Küresel ısınmada milat …
Sera etkisi yaratarak küresel ısınmaya yol açan gaz salımının azaltılması yolunda tüm dünyanın üzerinde uzlaşacağı bir anlaşma için yıllardır beklenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi bugün Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da başlıyor.
Zirve öncesi yapılan bir anket, dünya genelinde iklim değişikliğine ilişkin endişenin iki yıl öncesine oranla yüzde 7 azaldığını gösterse de 18 Aralık’a kadar sürecek İklim Zirvesi; 193 ülkeden, devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, teknik heyetler ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirmesi açısından tarihi önem taşıyor. Zirvede sağlanacak olası bir anlaşma 2012’de süresi bitecek ve tüm dünyada çevrenin korunmasına evrensel standartlar getiren Kyoto Sözleşmesi’nin yerini alacak.
Türkiye’nin sera gazı düşük
Türkiye ise ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin aksine, sanayisini kontrol etmesi için uluslararası baskıya maruz kalmayacak. Dünyanın en çok sera gazı veya karbondioksit salınımında bulunan 30 ülkesinin oluşturduğu listede Türkiye 21’inci sırada yer aldı. Dünyada halen atmosfere en çok karbondioksit salan ülke 7 milyon 219 bin milyon tonla Çin.
Hızla sanayileşen Çin bu konuda yüzde 19.12’lik paya sahip. Çin’in ardından gelen ABD ise tüm dünyadaki sera gazı salınımının yüzde 18.44’ünden sorumlu. Avrupa Birliği yüzde 13.37, Rusya 5.9, Hindistan 4.91, Japonya 3.56, Brezilya 2.69, Almanya 2.59, Kanada 1.94 ve İngiltere 1.69 ile ilk 10’da olan ülkeler. Türkiye ise yıllık 393.2 bin ton karbon salınımıyla yüzde 1.04’lük paya sahip. Zirveye ABD Başkanı Barack Obama son gün katılacak. Türkiye’den Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılacağı zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılıp katılmayacağı ise resmen açıklanmadı. Türkiye’den zirveye, yaklaşık 90 kişilik bir teknik heyet katılıyor. Dünyadan ise 103 devlet başkanı, 6 bin sivil toplum örgütü temsilcisi, 5 bin teknik heyet ve işadamı, 4 bin 300 gazeteci katılıyor.
En önemli konu : Sera gazı
Kopenhag’daki İklim Zirvesi 2012’den sonra sera gazı salınımı ve etkilerinin engellenmesi konusunda yeni, tamamlayıcı bir anlaşma öngörüyor. Detayları yıl sonu belli olacak bir çerçeve anlaşmasına varılmasına çalışılacak zirvenin en önemli konusu, “ Sera gazı veya karbon salınımının azaltılması. ” 2020’ye kadar karbon salınımının azaltılması gerekiyor. Bu şekilde 2050’de yıllık karbon kirliliğinin yarıya indirilmesi hedefi gerçekleşecek. Küresel ısınmanın en önemli etkeni de devre dışı bırakılacak. Ancak karbon salınımının azaltılıp temiz enerjilere yönelmesi büyük maliyetler getiriyor. Sanayileşmiş, zengin ülkeler atmosfere en çok karbondioksit bırakanlar olsa da Çin, Hindistan gibi hızla sanayileşen ülkeler gelecekte onların yerini alacak.
www.hurriyet.com.tr / dünya / 07 Aralık 2009