Yatırım için yenilenebilir enerji yasasını bekliyoruz …

General Electric in Jenbacher tesisinin CEO su Prady Iyyanki, Türkiye deki enerji yatırımlarından pay almak istediklerini,önlerini görebilmek için yenilenebilir enerji yasasını beklediklerini söyledi.

 

General Electric in (GE) 300 kw ile 4 mw arasında küçük ölçekli gaz motorları üreten Jenbacher fabrikasının CEO su Prady Iyyanki, büyük potansiyel taşıyan Türkiye de yatırım yapmak için yenilenebilir enerji yasasını beklediklerini söyledi. "Türkiye 2012 ye kadar enerjiye 45 milyar dolarlık yatırım yapacak ve biz de bu yatırımlardan pay almak istiyoruz. Türkiye de en çok beklediğimiz konu yenilenebilir enerji yasası ve enerji ile ilgili diğer yasal altyapınını tamamlanması. Buna göre önümüzü görebileceğiz" diyen Iyyanki yasanın geçmesi halinde iş modellerinin büyük oranda şekilleneceğini belirtti.

 

KAPASİTEMİZİ ARTIRACAĞIZ

Türkiye ye bugüne kadar 100 megawattlık 80 adet gaz motoru verdiklerini kaydeden Iyyanki Türkiye de kısa vadede bu tür elektrik jeneratörleri için bir yatırım düşünmediklerini ancak hizmet kapasitelerini artıracaklarını söyledi. Iyyanki, "Uzun vadede yatırım kararı pazarın büyüklüğüne bağlı. Ancak muhakkak servis ve hizmetler için kapasitemizi artırmamız gerekiyor" dedi. Prady Iyyanki, dünyada artık elektrik üretiminin desantralize olduğunu ve bağımsız özel yatırımcıların kendi elektriğini üreterek devlete de sattığını, trendin bu yönde olduğunu dile getirdi. Müşterileri arasında Alman enerji devi EON un da veya 500 kw lık küçük bigogaz üniteleri çalıştıran çiftçilerin de bulunduğunu belirten Iyyanki sözlerini şöyle sürdürdü: "Lukoil ve Shell gibi petrol devleri de bulunuyor. Müşterilerimizin önemli bir bölümü endüstriyel altyapısı olan kuruluşlar. Büyük petrol şirketleri de petrol çıkardıkları kuyuların yanında petrol gazını elektriğe çevirmek için bu sistemleri kullanıyor. Örneğin Rusya da 100 e yakın ünitemiz var. Değişik petrol şirketleri bunu işletiyor. Aynı şekilde Kolombiya da da birçok ünitemiz bulunuyor."

 

 

Yasal altyapı bakımından en kolay Batı Avrupa da çalıştıklarını ifade eden Iyyanki, "Çünkü oradaki yasal altyapı oldukça gelişmiş. 20 - 20 - 20 hedefi de bizim işlerimizi kolaylaştırıyor. Türkiye de de önemli bir gelişme bekliyoruz. Tabii yasada bu iş modelinin başarılı olması için enerji ve elektrik üretiminin destantralize edilmesinin amaçlanması gerekiyor" diye konuştu.

www.sabah.com.tr / ekonomi / 07 Eylül 2009

-.-

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR