Metro Group, güneş enerjili AVM kuracak …

Metro Group Asset Management Genel Müdürü Bayer, "M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi"nde güneş enerjisi kullanacaklarını belirtti.

 

Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, ağustos ayında açılışını yapacakları "M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi"nde güneş enerjisini kullanacaklarını açıkladı.

 

Bayer, Metro Group un ağustos ayında açılışını yapacağı "M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi"nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında Meydan Merter in, 10. AVM leri olduğunu bildirdi.

 

Bayer, Meydan Merter in mimari projesinin, Tabanlıoğlu Mimarlık a ait olduğunu belirterek, şunları kaydetti:  "Meydan Ümraniye de jeotermal enerjiden faydalanıyoruz. Burada da güneş enerjisini kullanacağız. Bu da, kiracılarımızın yan giderlerini düşürmüş olacak. İşin maddi boyutunun yanında bir de çevre boyutu var. Burada kullandığımız sistem, 770 megavat güneş enerjisi üretiyor ve yaklaşık 475 bin kilovat (kWh/a) birincil enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sayede karbon dioksit salınımını da yılda 308 ton azaltıyoruz."

 

Mağaza karmalarında, hem ulusal, hem uluslararası, hem de yerel mağazaların olacağını anlatan Bayer, "Meydan Merter de satış fiyatları çok yüksek olan mağazalar olmayacak. Fiyatları daha hesaplı olan mağazalara yer vereceğiz" dedi.  Bayer, ayrıca Meydan Merter de 50 adet mağaza ve restoranın, 14 bin metrekarelik Real ve 7 bin metrekarelik Media Markt mağazasının bulunacağını ifade etti.

 

Meydan Merter in, toplamda 45 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu olduğunu ve 30 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunduğunu belirten Bayer, alışveriş merkezinde 570 i açık, 750 si kapalı olmak üzere bin 320 araç kapasiteli otoparkın yer alacağını söyledi. Bayer, Meydan Merter in 6 Ağustos ta açılacağını bildirdi.

 

Yatırım maliyetimiz, 50 milyon euro …

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bayer, bir gazetecinin, "Hemen yakınınızda bulunan Kale Outlet Center AVM ile nasıl bir rekabete gireceksiniz" sorusunu şöyle yanıtladı:  "Kale, burada çok önceden açılmış bir alışveriş merkezi. Kale ile aramızdakini bir rekabet olarak görmüyoruz. Hatta bir sinerji yaratacağını düşünüyoruz. Mağaza karmamızı da belirlerken ona göre belirledik. Müşterilerimiz bazı ihtiyaçlarını buradan, bazı ihtiyaçlarını da Kale den karşılayacaklar.

 

Bu konuda Türkiye de bir değişiklik oldu. Galleria açıldığında herkes oraya giderdi ama şimdi öyle olmuyor. Bir çok AVM var. Artık hiçbir AVM, "Ben tekim" diyemeyecek. Bütün alışveriş merkezlerinin, birbirleriyle sinerji yaratıp, birbirlerini tamamlamaya çalışmaları gerekiyor."

 

Bayer bir soruya da, bütün AVM lerinde kira politikalarının ciroya oranlı olduğu karşılığını verdi. Krizden dolayı kiralarda indirime gitmediklerini dile getiren Bayer, "Hiçbir AVM mizde krizden dolayı bir sorun yaşamadık. Kiralarımız, daima kiracılarımızın ödeyebileceği kiralardı" diye konuştu.

 

Meydan Merter in üç katlı olacağını ve iki katına direkt dışarıdan girişin bulunacağını da anlatan Bayer, bu sayede marketlere gelen müşterilerinin başka yerlere uğramak zorunda kalmadan buralara ulaşabileceğini söyledi.

 

Bayer, bir gazetecinin, "Yatırım maliyetiniz ne kadar ve başka yatırımlar düşünüyor musunuz?" sorusunu da şöyle yanıtladı : "Yatırım maliyetimiz, arsa ve inşaat maliyeti dahil 50 milyon euro. Grup olarak araştırmalarımıza da devam ediyoruz, ancak doğru yeri bulmak her zaman o kadar kolay olmuyor. 2-3 yıl içinde şurayı açacağız diyebileceğim bir yer yok. Ayrıca, bu güne kadar açtığımız AVM lerin isimleri hep farklı farklı oldu ama bundan sonra açacaklarımız için Meydan ismini kullanacağız."

 

Bayer, genellikle tüm sektörlerin AVM lerde yan yana olmayı istediklerini, ancak sadece kuyumcuların bunu istemediğini söyledi.

 

Türkiye de güneş enerjisi kullanan tek AVM …

Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu da Meydan Merter in, Metro Group Asset Management in yatırımı olduğunu belirterek, Metro Group un Türkiye de 13 adet Metro toptancı mağazasıyla, 24 Haziran Çarşamba günü Fulya da açacakları "Real" ile 12 adet Real Hipermarket ve 9 Media Markt mağazasıyla hizmet veren bir grup olduğunu belirtti.

 

Türkiye de 6 bin kişiye iş imkanı sağladıklarını anlatan Tekeoğlu, 1990 yılından bu yana Türkiye ye 700 milyon euro değerinde yatırım yaptıklarını bildirdi. Metro Group un geçen yıl toplam cirosunun, 1,3 milyar euro olduğuna dikkati çeken Tekeoğlu, grubun hizmet verdiği 32 ülkede, 2 bin 100 mağaza ile 300 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti.

 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tekeoğlu, bir soru üzerine Güney Kore nin, yatırımlarının yarısını "yeşil yatırım"a yönlendirdiğine dikkati çekerek, "Sanırım Türkiye de güneş enerjisi kullanan tek AVM yatırımcısı biziz. Bütün dünya buna yönelirken Türkiye de sadece bizim yapmamız biraz üzücü. Marketlerimizdeki poşetlerimiz bile doğaya saygılı poşetler. Biz bu konuya çok önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

dunyagazetesi.com.tr / haber / İstanbul / 22 Haziran 2009

 

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR