Ertekin : Güneydoğu güneş enerjisinin yatırım üssü olacak …
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yenilenebilir Enerji ve Enerji Tasarrufu konusunda yapılabilecek yatırımlarla ilgili düzenlediği toplantıda sanayicileri bilgilendirdi.
ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin toplantı oncesi yaptığı konuşmasında Güneydoğu’nun yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’nin, bu üssün merkezinin de Şanlıurfa olacağını söyledi.
Yaklaşık 80 iş adamı sanayici ve konuya ilgi duyan katılımcının hazır bulunduğu toplantı Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşti. ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin, söz konusu proje ile ilgili toplantıyı GAP idaresi ve Harran Üniversitesiyle birlikte gerçekleştirdiklerini belirtti.
Ertekin konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Günümüzde yenilenebilir enerji çok büyük bir iş potansiyeli bizim açımızdan, işsizlik sorununu çözmekte önemli ayrıca enerji ihtiyacı dünyada gittikçe artıyor. Eskiden sağladığımız kaynaklar gittikçe azalıyor. Bunu çözmek ve bölgemizi kalkındırmak için GAP Blge Kalkınma İdaresi, Harran Üniversitesi ve odamızın işbirliği ile bu toplantıyı düzenlemiş bulunuyoruz. Toplantımızın amacı yenilenebilir enerji konusunda ve enerji tasarrufu. Yeni iş imkânlarını sanayicimize tanıtmak sanayicimizin üniversitemizle işbirliği yapmasını sağlamak bunları kol kola geçirerek kentimizin ilerlemesine katkı sağlamak. Bu amaçla bu toplantıyı düzenledik. Geçen hafta Birleşmiş Milletlerin Şanlıurfa 2. Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili Urfa sanayisini kalkındırma programı kapsamında İsveç ve Danimarka’yı ziyaret etmiştik Bu ziyaretimizde örnek olarak İsveç’in Kastar şehrinde MYO sürekli sanayicilerle işbirliği yapmak suretiyle 10 yılda çok büyük mesafeler aldıklarını gördük. Bu nedenle bizde işbirliği içerisinde olursak hem işsizliği çözeriz hem de Urfa sanayisinin daha iyi yerlere taşırız. ”
ŞUTSO Başkanı Ertekin’in açılış konuşmasının ardından katılımcılara yenilenebilir enerji konusunda yapılacak yatırımlar konusunda bir sunum gerçekleştiren Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bülent Yeşilata, bu konu da üniversitenin yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Üniversite de Kampüs içi fotovoltaik (PV) uygulamaları ile dış mekan aydınlatma sistemleri, Şebekeye entegreli PV elektrifikasyon sistemi kurduklarının altını çizen Yeşilata “GAP Bölgesi mevcut güneş enerjisi potansiyeli ile sadece ulusal değil uluslararası seviyede de ilgi çekilecek. Güneş enerjisi sistemi üreticilerinin ürünlerini test etmek istedikleri verimli bir zemin olduğu gibi, büyük ölçekli güneş santrallerinin kurulması açısından da uygun bir zemindir. Bu amaçla Harran Üniversitesi’nin 27000 dönümlük yeni kampüsü içerisinde; Kısa vadede, ‘Yenilenebilir Enerji ve Tarım Teknoparkı’ kurulması ve ‘Yenilenebilir Enerji Ortak Doktora Programı’ açılması, Uzun vadede, ‘Uluslararası Yenilenebilir Enerji Mükemmeliyet Merkezi’ nin kurulması, konularında işbirliği ve destek istiyoruz. Fotovoltaik güçle çalışan pompa ve buzdolabı ünitelerinin; GAP Bölgesi gereksinimlerine uygun koşullarda optimizasyonu ve mümkün olduğu kadar yerli olanaklarla imalatı, yaygınlaştırılması konularındaki çalışmalarımız ile fotovoltaik güçle çalışan yakıt pili birleşik sisteminin deneysel optimizasyonu konularında; Kısa vadede, maddi araştırma desteği, Orta vadede, Enerji Bakanlığı – Tarım Bakanlığı (PV pompa), Enerji Bakanlığı – Sağlık Bakanlığı (PV buzdolabı), Enerji Bakanlığı – Milli Savunma Bakanlığı (PV-yakıt pili), ile kapsamlı işbirliği, istiyoruz. GAP (Güneşenerjisi Araştırma Projemerkezi) Bölgesinde yenilenebilir enerji sektörünü doğru yönlendirmek için, Harran Üniversitesi öncülüğünde; GAP Güneş Enerjisi Ortak Platform ağı kurulması konusunda (Enerji Bakanlığı-Tübitak), Resmi okul ve kurum binalarına prototip PV elektrik üretim sistemleri kurulması konusunda (Enerji Bakanlığı-Milli Eğitim Bakanlığı), kapsamlı işbirliği istiyoruz.” şeklinde konuştu
www.urfahaber.net / 03.12.2009