Güneşte geleceğin enerjisi var …

Dünyanın 2050’deki yıllık elektrik ihtiyacının dörtte birinin, Sahra gibi büyük çöllere yerleştirilecek güneş aynaları vasıtasıyla karşılanması potansiyelinin mevcut olduğu bildirildi.

 

Greenpeace örgütü, Avrupa Güneş Termal Elektrik Birliği (ESTELA) ve Uluslararası Enerji Ajansına (IAE) bağlı SolarPACES grubu tarafından hazırlanan rapora göre, güneş enerjisinin aynalar aracılığıyla toplanması teknolojisi (CSP) alanında yapılacak büyük yatırımlar aynı zamanda geniş çapta istihdam imkânları oluşturacak ve iklim değişikliği ile mücadelede de önemli fayda sağlayacak.

 

Raporun yazarlarından olan, Greenpeace’den Sven Teske, güneş enerjisi tesislerinin yenilenebilir enerji kaynakları konusunda gelecekteki en büyük proje olacağını ifade etti.

 

28 sayfalık raporda, güneş enerjisi santrallerine bu yıl yapılacak yatırımların 2 milyon avroyu aşacağının tahmin edildiği ifade edildi. Raporda, “güneşten sağlanacak enerjinin, 2030’da dünyanın ihtiyacının yüzde 7’sini, 2050’de ise yüzde 25’ini karşılayacağının hesaplandığı” bildirildi. Bu santrallerin tamamının 2050’deki toplam kapasitesinin ise yıllık 1500 gigawatt olacağının tahmin edildiği kaydedildi.

 

Bu hedefe ulaşılabilmesi için her yıl yapılacak yatırımların 2015’te yıllık 21 milyar avroya, 2050’de ise yıllık 174 milyar avroya yükselmesi gerekiyor.

Paris / AA / 27 Mayıs 2009 / yeniasya.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR