Afrikayı internete bir Türk bağlayacak …

Almanya da bilişim sektörünün önde gelen kuruluşlarından olan Fokus Frauenhofer Enstitüsünün Afrika da başlatacağı " Fokus Net4DC " adlı internet erişimi projesinin sorumlu yöneticiliğini Burak Şimşek isimli Türk yapıyor. Ocak ayında başlatılacak " Fokus Net4DC " projesi, başkent Berlin de Şimşek in yanı sıra Fokus Frauenhofer Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Radu Popescu-Zeletin, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ulrich Buller ve Zambia da bir projenin yöneticiliğini yapan Karl Jonas ın da katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

 

Toplantıda konuşan Şimşek, projeyle, internete erişimi olmayan ve tıbbi, ekonomik, siyasi ve eğitime dair bilgilere ulaşma olanağı bulunmayan az gelişmiş bölgelerin bu bilgilere erişiminin sağlanacağını belirtti. Projede kırsal bölgelere ağırlık verdiklerini ifade eden Şimşek, benzer projelerin Avrupa ve Türkiye de de uygulanabileceğini kaydetti.

 

Hedeflerinin, insanların yoğun bir şekilde yaşamadıkları yerlere ve yoksul kimselere teknoloji ve bilgiyi götürerek, buralara dışarıdan gelecek şirketlere de iş modelleri sunmak olduğunu ifade eden Şimşek, projenin farklı ülkelerdeki tanınmış telekomünikasyon şirketleri tarafından da desteklendiğini belirtti.

 

Afrika da Zambia nin Macha köyünde bu konudaki bir ön projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Şimşek, burada baz istasyonlarıyla kablosuz internet ağı kurduklarını söyledi.

 

Macha da yaşayan bir kişinin, internette gördüğü ay çiçeği tarlası modelini kendi bölgesinde de uyguladığını anlatan Şimşek, bu tür girişimlerin bu bölgelerin gelişmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

 

Bu bölgelere en hızlı ve en gelişmiş teknolojiyi götürmenin anlamı olmadığını kaydeden Şimşek, " Bizim yapmak istediğimiz küçük çapta, ancak oradaki halkın ihtiyaçlarına hitap edecek, insanları internetle tanıştıracak imkanlar hazırlamak " dedi.

 

Şimşek, Frauenhofer Enstitüsünün birikimini de kullanarak, elektrik bulunmayan yerlere güneş enerjisi gibi teknolojileri de götürmeyi düşündüklerini söyledi.

 

Kendisinin projede görev alan tek Türk olduğunu ifade eden Şimşek, herhangi bir konuda zorluk çekmediğini söyledi.

 

Popescu-Zeletin de, yüksek teknolojiye sahip olmayan ülkelerde, insanların yoğun yaşamadığı ve İngilizce bilmediği bölgelere altyapıyı götürerek, eğitime katkı sağlamak istediklerini belirtti.

 

Daha önceki projelerde, uygulamanın yapıldığı ülkeler için 100 avroya dizüstü bilgisayar üretildiğini hatırlatan Popescu - Zeletin, " Altyapı olmadıktan sonra bu tür şeylerin bir getirisi olmuyor " dedi.

AA / 27.11.2209

-.-

AFRİKA Hakkında

Afrika, Avrupa nın güneyinde, Atlas Okyanusu nun doğusunda, Hint Okyanusu nun batısında ve Antarktika nın kuzeyinde bulunan kıtadır. Güney Amerika nın doğusu, Atlas, Hint okyanusu ile Hindistan ı içine alan bir biçimde konuma sahip olan Gondvana denilen eski bir kıtanın parçasıdır. Eski dünya karalarından birisi olan Afrika, 30.218.000 km² yüz ölçümü ile kıtalar arasında Asya ve Amerika nın ardından üçüncü sırada gelir. Afrika kuzey-güney doğrultusunda Tunus taki Beyaz Burun (37° 22 20 K Paraleli) ile Güney Afrika Cumhuriyeti ndeki Agulhas Burnu (34° 50 28 G Paraleli) arasında 8.025 km boyunda, doğu batı doğrultusunda ise; Somali deki Ras Hafun Burnu (51° 25 27 D Meridyeni) ile Senegal deki Yeşil Burun (17° 31 17 B Meridyeni) arasında 7.416 km genişliğindedir. Afrika kuzeyden Akdeniz ile sınırlanırken kuzeydoğuda Süveyş Kanalı ile Asya dan ayrılır. Kıta doğuda Kızıldeniz ve Hint Okyanusu ile komşudur. Babülmendep Boğazı Arap Yarımadasına 18 km yaklaşır. Kıtanın güneyi yine Hint Okyanusu, batısı Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Kıta kuzeybatıda Avrupa dan 14 km genişliğindeki Cebelitarık Boğazı ile ayrılır.

tr.wikipedia.org/wiki / Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR