Dünya için gereken enerjinin tamamı FOSİL yakıt kullanmadan, Nükleer Enerji kullanmadan, yani; su, rüzgar ve güneşten sağlanabiliyor. Üstelik bunu 2030 a kadar da gerçekleştirmek de mümkünmüş. Amerikalı iki bilim adamının bu tezinin bilim dergisi Scientific American ın Kasım sayısında kapak konusu olduğu Hürriyet Gazetesi nin 22 Aralık 2009 Günlü Çevre ekinde yer aldı.

 

Bu haber çok önemli. Çünkü birileri devamlı, yenilenebilir kaynaklar enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yetmez. Onun için fosil yakıtları ve nükleer enerjiyi kullanmak zorundayız gibi savlarla insanları kandırıyor ve çevrecilerin yenilenebilir kaynakları kullanalım tezini çürütmeye çalışıyorlar.

 

Ülkemiz ne durumda ?

Avrupa Yenilenebilir Enerjiler Birliği Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Tanay Sıdkı UYAR; Türkiye sürdürülebilir enerji konusunda çok şanslı, politik irade isterse beş yılda bile tamamen temiz enerjiye geçilebilir. Bu süreç 2030 a kadar da tüm Dünya da tamamlanabilir. Ancak bunun için enerjinin etkin kullanımı sorununun da çözülmesi gerekiyor, diyor. Uyar ın verdiği bilgiler şöyle devam ediyor:

 

*Türkiye şimdilik enerjinin % 1 ini rüzgardan karşılıyor.

*Ülkemizin enerji ihtiyacının tamamı yenilenebilir kaynaklardan sağlanabilir.

*Rüzgarımız Almanya dan fazla, orada %20 lik zamanla çalışıyor. Bizde %35.

*Güneş te de biz daha şanslıyız. Aynı panel Almanya da 1 birim enerji üretiyorsa, Türkiye de 2 birim üretiyor.

*Toplumsal maliyetler hesaplanınca yenilenebilir enerji daha ucuza geliyor.

*Termik santral yaptığınızda etrafındakiler kanser oluyor. Tedavisi için devlet para harcıyor, kendisi para harcıyor. Tarımsal üretim zarar görüyor. Bütün bunları düşündüğümüzde güneş pili de daha ucuza gelir.

 

Prof.Dr.Tanay Sıdkı UYAR güneş pilleri ve rüzgar tribünlerinin yanı sıra BİYOKÜTLE nin de temiz yakıt olduğunu söylüyor. Fotosentezle güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren bitkiler var. Bunlar odun kurşununa dönüştürülüyor. Avusturya ısınma ihtiyacının % 70 ini biyokütle den sağlıyor. Jeotermal kaynaklardan enerji üretimi teknolojisi de artık gelişti. Almanya da bir firma rüzgar, güneş, jeotermal enerji ile aküyü dolduran teknoloji üzerinde çalışıyor.

 

En Temiz Eneri VERİMLİ KULLANIM

Temiz enerji kaynakları ile birlikte,verimli kullanım devreye sokulursa,enerji ihtiyacı en aza indirilebilir. Modern hayatın getirdiği rahatlıktan uzaklaşmadan bunu uygulamak mümkün. Daha az enerji tüketen, enerji verimliliğine sahip cihazları tercih edebilir, bunları verimli kullanabiliriz. Böylece; Dünya boyutunda global ısınma, iklim değişikliği gibi sorunların çözümüne katkı yaparak; temiz ve sağlıklı çevre yaratmış oluruz. Bu arada faturalarımızın yükü de hafifler.

www.e-karaman.com / 04.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR