Türkiye - Kik ten Deklarasyon …

" Türkiye - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyde Stratejik Diyaloğu 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı " sonunda yayımlanan ortak deklarasyonda, Urumçi de sivil ölümlerine ve mal kayıplarına neden olan olaylara ilişkin kaygılar ifade edildi.

 

Deklarasyonda, yürürlüğe giren Türkiye-KİK Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması kapsamında ekonomik, ticari ve teknik alanlarda ulaşım, altyapı, yatırımlar, gıda güvenliği ve turizmle sınırlı olmayan geniş çerçevede işbirliği konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

 

İki taraf, petrol, gaz ve yenilenebilir enerji gibi konuları da içine alan işbirliği alanlarında, ilgili ulusal kurumlara, istişare etmeleri önerisi götürmede görüş birliğine vardı.

 

Türkiye ile KİK bölgesini bağlayacak demiryolu teklifine önem verileceği belirtilen deklarasyonda, bu projenin sonraki toplantılarda da ele alınacağı ifade edildi.

 

Deklarasyonda, ekonomi, enerji ve savunma sanayi alanlarında karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi öngörülürken, tüm taraflar terörizmin her türlüsünün kınanması ve mücadele edilmesi üzerinde uzlaştı.

 

Deklarasyonda, " Bu sonuca yönelik olarak, terörle ve terörün finansman kaynaklarıyla mücadele, kara para aklama, uyuşturucu trafiği ve organize suç alanlarındaki güvenlik otoriteleri arasında koordinasyonun yanı sıra Ankara daki Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçla Mücadele Akademisi nde eğitim verilmesi teşvik edilmektedir " ifadesi yer aldı.

 

İran nükleer sorununa ilişkin olarak ise iki taraf, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Anlaşma ya taraf ulusların barışçıl amaçlar için nükleer enerjiye sahip olma hakkını yineleyerek, bu sorunun barışçıl yollardan çözümüne duyulan ihtiyacı vurguladı.

 

Deklarasyonda, Türkiye nin AB üyeliğine ilişkin olarak da " Her iki taraf da kültürler arası diyaloğu geliştirecek ve tüm bölgede pozitif yansımaları olacak Türkiye nin AB ye katılımına destek vermektedir " denildi.

 

Sincan Uygur Özerk Bölgesi ndeki durumun da gözden geçirildiği vurgulanan deklarasyonda, Urumçi de sivil ölümlerine ve mal kayıplarına neden olan olaylara ilişkin kaygılar ifade edildi. Deklarasyonda, devam eden yüksek tansiyon ve huzursuzluk haberleri endişe verici bulunarak, sivil yaşamı korumak için tüm tedbirlerin alınması çağrısı yapıldı.

 

Deklarasyonda, Irak ın toprak bütünlüğünün de taraflarca tanındığı vurgulandı.

hurhaber.com / news / dünya / 08.07.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR