GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETME ...

 

Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Eltez, önümüzdeki süreçte, yenilebilir enerji kaynaklarından güneşten elektrik üretecek 50’den fazla şirket bulunduğunu söyledi.

 

Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Eltez toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada enerji teknolojilerinin hızla değiştiğini, temiz enerji ve sürekli yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttığına dikkati çekti.

 

Özellikle güneş enerjisi teknolojilerinin hızla geliştiğini ve maliyetlerinin çok ucuz olması nedeniyle uluslararası büyük firmaların Çin’de güneş kolektörleri ve güneş pilleri üretimine yoğunluk verdiğini söyledi.

 

Prof. Dr. Eltez, Türkiye’nin enerji sektöründeki yeni teknoloji ve inovasyonu henüz algılamadığını kaydetti.

 

Bu konuda çok ciddi bilinç değişimine ihtiyaç olduğuna işaret eden Prof. Dr. Eltez, Türkiye’nin yeni yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanılamamasının nedenlerini de şöyle anlattı.

 

“Dünya teknoloji gelişiminde ve üretiminde yeni bir döneme giriliyor. Teknolojideki bu değişim ve hızlı gelişim, dünya ekonomisinde de değişime yol açıyor. Adeta bir hortum gibi... İnovasyona gidiyor, teknolojiler yenileniyor. Bu konuda Türkiye’de henüz teknoloji üretimi ve inovasyonun algılanmaması var.

 

Türkiye’de çok farklı gündem yaşanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma konusunda çok ciddi bilinç değişimine ihtiyaç var. Teknoloji ve inovasyon çok konuşuluyor ama içselleştirilemiyor.

 

Üretim ve yatırım, bilgi, AR-GE ileri teknoloji ile yeni pazar açılımları yapılmalı.”

 

Güneş enerjisinden enerji üretimi için kolektör ve güneş pili üretimi ve kullanımı konusunda yeni açılımlar olacağını belirten Prof. Dr. Eltez, “Ancak doğru yatırım ve teknolojileri tercih etmemiz gerekir. Yoksa elalemin güneş pilleri çöplüğü oluruz. Uluslararası büyük firmalar kendileri üretmeden ucuz maliyetli olduğu için Çin’de üretim yaptırıyor. Bu güneş pillerinin ömrü de üç yıl; çok kısa ömürlü.

Çok ünlü bir firma kendisi üretmeden Çin’de yaptırıp satacak. Bu konuda çalışmaları var” bilgisini verdi.

 

Son dönemlerde Türkiye’de de güneşten enerji üretilmesi konusunda yeni düzenlemeler yapılacağını, yeni yönetmelikler çıkarılacağını ve yeni teşvikler verileceğini söyleyen Eltez, “Güneş enerjisinden elektrik üretecek 50’den fazla şirket var. Önümüzdeki kısa dönemde bu yönetmelikler yürürlüğe girecek” dedi.

 

Prof. Dr. Eltez, Belçika’da ve İsveç’te güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla “Sera kentler” oluşturulması konusunda projeler geliştirildiğini, Türkiye’de de binaların cam ve kiremitlerden güneş enerjisinden elektrik üretileceği yeni teknolojilerin devreye gireceğini sözlerine ekledi. -KOSGEB ESKİ BAŞKANI ERKAN GÜRKAN- KOSGEB eski Başkanı, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakan danışmanı Erkan Gürkan da konuşmasında enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konularında bilgi verdi. Türkiye’de enerji tasarrufun sağlanması amacıyla Enerji Verimliliği Meclisi kurulduğunu belirten Gürkan, şunları kaydetti: “Enerji Verimliliği Meclisi Türkiye’nin çok önemli bir kurumu haline geldi. Bu Anadolu’ya yayılacak. Enerji tasarrufunu yaygınlaştırmamız gerekir. Enerji tasarrufu bilincini geliştirmek için önce çocuklara ulaşmalıyız. Her evde anne baba, nine ve dedeye ulaşmak istiyoruz. Bunun içinde ilgili kurumlardan 2 bin derneğin adresine ulaştık. Enerji tasarrufu sağlamak için herkes hayallerini gerçekleştirmek için çalışmalıyız.” Teknolojinin hızla geliştiğine dikkati çeken Gürkan, bu hızlı gelişen teknolojinin dünya ekonomisini de değiştireceğini söyledi. Türkiye’nin büyüyen ülke olduğuna dikkati çeken Gürkan, “Yenilenebilir enerji kaynakları için ciddi teşvikler verilecek. Güneş hayatımıza girecek. Güneş çatılarımıza çakılı kalacak. Böylece hane halkının cebine de katkı sağlayacak. Hem kamu hem özel sektör ve toplu konutlarda enerji tasarrufu eğitimi verecek eleman sıkıntısı yaşanıyor. Üniversitelerde bu konuda yetkin eleman yetiştirilmesi için proje yapılacak” şeklinde konuştu.

ticaretgazetesi.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR