Geciken YEK yasası için Ankara çıkarması …

 "Yenilenebilir enerji kaynaklarından (YEK) elektrik üretimine yönelik teşvik unsurları içeren yasal düzenlemenin son anda Meclis Genel Kurul gündeminden geri çekilmesiyle hayal kırıklığına uğrayan sektör temsilcileri harekete geçti.

 

Cumhurbaşkanı ve Başbakan dan randevu talebinde bulunan 16 sektör temsilcisi, yatırımların hayata geçirilebilmesi için yasanın bir an önce çıkarılmasını isteyecek. Sektör temsilcileri, Ankara ya yapacakları çıkarmada, önemli teşvik unsurları içeren düzenlemeden geri adım atılmasının yenilenebilir, yerli ve temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmayı planlayan yerli ve yabana yatırımcılar arasında yarattığı umutsuzluk ve hayal kırıklığını dile getirecek! Sektör temsilcileri ayrıca, kanunun mevcut şekliyle yeterli olamadığını da dile getirecekler.

 

Güneş, rüzgar, jeotermal, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine yönelik önemli teşvik unsurları içeren yasal düzenlemenin son anda Meclis Genel Kurul gündeminden geri çekilmesinin ardından hayal kırıklığına uğrayan sektör temsilcileri harekete geçti. Cumhurbaşkanı ve Başbakan dan randevu talebinde bulunan 16 sektör temsilcisi yatırımların hayata geçirilebilmesi için gerekli yasanın bir an önce çıkarılmasını isteyecek.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklan ile ilgili son durum hakkında Cumhurbaşkanı ve Başbakan a bilgi vermeye hazırlanan sektör temsilcileri, tam bir uzlaşmayla Sanayi ve Ticaret Komisyonu nda kabul edilerek 6 Haziran 2009 tarihinde genel kurul gündemine alınmışken aynı gün akşam saatlerinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ın müdahalesi ile teklifin TBMM gündeminden çıkarılmasının sektördeki yatırımlara olumsuz etkilerini anlatacak.

 

Sektör temsilcileri, önemli teşvik unsurları içeren düzenlemeden geri adım atılmasının yenilenebilir, yerli ve temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmayı planlayan yerli ve yabancı yatırımcılar arasında yarattığı umutsuzluk ve hayal kırıklığını dile getirecekler. 2002 yılından 2005 yılı Mayıs ayına kadarki hazırlık çalışmalarından sonra 5346 sayılı YEK Kanunu nun yürürlüğe girdiğini, Nisan 2007 ve Temmuz 2008 tarihlerinde yapılan değişiklikler ile YEK Kanunu nun mevcut haline kavuştuğunu bildiren sektör temsilcileri, kanunun mevcut şekliyle özellikle güneş, jeotermal, biyokütle ile küçük ölçekli rüzgar ve hidrolik kay; nâkli projelerin elektrik üretimi amaçr h kullanılmasında yeterli olamadığını dile getirecekler.

 

Yüksek potansiyel değerlendirilemiyor.

Yapılan araştırmalarda Türkiye nin yenilenebilir enerji kaynaklan açısından mevcut brüt potansiyelinin; hidrolik 430-450 GWh/yü, güneş 365 GWh/yü, biyogaz 1.58 GWh/yil, rüzgar 400 GWh/yıl, jeotermal ise 16 GWh/yıl olarak hesaplanmakta. Türkiye nin üyesi olmayı amaçladığı Avrupa Birliği, 2020 yılında yenilenebilir enerjilerin toplam enerji içindeki yapını yüzde 20 ye, ulaşımda tüketilen enerji içindeki payını ise yüzde 10 a çıkarmayı hedefliyor. Aynı şekilde yine 2020 yılında rüzgar için 180 bin MW, .hidrolik için 120 bin MW, fotovoltaik için 52 bin MW, biyokütle için 500 MW ve jeotermal için 2 bin MW kurulu güçlere ulaşmayı hedefliyor. Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarmdaki potansiyeli bilinmesine rağmen 2006 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi, üretilen toplam elektriğin yüzde 26 sına karşılık gelmekte. Türkiye nin günlük güneşlenme süresi 7.2 saat olarak hesaplanıyor. Türkiye nin brüt güneş enerjisi potansiyeli, 87.5 milyon ton petrole eşdeğer. Bu değerin 26.5 i ısı kullanımına, 8.75 i ise elektrik üretmeye uygun. Türkiye günümüzde bu potansiyelin yalnızca yüz binde 2 sinden yararlanıyor.

 

Uzmanlar, Türkiye nin güneş potansiyelini yeterli seviyede kullanabilmesi durumunda, 3.5 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanacağım belirtiyor.

 

Başbakan ın destek vereceğine inanıyoruz

Rüzgar Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal: Sayın Başbakan ın konuya el atacağına yüzde 100 inanıyoruz. Çünkü Sayın Başbakan benzeri meselelerde böyle tavır sergiledi. Önce konuyu dinliyor ve doğru gördüğünde de o konuya el atıyor. Biz sektör olarak bu tür bir düzenlemenin 15 yıldır yapılmasını bekliyoruz. Bu konu ülkemiz için son derece yararlı ve önemli bir konu. Bu nedenle en etkili makamlara çıkarak sektör temsilcileri olarak ziyaret edeceğiz.

 

Bizim ne Enerji Bakanı ne Enerji Bakanlığı yetkilileri ile hiçbir sorunumuz yok tamamen fikir birliği içindeyiz. Meclis Enerji Komisyonu ile de hiçbir sorunumuz yok iktidar ve muhalefet ile yüzde 100 fikir birliği içindeyiz. Bunun ötesinde sektör olarak da bir bütünlük içindeyiz ne rüzgara ne jeotermalcinin birbiriyle bir sorunu söz konusu değil, çünkü sektörde her birinin yeri ayrı ayrı belirlenmiş durumda, hiçbir şekilde sektörde bir İç çatışmadan da söz edemeyiz. Herkesimin yüzde 100 fikir birliği içinde olduğu bir konuda birisi bunu durduruyor. Biz bu ülkenin yatırımcısıyız, gidip destek isteyeceğimiz tek yer de Türk işadamları olarak Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız dır.

 

Randevu isteyen 16 sektör temsilcisi YEK Kanun Teklifi nin neden yasalaştırılması gerektiği konusundaki taleplerini dile getirmek üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dan randevu talebinde bulunan 16 sektör temsilcisi şöyle: Mehmet Akyürek iç Anadolu Sanayici ve işadamları Dernekleri Federasyonu (IÇASlFED) Yönetim Kurulu Başkanı, Fahrettin Arman Hidroelektrik Santralleri Sanayi işadamları Derneği (HESlAO) Başkanı, Beyhan Aslan Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Başkanı, Orhan Aydın OSTlM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı, Satahattin Baysal Rüzgar Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı, Dr.Malik Çağlar Güneş Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (GESYAD) Başkanı, M.A1İ Doğan Türk Jeotermal Vakfı Başkanı, Murat Durak Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB ) Başkanıt Mustafa Ezici Bitkisel Atık Y Elektrik Üreticileri Derneği (BAYTED) Başkanı, Önder Karaduman Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı, Abdullah Kaya Türkiye Elektrik - Elektronik ve Benzerleri Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı, Asuman Kılıç Güneş Enerjisi Proje Geliştiricileri adına, Mehmet Özer Güneşten Elektrik Üreticileri Fotovoitaik Sanayicileri ve işadamları Derneği (GÜNEŞE) Başkanı, Ceyhan Saldanlı Elektrik Dağıtıcıları Derneği Başkanı, Ümit Yamantürk Biyokütle Enerjisi yatırımcıları adına, Mahmut Yılmaz TOBB Enerji Meclisi Başkanı.

Kaynak : basından / temizenerji@yahoogroups.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR