Çin Hükümetinden Yenilenebilir Enerji de demir yumruk …

Çin de yeni yapılan bir düzenleme dağıtım şirketlerine bölgelerindeki yenilenebilir enerji üretiminin tamamını satın alma zorunluluğu getiriyor.

 

Çin haber ajansı Xinhua nın bildirdiğine göre Çin hükümeti 2006 yılında çıkardığı yenilenebilir enerji yasasında revizyona giderek Çin deki elektrik dağıtım şirketlerine yenilenebilir enerji kaynaklı olarak üretilen elektriğin tamamını alma zorunluluğu getirdi. Bu zorunluluğa karşı gelen firmalar ise yol açtıkları kaybın iki katına kadar ceza ödemek zorunda kalacaklar.

 

Yapılan bu düzenleme ayrıca Enerji Bakanlığı na, Maliye Bakanlığı ve Elektrik İdaresi ile ortak olarak belirli bir süre için toplam enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklı üretimin oranının belirleme yetkisi de verdi. Nükleer enerji santralleride aynı düzenlemenin kapsamı içinde olsa da fiyat avantajları nedeni ile dağıtımcılar açısından nükleer enerji herhangi bir dezavantaj oluşturmuyor.

 

Xinhua nın haberinde Çin li enerji uzmanlarınca son dönemde artan devlet teşvikleri ile adeta patlama yaşanan rüzgar enerjisi yatırımları sonucunda rüzgar enerjisi santrallerinin çoğunun Çin in rüzgar bakımından verimli fakat elektrik tüketimi düşük olan iç kesimlerinde bulunduğunu bunların neredeyse 1/3 ünün etkin bir şebeke bağlantı olmadığını hatta bazı santrallerin verimli bölgelerde bulunmadığı belirtildiği yer buldu. Uzmanlar ayrıca Çin in mutlaka "akıllı şebeke" ler geliştirerek elektrik şebekelerinin verimini artırmaları gerektiğini söylüyor.

 

Çin Ulusal Gelişme ve Reform Komisyonu, Enerji Araştırma Ensitütüsü yöneticisi Wang Zhongyong haber ajansına yaptığı açıklamada; "Çindeki yenilenebilir enerji kurulu gücünün kaynaklar bakımından zengin az gelişmiş kuzeybatı bölgesinde bulunuyor, bunun etkin bir şekilde bu kaynaklar bakımından kıt olan zengin kıyı bölgelerine gönderilmesi gerektiğini fakat Çin in kısmen bağımsız olan elektrik şebekesinin bu durumu çok zorlaştırıyor" diye konuştu.

 

Bunun yanında aynı haber ajansına 2009 un son gününde Çin Ulusal Enerji İdaresi, Yeni ve Yenilenebilir Enerjiler Müdürlüğü yetkilisi Shi Lishan yaptığı açıklama da Çin in rüzgar enerjisinde 2004 te 764 MW, 2008 başında ise 12 GW olan kurulu gücünün 2009 sonu itibari ile 20 GW a ulaştığını söyledi.

 

Shi açıklamasında Çin in 2003 te rüzgar santralleri tamamen kurabilecek teknik donanıma sahip olmadığını bugün bu açığın önemli oranda kapatılsada hala Çin in bu alanda teknik altyapı eksikliğinin bulunduğunu ve bunun sektörün daha hızlı büyümesine engel olduğunu ifade etti. Shi ayrıca Çin in kısa sürede kurulu rüzgar gücünde dünyada ilk üçe gireceğini belirtti.

 

Enerji üretiminde %9 olan yenilenebilir enerjilerin payının 2020 de %15 e çıkarılması hedefleniyor.

www.yesilekonomi.com / 06.01.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR