Akdamar Adası, Güneş Enerjisi ile aydınlatılacak …

Van Kültür Turizm Müdürlüğü, Van Gölü üzerinde bulunan Akdamar Adası ve Anıt Kilise Müzesi ni buraya kurulacak güneş enerjisi sisteminden elde edilecek elektrikle aydınlatacak.

 

Türkiye nin en fazla güneş alan illerinden biri olmasına rağmen güneş enerjisinden yeteri kadar faydalanılmayan Van da, Vali Münir Karaloğlu nun talimatları ile harekete geçen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Akdamar Adası nın güneş enerjisi sisteminden elde edilecek enerjiyle aydınlatılması için çalışma başlattı.

 

Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, Akdamar Adası ve Kilisesi nin Van ın en önemli tarihi, turistik değerlerinden biri olduğunu belirtti. Taştan, bu tarihi değeri daha iyi yaşatmak ve daha çok ziyaretçi gelmesini sağlamak adına bu projeyi geliştirdiklerini kaydetti. Taştan, bu projeyle 3 bin 700 metrekarelik bir alanın hepsini güneş enerjisiyle elde edilecek elektrikle ışıklandıracaklarını ifade ederek, " Bu konuyla ilgili olarak bakanlıkla yazışmalarımızı tamamladık. Bakanlık yazımıza olur vererek bunu Diyarbakır Tarihi ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ne gönderdi. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü nden uzmanlar 15 gün içinde gelip rölövesini çizip keşif yapıldıktan sonra ihale işlemi yapılacak. Bu projeyi 2010 turizm sezonuna yetiştirmeyi hedefliyoruz. Böylelikle hem Van da en çok kullanılması gereken güneş enerjisinden elektrik üretimi yapmış olacağız hem de adayı akşamları ziyaretçilere açacağız. Bu, Türkiye genelindeki tarihi ve turistik değerlerin güneş enerjisi kullanılarak ışıklandırılması adına Türkiye de bir ilk olacak " dedi.

 

Hazırlanacak proje ile kurulacak güneş enerjisi sisteminin ömrünün 30 yıl olacağını dile getiren Taştan, maliyetinin ise 150 ile 200 bin TL civarında olduğunu vurguladı. Adanın enerjisinin jeneratörle karşılandığını anımsatan Taştan, projenin maliyetinin 2 veya 3 yıllık elektrik harcamalarına eşdeğer olduğunu anlattı. Taştan, " Uzmanlar bir yandan Türkiye de güneş enerjisinden elektrik üreten firmalarla görüşüyor. Aynı zamanda ışıklandırma, tarihi değerlere zarar vermeyecek şekilde dizayn edilecek " şeklinde konuştu.

www.haberfx.net / 09.11.2009

-.-

AKDAMAR ADASI Hakkında

Akdamar Adası (Ahtamar, Ağtamar, Akhtamar biçimlerinde de yazılır) Türkiye nin Van ve Bitlis illeri arasında bulunan Van Gölü nün içinde yer alan en büyük adadır. Van ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan adada Ermeniler´den kalma bir kilise bulunur. Yüzölçümü 70,000 metrekare olan adanın toplam kıyı uzunluğu 3 kilometreyi bulmaktadır. En yüksek noktası deniz seviyesinden 1912 metre yüksekte bulunan adanın batı uçlarında yüksekliği 8 metreye ulaşan dik kayalıklar vardır.

VAN GÖLÜ Hakkında

Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu varsayılan volkanik bir göldür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü nün yüzölçümü 3.713 km² dir. Van Gölü hem tatlısu hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH sı ise 9.8 dir. Göl su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km. dir. İstanbul-Tahran demiryolu hatlarını da bağlamaktadır. Türkiye ve İran a bağlanan demir yolu 1970 lerde yapılmıştır.

tr.wikipedia.org/wiki

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR