Gökçedağ Rüzgar Enerji Santralleri Projesi İngiltere’de finale kaldı …

Osmaniye nin Bahçe ve Hasanbeyli ilçe sınırlarında Zorlu Grubu tarafından yaptırılan Gökçedam rüzgar enerji santralleri, İngiltere de yapılan sürdürülebilir yeşil enerji santralleri konulu 17 proje arasında finale kaldı.

 

Hasanbeyli Belediye Başkanı Yusuf Tozluklu, dereceye giren ilk 3 projeye ödüllerin verileceğini belirterek, bunun Osmaniye için büyük bir önem taşıdığını söyledi.

 

Tozluklu, " Rüzgar enerji santrallerinin 1.5 yıl içerisinde 54 ünden 40 ı tamamlanmış bulunmaktadır. 2010 yılının Nisan ayına kadar tamamen bitirilerek ulusal enerjiye entegre olarak hizmete girecektir. Merkezi İngiltere deki büyük enerji şirketleri tarafından yapılan 2009 yılı enerji değerlendirmesinde de 17 proje arasında Gökçedağ projesi finale kalmış durumdadır. ABD nin New York eyaletinde son değerlendirmeleri yapılacaktır. Bu değerlendirme neticesinde dereceye giren projelere ödüller verilecektir. Biz de Bahçe Belediye Başkanımız Murat Altındiş ile ABD ye gideceğiz. Bu bizim için büyük bir önem arz etmektedir. " dedi.

 

Bahçe ve Hasanbeyli ilçelerindeki Gökçedağ tepesine yerleştirilen rüzgar enerji türbinlerinin Türkiye de kurulan en büyük türbin olma özelliğini taşıdığını kaydeden Tozluklu, " 85 metrelik kule gövdesi ile yaklaşık 32 katlı bir bina yüksekliğine sahip olan tesis, yapımı tamamlandığında 135 MW kapasite ile Türkiye nin tek alanda kurulan en büyük rüzgar enerji santrali olacak. 2.5 MW lık her bir türbinin kanat çapı ise 100 metre uzunluğundadır. Kurulu gücü 135 MW, 85 metre kule yüksekliği, 47 metre kanat uzunluğu, 85 ton nacelle ağırlığı, yedi kilometrelik enerji nakil hattı ile Bahçe trafo merkezi üzerinde ulusal elektrik merkezine aktarılıyor. Yılda 500 milyonkwh elektriği sıfır karbondioksitle üretiyor. " diye konuştu.

 

Yusuf Tozluklu, " Projenin çevreye uyumlu olduğu, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını azaltarak ulusal şebekeye temiz enerji sağladığı, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunduğu belgelendi. Proje, dünyada gold standart projeleri arasında yer almaya aday gösterildi. Böylelikle elde edilecek gelirin yanı sıra birçok makale ve konferansa konu olacak dünya çapında tanınacaktır. Bu proje, Türkiye nin hâlihazırda 500 megavatlık enerji kapasitesini yüzde 30 oranında arttıracak. Osmaniye deki santralin tam kapasiteye ulaştığında yılda yaklaşık 500 milyon kilovat saat elektrik üretimi yapacak. 245 megavat enerji üretecek 110 tribün daha eklenerek, gelecek sene aynı bölgede iki proje daha hayata geçirilecek. Hasanbeyli ve Bahçe ilçesine kurulan türbinler ilçeden geçen otoyol, D-400 karayolu ve demiryolunda seyahat edenlerin ilgisini çekiyor. İki ilçenin de tanıtımında da etkili rol oynayan rüzgar santralleri, bu bölgenin simgesi haline geldi. " şeklinde konuştu.

(CİHAN) 02 Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR