Argonne Laboratuvarı, kapılarını halka açtı …

Illinois eyaletindeki Ulusal Argonne Laboratuvarı, Amerika Enerji Bakanlığı na ait en eski ve en büyük tesislerden biri. Nükleer teknoloji araştırmaları için kurulan laboratuvar, günümüzde, ALTERNATİF ENERJİ alanındaki çalışmaların da en yoğun olarak yürütüldüğü yerlerin başında geliyor.

 

Ulusal Argonne Laboratuvarı ndan Doug Sisterson yaptığı işi ziyaretçilere anlatmaktan büyük keyif alıyor. Sisterson, iklim değişikliği üzerine çalışan bir meteorolog. Birçok kişi, Argonne Laboratuvarı nın nükleer araştırma tesisi olduğunu düşündüğü için böyle çalışmalarla karşılaşmayı beklemiyor. Sisterson şöyle konuşuyor : " Laboratuvar daha çok uygulamalı bilimler alanında kullanılıyor. Beyin gücü ve güvenin birleştirildiği bu laboratuvarda nükleer enerjinin yanısıra birçok konuda yapılan araştırmalar, hükümetin politikalar oluşturmasına yardımcı oluyor. "

 

Argonne daki beyin güçlerinden biri Charles Macal. Hesap bilimci olan Macal, H1N1 domuz gribi virüsünün bu sonbaharda ortaya çıkması beklenen grip salgını sırasında genel nüfusu nasıl etkileyeceğini araştırıyor. Macal şöyle konuşuyor : " Burada geliştirdiğimiz hesap modelleri gerek şimdi, gerekse gelecekte hükümetin atacağı adımları belirlemesine yardımcı olacak. Hükümetin ne yapması ve halka ne gibi tavsiyelerde bulunması gerektiğini belirlemesi için bu hesaplar çok önemli. Atılacak adımların maliyeti ve yararları bizim elde ettiğimiz verilerle belirlenecek. "

 

Domuz gribi ve iklim değişikliği konuları, laboratuvarın günlük hayatla ilgili çalışmalarından sadece ikisi. Argonne un Başkanı Eric Isaacs, kamuoyunu laboratuvarın işlevi hakkında bilinçlendirmek istediklerini söylüyor. Isaacs, " Burada yaptığımız iş, ulusal çıkarlarımız açısından son derece önemli " diye konuşuyor.

 

Bilimadamları, ulusal güvenlikten halk sağlığına kadar her konuda hayatı daha kolay, güvenli ve uzun kılmak için ileri teknolojinin her türüyle çalışıyor. Eric Isaacs, Başkan Obama nın laboratuvarın ödeneğini arttırmasının, yaptıkları işin önemini vurguladığını söylüyor. Argonne Laboratuvarı, ekonomik teşvik paketinden 180 milyon dolar aldı. Bu sayede ALTERNATİF ENERJİ, pilli otomobil ve nükleer enerji alanlarındaki programlara daha fazla bütçe ayrılacak. Argonne daki halk gününe katılan Kathleen Brandeis, nükleer enerjinin yararları hakkında çok şey öğrendiğini söylüyor. Eric Isaacs ise halkı hep böyle heyecanlandırmak istiyor. Isaacs, " Buraya gelen herkesin, "Argonne da müthiş işler başarıyorlar" diyerek ayrılmasını istiyorum " diyor.

www.tgrthaber.com / 17.11.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR