Yerel seçimler bitti artık icraat zamanı …

 

Toplum mühendisi değilim ama çevre bilimciyim. Seçim süreci boyunca haksız rekabete yol açmamak için belediyelerin işlerine pek karışmadım. Ancak artık zamanı geldi sanırım...

 

Sevgili okuyucular ve kıymetli başkanlarım, geride bıraktığımız yerel seçimlerin neticeleri hepimize hayırlı uğurlu olsun! Ben de siyaset yaptım, ancak Ankara’dan her yere istediğin zaman, istediğin rahatlıkta ulaşamıyorsun. Yerel yöneticilerin ise böyle bir derdi yok. Seçimlerden önce yapılan siyasi kavgalar unutulmalı, ancak verilen vaatler meydanlarda kalmamalı. Bütün değerli başkanlarımızın modern, temiz ve yaşanabilir kentler oluşturacağından halk tarafından biri olarak hiç şüphem yok.

 

SUSUZLUK İSTEMİYORUZ

Bundan önceki yıllarda bazı kentlerimiz küresel ısınmadan kaynaklanan problemler yaşadı. Ancak geride bıraktığımız mevsimde hatırı sayılır oranda yağış aldık ve barajlarımız dolup taştı. Bu bahane de ortadan kalktığına göre yazın susuz tek bir kent kalmamalı. İkincisi altyapı problemleri süratle elden geçirilip, sağlıklı kanalizasyon şebekeleri her mahalleye ulaştırılabilmeli. Buradan muhtarlara da sesleniyoruz. Halk sizlere de yetki verdi. Sadece tahakkuk işleriyle uğraşmayın lütfen! Artık sadece yol, kavşak, köprü kurmakla iş bitmiyor. Trafik çilesine neşter vurduktan sonra yolların çevresini ağaçlarla donatmalıyız. Zira bitkiler hem kirli havayı, hem de gürültü kirliliğini emer. Ankara-İstanbul otobanında böyle güzel bir uygulama başlatıldı, emeği geçenleri kutluyorum.

 

ÇEVRE İÇİN TEMİZ ENERJİ

Geçtiğimiz kış boyunca yayın kurulumuzla, şu kömür meselesini defalarca masaya yatırdık. Ancak belediyelerin burs vermesini engellemek gibi, fakir fukaranın soğuk kışta donmaması için bu meseleyi ertelemenin daha uygun olduğu kanaatine vardık. Temiz çevrenin yolu temiz, ucuz ve bol enerjiden geçer. Onun için enerji politikamızı jeotermal, güneş, rüzgâr ve biyogaz gibi natif kaynaklara yönlendirmemiz gerekir. Sevgili Başkanlarım, hepimiz insanlık adına sorumluluğumuzun idraki içinde yaşam alanlarımızın tahribine neden olacak davranışlara karşı ortak tavrımızı belirlemeliyiz. Bu basit tedbirlerle çevreye çok şey katacağınızdan eminim...

- Çevremiz kirlenmeden önce gerekli tedbirleri almış olmalıyız.

- Ekolojik dengenin korunmasını uzun vadeli planlamalıyız.

- Temiz teknolojilere ağırlık vererek, kirlilikten kazanç sağlayanlara karşı mücadele etmeliyiz.

- Her sektörde personelin çevre eğitimine önem vermeliyiz.

- Çöplerin sınıflandırılarak ayrı ayrı toplanması yöntemini artık başlatmalı, Çöp Deponi alanlarında iyi izolasyon sağlamalı, biyolojik, radyolojik ve kimyasal Hastane Atıklarının etrafa bulaşmaması için sıcak buhar ve ışınlama ile adi çöp statüsüne dönüştürülmesi uygulamasını harekete geçirmeliyiz.

- Pil, akü gibi ağır metal içeren katı atıklar için evlere ayrı poşet dağıtmalıyız.

 

HAYVANLARA BARINAK

- Rezervuar durumundaki su havzalarının ve yeraltı sularının korunması için tedbir almalıyız.

- Öncelikle, eğer deniz, göl ve akarsulara sahilimiz var ise, bu ortamlara deşarj yapabilecek tesislerin atık ve kanalizasyon sistemlerini denetlemeliyiz.

- Hayatın sadece insanlara bahşedilmiş bir üstün değer olmadığı düşüncesiyle, eğer bölgemizde sokak hayvanları için barınak yoksa, ülkemizin birçok belediyesinde mevcut olan modern tesisleri örnek alarak bir an evvel bu projeleri gerçekleştirmeliyiz.

 

AŞ-İŞ MESELESİNE GELİNCE

Şimdi diyeceksiniz ki belediyeler İŞ-KUR mu? Ama vatandaşını düşünen Başkanlar bunun çarelerini de arar, bulur. Nasıl mı? Tabii ki eğitimle... Mesleki kurslarla binlerce gencimize aş-iş sağlanabilir. Ayrıca okuma-yazma kursları açıp toplumun eğitimine katkı sağlayan çalışmaları başlatmanız uygun olacaktır. Engelli kardeşlerimiz için de gerek ulaşımda gerekse eğitim ve iş alanında imkan sağlamada ciddi yaklaşımlar sergilemeniz gerekir. Kültürel faaliyetleri de ihmal etmeyelim. Artık Televole gençliği istemiyoruz! Tabiat parkları, hayvanat bahçeleri, su, spor ve sanatla ilgili tesisler çoğaltılmalı. Son bir sözüm, aslında sitemim var. Başkanlarımız projelerinde işi ehline, çok değerli bilim adamlarımıza vermeyi düstur edinsinler ! Kıymetli belediye başkanlarımıza, muhtarlarımıza, yerel yönetimin her kademesinde görev alan bütün çalışanlara başarılar diler, saygı ve sevgilerimi sunarım.

 

Çöpler için yasa teklifi hazırladı …

Ankara Haber Merkezi’mizden, bir zamanlar koridorlarında çevre mücadelesi verdiğim TBMM’den bize şevk veren bir haber aldım. AK Parti İstanbul Milletvekili Canan Kalsın, geri dönüşümü mümkün olan atıkların ekonomiye kazandırılması ve çevrenin korunması amacıyla bir yasa teklifi hazırlamış. Teklif yasalaşırsa çöpler ayrı ayrı toplanacak. Sayın vekilimizi kutluyoruz.

 

“Lale”nin adı çıkmış bir kere …

Türkiye’de geçtiğimiz kış, başta Büyükşehirler olmak üzere 14 milyon lale dikilmiş. Bugünlerde ise her taraf rengarenk... Her ne kadar tartışma konusu olsa da, gidin Hollanda’ya Avrupa’nın diğer kentlerine bakın her taraf 4 mevsim lale ve çiçek dolu. Unutmayalım ki onlar, bu güzel çiçeği bizden öğrenip aldılar!

 

“HİDROJEN EVİ”NDE PİŞEN KAHVENİN 80 YIL HATIRI VAR

İstanbul’da katıldığı törende “temiz enerji” projelerini inceleyen ve Gezici Hidrojen Evinde pişirilen kahveyi içen Hilmi Güler, “Bu kahvenin 40 yıl hatırı değil 80 yıl hatırı var. Çünkü tamamen kendi kaynaklarımızla vatanımızın rüzgârından, suyundan elde ettik” dedi.

 

“Güneş durdukça enerji krizi vız gelir”

Enerji politikasında kilometre taşı olan Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojisi Merkezi (ICHET), 40 milyon dolar harcanarak İstanbul’a kuruldu. Türkiye’de ilk pratik uygulamasının İDO’nun merkez binasında yapıldığı “yakıt pili” projesi ile ICHET’in diğer projelerinin tanıtıldığı törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Bu muhteşem 5 projeyle Türkiye’de hidrojen dönemini başlatıyoruz” dedi. Projelerin çevreci uygulamaların en güzel örnekleri olduğunu ifade eden Güler, şunları ifade etti: “Buradan dünyaya haykırıyorum; enerji bağımsızlık savaşında Türkiye de var. Enerjide kriz de olsa dışa bağımlılık da olsa artık yerli kaynaklarımızla, bu güneş bizde oldukça, bu rüzgâr bizde oldukça, bu jeotermal kaynaklar bizde oldukça çözüm kolay...” Proje sayesinde elektrik kesintilerinde 5 kW’lık yakıt pili, kesintisiz güç kaynağı devreye girerek turnikeler, alarm ve bilgisayarlara elektrik sağlıyor. Hadi hayırlısı, enerji politikasında istediğimiz istikamete doğru giriyoruz.

 

ÖRNEK VELİ OKULA 150 FİDAN BAĞIŞLADI

Mardin’de İsa Tunç adlı veli, çocuklarının okuduğu Kızıltepe Sıtkı Türkoğlu İlköğretim Okulu’na 150 fidan bağışladı. Tunç, kendi imkanlarıyla temin ettiği fidanları öğretmen ve öğrencilerle birlikte okul bahçesine de dikti. Okulun girişi yeşil bir hatta dönüşürken örnek veli, kendisinin bir doğa hayranı olduğu ve kızının da okuduğu bu okuldaki çalışmayı bütün öğrenciler için yaptığını söyledi. Biz de fedakâr velimizi kutluyoruz.

 

BUZ DAĞLARI

Sadece 32 yıllık ömürleri kaldı …

ABD’li uzmanların hazırladığı bir raporda, Kuzey Buz Denizindeki buz dağlarının (iceberg) 30 yıl sonra yüzde 80 oranında incelebileceği uyarısında bulunuldu. Buzların son 2 yılda yaz mevsimlerinde belirgin şekilde azaldığını kaydeden araştırmacılar, “Kuzey Buz Denizinde 32 yıl sonra neredeyse hiç buz kalmayacağını” ifade ettiler.

 

SANAL ALEMDE BULUŞALIM...

Bir ‘tık’la dünyayı kurtarın!

Irmakların aktığı, kuşların cıvıldadığı yemyeşil bir dünya için gazetede başlattığımız çevre hareketini web ortamına da taşıdık. Birkaç ay önce aynı adla yayın hayatına başlayan www.yesilsayfa.com sitemiz sizlerin de katkılarıyla her geçen gün gücüne güç katıyor.

Renkli ve zengin içeriğiyle sanal ortamda da bir ilk olan siteniz, dünyada ve ülkemizde yaşanan çevre olaylarına ışık tutuyor. Sizler de etkinliklerinizi, düşüncelerinizi, her gün yaşayıp da “ah keşke...” ile başlayan kaygılarınızı bize iletmek, görüş alışverişinde bulunmak ve bütün insanlıkla paylaşmak istiyorsanız dünya parmaklarınızın ucunda ! Unutmayın ki yaşlı gezegenimizin kaynakları sınırlı. Canlılar birbirlerine zarar vermeden yaşamasını becermek zorunda. Bu minvalde de iş yine dönüp dolanıp insanlığa kalıyor. Hepinizi bu ulvi yolda katkıda bulunmaya, bilinçli çevre oluşturmada önder olmaya davet ediyoruz. Sağlıcakla kalın.

 

SİZDEN GELENLER

Bitki yetiştirmek için bilgi istiyorum …

> Veysel Can/BALIKESİR

 

Yöremizde hem bitki yetiştirmek hem de geçimimi bu yolla sağlamak istiyorum. Kimler bana yardımcı olabilir, bilmiyorum, ne yapabilirim?

 

CEVAP: Sayın Can, bitki yetiştirmeniz konusunda size Balıkesir İl Tarım veya Çevre ve Orman Müdürlüğü yardımda bulunabilir. Başarı dileklerimle sevgilerimi sunarım.

 

Biyogaz üretmenin püf noktaları...

> Davut Karpuz

 

Ben biyogaz üretimi için bazı çalışmalar yaptım. Fakat hiçbirinden verim alamadım. Bana biraz bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Bazı püf noktalarını da belirtir misiniz, en iyi verimi hangi malzemelerle alabilirim?

 

CEVAP: Davut Bey, biyogaz elde etme konusunda internette “Biyolojik Kütle Enerjisi” diye ararsanız, mutlaka aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz. Size söyleyebileceğim bazı hususları şöyle sıralayabilirim: Biyogaz elde etmek için her şeyden önce hava geçirmeyen bir ortam hazırlamak gerekir. Ayrıca kullanılacak gübrenin cinsi ve kullanıma kadar geçirdiği zaman süresi, ortamdaki iklim şartları, ilave edilecek suyun kalitesi, gazın oluşumunu bekleme zamanı belirleyici faktörler arasında sayılabilir. Daha fazla bilgiyi yurt dışındaki ilgili kuruluşlardan da edinebilirsiniz. Sevgi ve selamlarımla.

 

Enerji Bakanlığı’na açık mektup!

> Mehmet Faruk Papila

 

Geçen haftalarda işlediğiniz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla ilgili yazılarınızı ilgiyle okudum. Türkiye’de biyogazı yaygınlaştırmak için, ülkemize özgü iki proje gerçekleştirdim (PAPİLA-1 ve PAPİLA-2). TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinde de yayınlanan çalışmalarımla ilgili geniş bilgiyi www.mfarukpapila.com web sitesinde yayınlıyorum. Benim sizin aracılığınızla dile getirmek istediğim şu: Enerji Bakanlığımız 1.67 milyar metreküpü aşan biyogaz potansiyelimizi değerlendirmek için daha ne bekliyor?

 

CEVAP: Sayın Papila, gazete olarak sayfamızda değerli yazı ekibimizle çeşitli Çevre Problemlerini, Doğal Kaynakların Korunması ve Değişik Enerji Sistemleri gibi konu başlıklarını sevgili okurlarımıza sunmaya çalışıyoruz. Biyokütle Enerjisi ile ilgili çalışmalarınız her türlü takdirin üstündedir. Zaman gelecek bu yüksek potansiyele sahip enerji sistemi, Türkiye’mizde de bitip tükenmeyen ham maddesi sebebiyle önemsenecek ve enerji üretimimizin ön saflarına yerleşecektir. Değerli çalışmalarınıza sabırla, yılmadan devam etmenizi diliyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

www.yesilsayfa.com

07 Nisan 2009 Salı

 

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR