Tarım İl Müdürlüğü’nün “Kırsal Kalkınma Destekleri” tam gaz … 

İl Özel İdaresi Sahası Hacıorta girişi’nde yapılan programa Vali Mustafa Kara, Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, İl Genel Meclisi Başkanı Erdal Başesgioğlu, İl Genel Sekreteri Mustafa Yiğit, AK Parti İl Başkanı Ahmet Keskin, mülki idare amirleri ve ilgili birim müdürleri ve makine -ekipman almaya hak kazanan çiftçiler katıldı.

 

Programın açılış konuşmasını  yapan Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde ilimizde süt işleme, sarımsak,paketleme, çeltik fabrikası, un fabrikası, et işleme tesisi, köy sulaması, gibi değişik konularda hem yeni tesis hem de kapasite artırımı şeklinde 21 adet proje uygulanmış ve bu projelerin toplam tutarının 6,2 milyon TL olduğunu belirtti.

 

2007 yılından bu tarafa ilimizde 548 makine ve ekipman desteklendiğini hatırlatan Emiralioğlu, toplam 2.1 milyon TL destek sağlandığın açıkladı. Makine ve ekipmanların çiftçilere hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Emiralioğlu,”Bu sayede ilimize pek çok yeni teknoloji girmiş ve üretimde verim ve kalite artışı sağlanmıştır. 2002 yılından bu tarafa Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı da dahil olmak üzere il müdürlüğümüz kanalıyla toplam 223 ,180,147 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. İlimizde 2009 yılı içerisinde Akçataş Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 126 baş simental ırkı damızlık süt sığırı, Tosya Suluca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi116 baş simental ırkı damızlık süt sığırı  projeleri uygulanmış ve üreticilerimize 2 yıl ödemesiz toplam 8 yılda ödenmek şartıyla faizsiz olarak teslim edilmiştir. Örencik Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 240 baş simental ırkı damızlık süt sığırı, İhsangazi Merkez ilçe ve Görpe Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 116 baş simental ırkı damızlık süt sığırı 2009 yılı içerisinde teslim edilecektir. 2009 yılı içerisinde ilimizde toplam 598 baş süt sığırı verilmesi planlanmaktadır.”diye konuştu.

 

Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 5. etap tebliği önümüzdeki günlerde yayımlanacağını belirten Emiralioğlu, ”İlimizin Teşvik Yasasıyla 4. gurup iller arasında yer alması ve bakanlığımız tarafından verilecek olan yüzde 50 hibe programları sayesinde 2010 yılında ilimizde birçok yeni tarımsal tesisin yapılacağını beklemekteyiz.  Hem ilimizdeki yatırımcılarımızı hem ilimize yatırım yapmak isteyen diğer müteşebbislerimizi bu teşviklerden en üst seviyede yararlanmaya davet ediyoruz. ”

 

Genel Müdür Mehmet Taşan yaptığı konuşmada, Tarım bizim olmazsa olmazlarımızdan birisidir. Kalkınma projeleri can simidi oldu` dedi. Projelerin sürdürülebilir olmasını önemsediklerinin altını çizen Mehmet Taşan, kalkınma projeleriyle tarımla iştigal eden insanların gelirini artırmayı, hayat standartlarını geliştirmeyi ve AB fonlarına altyapı oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

 

Taşan,” 2006 yılında uygulamaya konulan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesini (KKYDP) ekonomik ve altyapı projeleri olmak üzere iki ana başlık altında ele aldık. Özellikle ekonomik projelerde üretimden ziyade pazara, ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere hibe desteği veriyoruz. Üretim olarak da sadece natif enerji kaynaklı sera projelerini aldık. O da ülkemizde yeterince kullanılamayan natif enerji kaynaklarının üretimde kullanılmasını teşvik etmeyi amaçladık. Altyapı olarak da sulama projelerini hibe kapsamına aldık. Bu tarımsal yatırımlarla ilgili olanlar. Bunun dışında makine ekipman alımlarını da hibe kapsamına aldık. 3 Yıllık sürede tamamlanan 1648 projeye 217 milyon TL, 12334 makine-ekipman alımına da 110 milyon TL hibe desteği verildi. 2009 yılı bütçesinin de 350 milyon TL olduğunu belirtti.”

 

Programda konuşan AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, 18 çeşit tarım alet ve edevatı çiftçililerin modern bir şekilde kullandıklarını söyledi. Klasik tarımdan modern tarıma geçmiş bulunmanın önemine işaret eden Sıvacıoğlu,” Burada ben isterdim ki temsilen orak, tırpan, düven, kağnı arabası olabilirdi. Bunları burada göremiyoruz. Benim küçüklüğümde bunların hepsini kullanıyorduk. Nereden nereye. Kaç yılda oldu bunlar 10-15 sene içinde bu aletlere kavuştuk. Bu aletlerin yüzde 60-70’i yerliyse ben bunu çok büyük başarı görüyorum. Tarım alet ve edevatında ileri durumdayız. Tarım ülkesiyiz. Kastamonu’da zenginlik kaynağı tarım, hayvancılık ve orman. Bugün tarımın en önemli ayaklarından birisi hava, toprak güneş ve sulama. Bu dört unsun çok önemli. Tarım alet ve edevatının kullanmamız lazım.

 

Sıvacıoğlu konuşmasında canlı hayvan pazarı ve modern mezbahanenin bir an evvel kurulmasını isteyerek, “ Canlı hayvan pazarımız Hacettepe’ye bağlı tıp fakültesine devredilmesiyle bizim düşündüğümüz entegre et kombinesine ihtiyacımız var. Hem canlı hayvan alım satımı, pastırma,, sucuk, kavurma sosudur salamıdır. Et ürünlerin tamamının imal edilebildiği komple böyle bir yeri arzu ediyoruz. Yer konusunda inşallah aradaki sıkıntılar giderilir ve Kastamonu özlediği et kombinesine kavuşur.250 bin büyük baş hayvan potansiyel var. Böyle bir ilde merkezde bir mezbahane olmayışı, canlı hayvan pazarının halledilmemiş olması tarımın hayvancılık yönünden iyi bir yerde olduğumuz söylenemez. Devrekani bir nebze ihtiycç gideriyor.  Kastamonu merkezde de valimizin başkanlığında il özel idaresi olarak bu konuyu bir nebze çözeceğimizi düşünüyorum.” dedi.

 

Kırık  Barajı’nın projesinin bir an evvel bitirilmesi gerektiğini anlatan Sıvacıoğlu, “Elbette bir takım sıkıntılar var. Bunları aşıp 11 bin hektar tarım alanını sulamasına bir an evvel geçmek zorundayız.” dedi.

 

Vali Mustafa Kara da yaptığı konuşmada tarımsal kalkınma alanında bu güne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Kara, şöyle konuştu:” Kastamonu kalkınma yatırımlarında 2006 yılından itibaren 29 adet proje başvurusu yapılmış, bütün bu projelerin toplam tutarı 6.2 milyon TL iken hibe sözleşmesi,1,3 milyon TL ödeme yapılmıştır. Kastamonu tarım müdürlüğü olarak son 7 yılda 2002 yılından itibaren bu güne kadar 223 milyon180 bin TL yatırım yapılmış, bulunun çok büyük bir başarı olduğunu söylemek isterim. Yine kırsal kalkınma yatırımlarında desteklenmesi programı doğrultusunda 18 makine ve ekipman alımı gerçekleştirilmiş, 4.4 milyon TL yatırım  2,1 milyon Tl olarak desteklenmiştir. 548 projenin desteklendiğini görüyoruz. Son 7 yılda yapılan bu destekleme son derece önemlidir.

 

Kastamonu’nun 250 bin büyük baş hayvan varlığı bulunduğuna işaret eden Vali Kara, bu rakamın Türkiye’nin ilk 5 rakamından birisi olduğunu söyledi. Tarımsal kalkınmada Kastamonu’nun çok daha fazla desteklenmesi gerektiğine inandığını kaydeden Kara, ildeki bazı özelleştirmelerden dolayı ilin zarar gördüğünü vurguladı. Kara,” Kastamonu’daki Et Balık Kurumu Tesisinin kapatıldığını, ucuza satıldığını görüyoruz. Bundan dolayı Kastamonu’nun zararı büyüktür. Esasında Kastamonu’da muhakkak bir mezbahane ve et balık kurumunu tesisi, eklentileriyle birlikte bulunması gerekiyordu. 8-9 yıl önce yapılan özelleştirmeyle buranın kapatıldığını, dolayısıyla 250 bin hayvan varlığı bulunan Kastamonu’nun önemli bir tesisten mahrum kaldığını görüyoruz. Bunu yeni yer bulmak suretiyle kısa sürede bakanlığın tamamlamasının gerektiğine inanıyoruz.

 

Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programlarının bundan sonrada başırılı beir şeakilrde yürüyeceğine inandıklarını söyleyen Kara,” Tarım il müdürümüz ekibiyle birlikte güzel bir çalışma yürütüyor. 2006 yılından itibaren çalışmaların daha hızla ve verimli olduğunu görüyoruz. Bu tarih tarım il müdürümüzün göreve başladığı tarihtir. Kendisini yürekten kutluyorum.”

www.kastamonupostasi.com / Ekonomi / 27 Eylül 2009

 

MUSA SIVACIOĞLU

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

KASTAMONU

 

Musa Sıvacıoğlu, 1 Ocak 1955 te Kastamonu Kapaklı Köyü nde doğdu. Babasının adı Cemal, annesinin adı Cemile dir. Hukukçu; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ni bitirdi. Yüksek lisansını aynı Fakülte de Medeni Hukuk Dalında tamamladı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fransızca Bölümü nü bitirdi. Sivas İmranlı, Batman Beşiri, Bolu Mengen ve Çankırı Orta Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptı. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, Avrupa Topluluğu Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ile Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü nde Tetkik Hâkimliği görevlerinde bulundu. Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı oldu. Fransa da ve daha sonra Belçika da AB konusunda master düzeyinde eğitim aldı. Strazburg da çalışmalarda bulundu. Ankara Cumhuriyet Savcılığı görevini yürüttü. 22. Dönem Kastamonu Milletvekili. 23. Dönem de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi oldu. Çok iyi düzeyde Fransızca, iyi düzeyde Arapça bilen Sıvacıoğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.

www.tbmm.gov.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR