Sürekli elektrik santrali kurmak akıllıca değil …

Artan elektrik ihtiyacını karşılamak için santral yatırımları sürekli artıyor. Ancak dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden GE Energy ye göre sadece santral sayısını artırarak elektrik ihtiyacını karşılamak doğru bir yöntem değil.

 

Şirketin Avrupa Enerji Hizmetleri Genel Müdürü Diarmaid P. Mulholland, sürekli santral kurarak elektrik ihtiyacının karşılanmayacağını belirterek, santrallerin yanında, mevcut elektrik şebekesini bilişim teknolojileriyle birleştiren akıllı şebeke ve sayaç sistemlerinin devreye alınması gerektiğini söyledi.

 

Akıllı şebeke ve sayaç sistemine örnekle açıklık getiren Mulholland, " Elektrikli otomobil sayısı artıyor, akıllı sayaçlar sayesinde geceleri araçları şarj daha ucuz olacak. Akıllı şebekeyle elektrik verimli kullanılacak, barajlar suyla doldurulup enerji stoku mümkün olacak. " dedi. Genel Müdür Diarmaid P. Mulholland ın verdiği bilgiye göre, akıllı şebeke sistemlerinde geç kalınmasına karşın hızlı mesafe alınıyor. Bu konuda şu an atılacak her adım, gelecekteki enerji maliyetlerini azaltmaya yönelik bir yatırım olacak. Elektrik şebekelerinin verimliliğini ve üretkenliğini artırmak, daha az ile daha çok iş yapılmasını ve uzun vadede rekabete dayalı elektrik fiyatlarına ulaşılmasını sağlayacak. Ayrıca, birçok ülkeye elektrik üretiminde rüzgâr, güneş, jeotermal, biomass gibi kendi tabii kaynaklarını daha fazla ve verimli kullanmasına yardımcı olacak. Enerji maliyetlerini daha iyi kontrol altında tutabilme özgürlüğünü verecek.

 

Akıllı şebeke, mevcut elektrik altyapısını bugünkü otomasyon ve bilişim teknolojileri ile birleştirip, enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olacak bir sistem olarak tanımlanıyor. Bu sistem, eşzamanlı data ve bilgi sunan bir enerji interneti olarak da adlandırılıyor.

www.zaman.com.tr / 12.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR