŞ a tahsisli deposu ve Marmara Ereğlisi ndeki BOTAŞ nın LNG tankları devreye alınmıştır. Bu alanlarda 2 milyar metre küplük bir rezerv bulunmaktadır. İstanbul un günlük dogalgaz tüketimi ortalama 25-28 milyon metreküptür. İstanbul için doğalgaz kesintisi söz konusu değildir. Dolayısıyla İstanbul da doğalgaz kesintisi yoktur ve kesintiye sebep olacak bir durum da yaşanmamaktır.

AA 06 Ocak 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR