Rüzgâr enerjisinde 15 milyar Euro luk dev yatırıma onay...

 

Rüzgârdan elektrik üretmek için iki yıldır bekleyen yatırımcıların önü açıldı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş, rüzgâr santrallerinin ulusal elektrik şebekesine bağlanabilmesi için gerekli iletim bağlantı noktaları çalışmasını tamamladı. Elektrik İletim in bu adımı, yaklaşık 12 bin megavat (MW) kurulu güce denk geliyor.

 

1 MW gücündeki bir santralin ortalama 1 milyon 250 bin Euro ya kurulduğu dikkate alındığında 12 bin MW elektrik için 15 milyar Euro luk yatırım söz konusu. Zaman ın EPDK çevrelerinden aldığı bilgilere göre, kısa süre içerisinde yatırım süreci başlatılacak.

 

Zaman ın Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) çevrelerinden aldığı bilgilere göre, iletim bağlantı sorununun aşılmasıyla birlikte kısa süre içerisinde başvurulara son şekli verilerek yatırım süreci başlatılacak. Rüzgar enerjisi için en çok başvuru Balıkesir, İzmir, Manisa, Hatay, Osmaniye, İstanbul illeri için yapılmıştı. Yatırımcılar ayrıca, doğudan batıya irili-ufaklı çok sayıda lisans başvurusunda bulunmuştu.

 

EPDK, 1 Kasım 2007 de rüzgardan elektrik üretmek isteyen yatırımcıların lisans başvurularını kabul etmişti. Bir günle sınırlı tutulan başvuru süresinde yatırımcılar 78 bin MW kurulu gücünde 752 proje için lisans talebinde bulundu. Başvurular için sadece 780 milyon lira teminat gösterildi. Ancak, üretilecek elektriğin tüketicilere ulaştırılabilmesi yeni santrallerin ulusal elektrik iletim hattına uygun olması gerekiyordu. Kurul, bunun için de lisans başvurularının iletime uyumluluğunu sağlamak için TEİAŞ a göndermişti. Lisans başvurusuna Polat Holding, Çalık, Akfen, Borusan, Yüksel İnşaat, ABD li AES, Gama, Tüpraş gibi yerli-yabancı büyük şirketler yoğun ilgi göstermişti. Enerji Bakanlığı verilerine göre; Türkiye nin rüzgar enerjisinde çok verimli potansiyeli 8 bin MW, orta verimli potansiyeli 40 bin MW. Bakanlık, bu potansiyeli üretime dönüştürmek için 2007 de Türkiye nin Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) çalışması yaptı. Çalışmayla elde edilen verilerde yıllık rüzgâr hızı 8,5 m/s ve üzerinde olan bölgelerde en az 5 bin MW, 7,0 m/s nin üzerindeki bölgelerde ise en az 48 bin MW büyüklüğünde rüzgâr enerjisi potansiyeli tespit edildi. Aynı verilere göre dünyada halen işletmede olan rüzgar enerjisi kurulu gücü 40,3 bin MW olup Almanya rüzgardan elektrik üreten ülkeler listesinde ilk sırada yer alıyor. Türkiye de son yıllarda yapılan yatırımlarla kurulu güç 400 MW a yaklaştı.

 

Bağlantı sorunu aşıldı

Rüzgar santralleri kurmak isteyen yatırımcıların 1 Kasım 2007 de yaptığı başvurularla ilgili iletim hattı bağlantı değerlendirmesi tamamlandı. TEİAŞ tarafından yapılan çalışmanın EPDK tarafından yakın bir zamanda yatırımcıların bilgisine sunulması bekleniyor. Çalışmayla Elektrik İletim AŞ; mevcut şebekeyle yeni kurulacak rüzgar santralleri bağlantı noktalarını belirledi. Bağlantı noktaları; tekli ve çoklu olmak üzere iki ayrı şekilde olacak. Şirket, son çalışmasında 2.200 MW ı tekli, 4.800 MW ı çoklu olmak üzere toplam 7 bin MW kurulu gücünde rüzgar santrali için olumlu görüş verdi. TEİAŞ; daha önce belirlenen 5 bin MW la birlikte toplam 12 bin MW lık kurulu güce sahip rüzgar santrali için hangi trafo merkezi veya iletim hattına ne kadar kapasitede bağlantı yapılacağını belirlemiş oldu. Bundan sonraki süreç ise Kurul, Elektrik İletim in bağlantı noktalarına paralel Elektrik İşleri Etüt İdaresi incelemesiyle yeni santrallerin kuruluş sürecini başlatacak. Başvurular tekli ve çoklu durumuna göre elenerek yatırım sürecine geçilecek. 

zaman.com.tr 14/02/2009

 

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR