Mmo ya örnek Hizmet Binası …
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi nin yeni hizmet binası törenle hizmete açıldı.
Kılıçdede Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde 2007 yılında alınan arsanın üzerine tüm teknolojik imkanlar kullanılarak yapılan MMO nun örnek hizmet binası için açılış töreni düzenlendi. Toplam bin 200 metrekare kapalı kullanım alanına sahip 6 katlı ihtişamlı binanın kurdelesi protokol tarafından kesilerek açılış gerçekleştirildi. MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Vali Vekili Mesut Taner Genç, MMO Genel Sekreteri Ali Ekber Çakar ve diğer protokol üyelerine binayı gezdirdi.
Konferans Salonu ndaki plaket töreninde konuşan Vali Vekili Mesut Taner Genç, Samsun un Karadeniz in amiral gemisi olduğunu, amiral gemisine layık modern, çağdaş ve kullanışlı hizmet binasının açıldığını söyledi. Binayı gezdikten sonra izlenimlerini ilginç bir örnek vererek anlatan Vali vekili Genç, " İtiraf ediyorum, binaya imrendim ve kıskandım. Ben her gün valiliğe gidiyorum, makam odama çıkarken, bu binayı kim böyle nasıl yapmış ? diye kendi kendime söylenip duruyorum. Ne rahatlık ne ferahlık ne işlevsellik ne de kullanılabilirlik var. Hiçbir şey yok. Ben Vali Yardımcısı olarak söylerken, yanımıza gelen diğer konuk ve misafirlerden de duyuyorum. O binayı tasarlayan için güzel bina yapmışlar diyemiyorsak ne kadar kötü " dedi.
MMO Genel Sekreteri Ali Ekber Çakar, Samsun MMO nun başarılı çalışmalara imza attığına ve örnek gösterilen şube oyduğuna dikkat çekti. Nitelikli, konforlu, enerji verimliliğine uygun bir hizmet binası olduğunu ifade eden Çakar, yeni hizmet binasında daha verimli çalışmaların yapılacağını kaydetti.
Samsun MMO Başkanı Kadir Gürkan, hizmet binasının bin 200 metrekare alan üzerine kurulduğunu ve yaklaşık 2 milyon TL ye mal olduğunu kaydetti. Binanın diğer binalara göre inşasının farklı olduğunu vurgulan Gürkan, " Binada konferans salonu, hizmet birimleri, Karadeniz Bölgesi nin ilk teknik kütüphanesi, bilgisayar destekli tasarım ve uygulama laboratuvarı, iki kurs salonu bulunmaktadır. Asansörün makine dairesi bulunmamakta, bina merkezi ısıtma ve havalandırma yer almaktadır. Kazan dairesi ise alt zemin yerine çatıdadır. Güneş enerjisinden de yararlanılmaktadır. Örnek bir bina yapmaya çalıştık, herkes gönülden destek vererek çalıştı " diye konuştu. Daha sonra binanın yapımında emeği geçenlere plaketleri takdim edildi.
Törene İlkadım İlçe Kaymakamı Zafer Orhan, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Çarşamba TSO Başkanı Yusuf Kefeli, Samsunspor Kulübü Başkanı Hakkı Tomaç ile çok sayıda davetli katıldı.
İHA / Samsun / 26.12.2009
-.-
SAMSUN Hakkında
Coğrafi Konum
Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz’e döküldükleri deltalar arasında yer alan Samsun ili 9,083 Km²’lik bir yüz ölçüme sahiptir. Coğrafi konum olarak 40° 50’ - 41° 51’ kuzey enlemleri , 37° 08’ ve 34° 25’ doğu boylamları arasındadır. Kuzeyinde Karadeniz’in yer aldığı ilimizin komşuları; doğusunda Ordu , batısında Sinop, güneyinde Tokat ve Amasya ,Güney batısında ise Çorum illeridir.
Samsun ili yeryüzü şekilleri bakımından üç ayrı özellik gösterir. Birincisi güneyindeki dağlık kesim, ikincisi; dağlık kesimle kıyı şeridi arasında kalan yaylalar, üçüncüsü; yaylalarla Karadeniz arasındaki kıyı ovalarıdır. Kızılırmak ve Yeşilırmak akarsularının delta alanlarında oluşmuş kıyılarında, yurdumuzun tarımsal potansiyeli en yüksek ovalarından Bafra ve Çarşamba ovaları yer almaktadır.
Jeolojik Yapı
Samsun’da genç delta ovalarında alüvyonlar bulunmakla birlikte, dik yamaçlarla ayrılmış taraçalarda eski alüvyonlar görülmektedir. Güneydeki dağlık kesime geçiş alanı neojen yaşlı, killi-kireçli tortularla kaplıdır. Kıyı dağları Kretase lavlarından oluşmuştur. Aynı dağların iç kesimlerinde killi, çakıllı tortular bulunur. İç kesimlerde Neojen tortular ve yer yer alüvyonlarla kaplı ovaların güneyinde de birinci ve ikinci zaman yaşlı ve kıvrımlı kayaçlar Kretase ve Eosen Flişlerine rastlanır. Geniş alanlarda ise volkanik oluşumlar görülmektedir. Samsun’da Eosen, Kretase ve Neojen dönemli oluşumlara sıkça rastlanmaktadır.
İklim
Samsun genellikle ılıman bir iklime sahiptir. Ancak sahil şeridi ve iç kesimlerinde iklim iki ayrı özellik gösterir. Sahil şeridinde (Merkez ilçe,Terme, Çarşamba, Bafra ,Alaçam, 19 Mayıs, Tekkeköy ve Yakakent ) Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bunun için sahil şeridinde yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. İç kesimler (Vezirköprü, Havza, Ladik, Kavak, Asarcık ve Salıpazarı) yüksekliği 2.000 metreyi bulan Akdağ ve 1.500 metreyi bulan Canik dağlarının etkisi altında kalır. Buradaki dağların etkisinden dolayı kışlar soğuk, yağmur ve kar yağışlı, yazlar ise serin geçer. Sıcaklık ve yağış yönünden Samsun hiç bir bölgeye benzemez. Samsun’da aynı gün içerisinde havanın bir kaç kez değiştiği görülür. Bazı yıllar kış ortalarında yazdan günler yaşanır. Sahil şeridinde kar ile kaplı günlerin sayısı 2-3 günü geçmez. İç kesimlerde ise kar yağışından bazen ulaşım aksar.
Samsun, genelde ılıman iklime sahiptir. Ancak sahil şeridinde ve iç kesimlerde iklim 2 ayrı özellik gösterir. Sahil şeridinde (Merkez ilçe, Terme, Çarşamba, Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Tekkeköy) Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Yazlar sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. İç kesimde ise (Vezirköprü, Havza, Ladik, Kavak, Asarcık ve Salıpazarı) yüksekliği 2000 m’ yi bulan Akdağ ve 1500 m’ yi bulan Canik Dağları’nın etkisiyle yazlar serin, kışlar ise soğuk, yağmurlu ve kar yağışlı geçer.
Yıllık ortalama sıcaklık 15 0C’dir. Yıllık ortalamalara göre en sıcak geçen aylar; Temmuz (23,1 0C) ve Ağustos (23,2 0C), en soğuk geçen aylar ise Ocak (6,9 0C) ve Şubat (6,6 0C) aylarıdır. En yüksek sıcaklık ortalaması, yıllık 18,10C, en düşük sıcaklık ortalaması ise 11 0C’dir. İlin sahil kesiminde ölçülen sıcaklıklar ile sahilden 10-15 km iç kısımlarda ölçülen sıcaklıklar arasında 10 0C’ye varan farklılıklar bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında deniz kıyısından uzaklaştıkça iç kısımlara doğru gidildiğinde sıcaklık değerleri büyük değişim göstermektedir. Güneş, Temmuz ve Ağustos aylarında çok etkilidir.
Karla örtülü gün sayısının olduğu aylar; Aralık (2 gün), Ocak (3 gün), Şubat (4 gün), Mart (2 gün) ve Nisan (1 gün) olup, 1993 yılı Kasım ayında 1 gün ve 1995 yılı Nisan ayında 1 gün kar örtüsü tespit edilmiştir. En yüksek kar örtülü gün sayısı Şubat ayında 4 gün olarak belirlenmiştir. Donlu gün sayısı yıllık ortalama 8’dir.
Yıllık ortalama yağış ülke ortalamasının üzerindedir (676,5 mm). Buna karşılık ildeki yağış oranı, Batı Karadeniz Bölgesi illerindekinden farklıdır. İlde yağış en çok Ekim (86,5 mm) ve Kasım (81,2 mm) aylarında olmaktadır. İlin doğusundaki yağış miktarı batısına göre daha fazladır. Yıllık ortalama yağışlı gün sayısı 156 gün civarındadır.
Samsun, kuzey rüzgarlarına devamlı olarak açıktır. En şiddetli esen rüzgarın yönü güney-güneybatı olup, bu rüzgarın adı Aralık ayında esen Kıble rüzgarıdır.
2006 Yılı Samsun Meteorolojik Değerleri
Yıllık en yüksek sıcaklık 32,4 0C, en sıcak gün 31.08.2006’dır.Yıllık endüşük sıcaklık -3,6 0C, en düşük sıcaklık günü 24.01.2006’ dır.Yıllık sıcaklık ortalaması 14,5 0C’ dir.En düşük sıcaklık ortalaması 10,9 0C’dir.Yıllık Deniz suyu sıcaklığı ortalaması 16,4 0C’dir.Yıllık toplam yağışlı gün sayısı 135’dir.Ortalama açık gün sayısı 48’dir.Bulutlu gün sayısı 238’dir.Kapalı gün sayısı 79’dur.Yıllık toplam yağış miktarı 714,7 kg/yıl’dır.Donlu gün sayısı 13’dür.Ortalama rüzgar hızı ve yönü 1,9 NNW’ dir. Yıllık nispi nem ortalaması % 74,3 ‘dür.
www.samsun.gov.tr / Aralık 2009