Alsancak’a Eko-Park …

Belediye, Amerika Birleşik Devletleri Kalkınma Ajansı (USAID) ve Çevreye Değer Veren Aktiviteleri Destekleme (SAVE) Projesi işbirliğinde Alsancak’ta “ eko-park ” kuruldu. Kurak iklimlere uyum sağlayan Akdeniz bölgesi bitkilerinin kullanıldığı örnek nitelikteki eko-park, Dünya Çevre Günü dolayısıyla dün hizmete açıldı.

 

Suyun verimli kullanılması ve bitkilerin değişken su ihtiyacını karşılamak için ayarlı damla sulama sistemi, nemin buharlaşmasını önlemek için de bitki yataklarının kompost ve malçla desteklendiği eko-parkın elektrik ihtiyacı da, yakında kurulacak güneş panellerinden elde edilecek. Yaklaşık 25 bin TL’ye mal olan eko-park’ın açılış töreninde, SAVE’in açtığı yarışmayla eko-parkın tasarımını yapan Peyzaj Mimarı Aslı Özgürgün’e 1.500 TL’lik ödül, katkı koyan kuruluşlara da sertifika verildi.

 

Örnek bir park...

Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara açılış törenindeki konuşmasında, çevre ve doğaya sahip çıkan model bir eko-parkı Dünya Çevre Günü’nde beldede hizmete açmanın anlamlı olduğunu belirterek, katkıları bulunan USAID, SAVE Projesi ve sponsor kuruluşlara teşekkür etti. Küçük olmasına karşın toplum için güzel, eğlenceli ve örnek teşkil edecek bir mekan oluşturulduğunu belirten Atakara, her geçen gün azalmakta olan su kaynaklarının verimli şekilde kullanılması ve çevreye sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

 

Sahip çıkılmalı ...

USAID Direktörü Alan Davis de, gelecekte çocuklara bırakılacak çevreye sahip çıkarak korumak gerektiğini vurguladı. Dünya Çevre Günü için BM’nin belirlediği önceliklerden birinin, çevresel konulara yönelik davranışları değiştirme ve iyileştirmeyi teşvik olduğunu dile getiren Davis, toplumun ve sivil toplum örgütlerinin çevreye sahip çıkmasının önemine vurgu yaptı.

 

Akıllı dizayn...

SAVE Proje Başkanı Barbara Rossmiller de, SAVE’in USAID tarafından finanse edilen çevre odaklı aktiviteleri destekleyen bir kuruluş olduğunu belirterek, Kıbrıs’ın değerli doğal kaynaklarını koruyan su-akılcıl peyzajcılık, güneş enerjisi ve verimli sulama teknikleri kullanılarak tasarlanan Eko- Parkı Dünya Çevre Günü’nde açmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.

 

Eko-parkta kullanılan her unsurun Kıbrıs’ın değerli eko kaynaklarını korumak için tasarlandığını ve projenin kolaylıkla her yerde uygulanabilecek nitelikte olduğunu ifade eden Rossmiller, Akdeniz iklimi ve kuraklığa dayanıklı bitkilerle, kurakçıl peyzajla tasarlanan parkta toprağın nemini korumak ve verimliliğini arttırmak için kompost ve malçlama yapıldığını, kurulan damlama sulama sisteminin de bitkilerin ihtiyacına uygun sulama sağlayacağını ve aydınlatmada da güneş enerjisinin kullanılacağını söyledi.

 

kibrisgazetesi.com

06.06.2009 Cumartesi

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR