Ecocity 2009

8. Ekolojik Kentler Dünya Zirvesi

13-14-15 Aralık 2009 – Cevahir Kongre Merkezi

 

İSTANBUL, ECOCITY 2009 DÜNYA ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Tüm Dünyadaki İş Dünyasının ve Sivil Toplum Liderleri doğa ile dengeli bir şehir tasarlamak amacıyla bir araya geliyor.

 

İstanbul, 13-15 Aralık, 2009 tarihlerinde, 8. Uluslararası Ecocity Konferansına ev sahipliği yapacak. Zirve Kalifornia merkezli, kar amacı gütmeyen uluslararası bir çevre ve şehir geliştirme kuruluşu olan ve dünya çapında 72 ülkeden 10,000 den fazla üyesi bulunan Ecocity Builders, USA tarafaından 1990 yılından beri her iki yılda bir dünyanın farklı şehirlerinde gerçekleştirilmektedir. 2009 yılı zirvesi organizasyonu Parantez Kongre ve Turizm Ltd tarafından yürütülmektedir.

 

Ecocity Builders Başkanı ve Ecocities, Rebuilding Cities in Balance with Nature-Şehirlerin Doğa ile Denge içerisinde Yeniden İnşası (New Society Publishers, 2006) adlı kitabın yazarı Richard Register, “İçinde bulunduğumuz zamanlar artık biyosferi tahrip eden değil, onaran şehirlerin kurulması için çok daha fazla çaba göstermemiz yönünde bize çağrıda bulunuyor” demektedir. Register, günümüzde acil çözüm bekleyen sosyal ve çevresel sorunlarımızın çoğunun, şehirlerin gelişigüzel yayılmasının önüne geçilerek, şehirlerin araçlar yerine insanlar için yeniden tasarlanması, yeniden inşa edilmesi ve doğanın yeniden canlandırılması yoluyla çözülebileceğine inanmaktadır.

 

Dünyaca bilinen konferanslar dizisinin ilki, 1990 yılında Berkeley’de olmuş ve bunu Avustralya, Senegal, Brezilya, Çin, Hindistan ve San Fransisco’da düzenlenen altı konferans takip etmiştir. Ecocity 2009 Dünya Zirvesi, uluslar arası uzman ve temsilcilerin de katılımıyla, çok saygın bir mimar, şehir planlayıcı ve tasarımcıları, karar vericiler, yeşil iş sahipleri topluluğunun ve siyaset ve sivil toplum önderlerinin ilgi odağı olacaktır.

 

Konuşmacılar arasında Richard Register, Parris Glendenning, Süha Özkan, Bozkurt Aran, Duygu Erten, Rusong Wang, Janet Larsen, Ken Yeang, W Hood, Mitchell Joachim, Agni Vilavionis, Ambika Shukla, Arnold J. Goldman, Andrew McKillop, Marcel Diallo, Sudarshan Tiwari, Mathew Hardy, Sahar Attia, Wulf Daseking, Brent Toderian, Paul Downtown, Shannon May, Colin Grant, Hiroaki Suzuki, yer almaktadır.

 

Ekoşehir yaklaşımının savunucularına göre, sağlıklı bir şekilde inşa edilmiş insan yaşam ortamı, günümüzdeki şehirlerin kimi bölümlerinin de buna iyi bir örnek teşkil ettiği, “yürüyen şehir” dir. Bu şehirler, ister küçük, isterse büyük boyutta olsunlar, günümüzde gelişigüzel yayılan şehir ve kasabaların kapladığı alana oranla, daha küçük bir alan kaplarlar. Buradaki yol gösterici ilke, “yakınlık yoluyla erişim” dir.

 

Register’e göre, “Asıl mesele, şehirlerin tasarımını, arzu ettiğiniz veya ihtiyacınız olan şeyler için sizi araç kullanarak daha ötelere gitmek zorunda bırakacak şekilde değil, bu isteklerinizi veya ihtiyaçlarınızı hemen köşebaşında bulmanıza imkan verecek şekilde yapmaktır.”

 

Konferansın destekleyen kurumları arasında , Çevre ve Orman Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Akdeniz Belediyeler Birliği, Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği, IMSAD, CEDBIK, TUBİTAK, TUKCEV, TUKDER, ISKID, TTGV ve sponsorları arasında da Varyap Holding, Ode Yalıtım, Entegre Proje Yönetimi bulunmaktadır.

 

Ecocity Builders, “ekoşehir projelerini” değerlendirmek üzere bir üçüncü taraf standartlar serisinin geliştirilmesi çalışmasında başlangıç aşamasındadır. Söz konusu standartların, tartışmaları ekoşehir konusu etrafında şekillendirmeye yarayacağını ve ekoşehir kavram ve fikirlerinin uygulanmasını kolaylaştıracağını ümit ediyoruz.

 

Ecocity Builders, İstanbul’da Ecocity 2009 zirvesinde, dört saatlik bir özel toplantı olan The Ecocity Challenge’i gerçekleştirecektir. Konferansta, dünya genelindeki ekoşehir projelerininin performanslarının değerlendirmesine yarayacak uluslararası kabul görmüş ilke ve ölçülerin katılımcılar tarafından belirlenmesine başlanacaktır. Diğer ekoşehir proje temsilcileri de, kendi ekoşehir modellerini ve bununla ilgili ilke ve ölçüleri sunmak üzere davet edileceklerdir.

 

Zirvede REC Türkiye işbirliği ile Belediye Başkanlarının katılacağı Yerel Yönetimler toplantısı yapılacaktır. Zirve programı süresi içinde eşzamanlı toplantı ve workshoplar; Bisikletliler Derneği ve Bcycle City ile birlikte düzenlenecek bisiklet turu da yer alacaktır.

www.ecocity2009.com / bülten

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR