Kesilebilir elastik enerji filmleri !..

Güneş enerjisi sistemlerinde katlanabilir filmler büyük aşama kaydetti. Yeni buluşlar ofis ve ev yaşamında birçok alışkanlığı değiştirecek. Üstelik bu sistem çevre kirliliği de yaratmıyor ...

 

Geçen yıl nisan ayında "krizde fırsat yaratacak 6 proje"yi okurlarımızın dikkatine sunmuştum. Bunlardan biri de "katlanabilir güneş panelleri"ydi. Bu sistemin gelişen "yeni türevleri" son bir yıl içinde hızla yayıldı. Tıpkı "elastik bir tabaka" gibi kıvrılıp katlanabilen "solar roll" filmin dünyadaki imalatçıları da giderek çoğaldı.

 

Öğrendiğim kadarıyla Türkiye de artık bu imalatçıların mümessilleri ve dağıtımcıları var. Yaratıcı Türk aklının bu tekniği keşfedip algılamasının oldukça "ilginç buluşlara" yol açacağına eminim. Bu amaçla, gelişen teknoloji hakkında son bilgileri okurlarımızla paylaşmak istiyorum. FİYATLARI NORMAL DÜZEYE İNDİ Daha önce de bahsettiğim gibi, güneş ışığını elektrik enerjisine çeviren güneş pili sistemlerine "fotovoltaik" (photovoltaic) deniliyor.

 

Güneş pili hücreleri "özel üretilmiş kristaller" yoluyla optik enerjiyi topluyor ve kullanılabilir hale getiriyor. Uygulamada mekanik hiçbir parça bulunmuyor. Hareketli elemanlara da ihtiyaç yok. Sistemin sessiz çalışması ve çevreyi kirletmemesi en önemli üstünlüklerinden biri! Teknolojinin ticari avantajı ise sonsuz kaynak olarak güneş ışığını kullanması! Bunu bir bedel ödemeden gerçekleştiriyor! Bu nedenle katlanabilir paneller nereye uygulanırsa uygulansın, donanım ve montaj dışında uzun süre hiçbir masrafa yol açmıyor.

 

Güneşten elde edilen enerji kaynakları üzerinde yapılan çalışmalar tüm dünyada "solar filmlerin" pratik hayatta önemli bir devrime yol açacağını gösteriyor. Bundan böyle sanayi ve ticaretin her alanında "ara mal" olarak kullanılacağı gibi, uç noktadaki tüketicilere de avantajlar sağlayacak. Bugün için en küçüğünden en büyüğüne elektrikli aletlerin çalıştırılmasında "katlanabilir panellerin" en iyi ve en kolay yöntem olduğu kesinleşmiş durumda. Gelişen ve giderek ucuzlayan teknolojiyle bir ofisin ya da bir küçük bir konutun kimi enerji ihtiyacını karşılamak mümkün! Bu gelişme sabit panellerin karşısına yeni ve kolay bir rakibin çıkması demek.

 

Ancak sistemin geliştirilip yaygınlaştırılması için daha bir müddet beklemeye ihtiyaç var. KUMAŞ GİBİ KESİLİP PARALEL BAĞLANIYOR Katlanabilir film sistemleri ilk olarak karayolu işaretlemelerinde ve "sinyalizasyon" uygulamalarında yer aldı. Bunlar başlangıçta düşük enerji ihtiyacı gerektiren basit uygulamalar şeklindeydi.

 

Ancak tüketicinin ilgi ve talebi teknolojinin hızla gelişmesine yol açtı. Amerika, Çin, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde bu işe yatırım yapanların sayısındaki artış bunun işareti. "Flexible solar panels" olarak da adlandırılan temel uygulama şimdi birçok alanda efektif sonuçlar sağlıyor. Tıpkı bir kumaş gibi katlanabiliyor olması uygulama sahasını da bir hayli genişletmiş durumda. Panelleri "kumaş gibi kesmek" ve "paralel bağlantı" yoluyla ihtiyaca göre enerji sağlamak mümkün. Şimdi ise pil ve bataryaların güneş ışınlarıyla "şarj edilmesi" gündemde! Sistemin bisiklet, motosiklet ve mini otomobillerde kullanılacak hale gelmesi de an meselesi.

 

Halen "laptop şarjı" için özel hazırlanmış çantalar ve taşınabilir cihazlar bu sistemin ilk başarılı ticari örnekleri. Görünen o ki, yeni uygulamalar güncel yaşamda önemli farklılıklar yaratacak. Bunların en başında da "tarla ve seraların sulanmasında ihtiyaç duyulan enerjinin karşılanması projesi" var. Ayrıca bu sistemle "seralar ısıtılacak" tarımda çifte verim alınacak. Yaygın olmamakla beraber bu alan geleceğin önemli tüketim noktalarından biri haline gelecek. Ayrıca, turizmde, yat ve karavan işletmeciliğinde çeşitli kombinasyonlarda kullanılması da gündemde. Sistem, askeri amaçlarla "sahrada" da kolay kullanıma imkân sağlıyor! Filmlerin hücre yapısı değiştirilerek (mono ve poli kristal) yakın bir gelecekte cep telefonlarında yaygın olarak kullanılabilecek. Böylece kablolu şarj zorunluluğu ortadan kalkıyor.

 

En ilginç gelişme ise "tekstil" endüstrisinde: Kimi kışlık giysiler, battaniyeler ve pencere perdeleri oldukça ilginç uygulamalara konu oluyor. "Nano teknolojiyle" takviye edilen sistemler ise devrim yaratacak yeni gelişmelere gebe! Kısacası, eğilip bükülebilen ve nihayet her pozisyona katlanabilen "solar enerji filmleri" giderek popüler hale geliyor. İnovasyon üzerinde çalışan girişimci işadamlarımızın bu talebe şimdiden kulak vermesinde yarar var. Üretimi ise alınacak lisanslarla seri olarak yapmak mümkün.

www.paradergi.com.tr / Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR