Ataer Enerji santral ihalelerini takibe aldı …

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi nin (İAOSB) yüzde 96 hissesine sahip olduğu ait olan Ataer Enerji Elektrik Üretim A.Ş., yenilenebilir enerji sektörüne girmeyi planlıyor. Otoprodüktör statüsünden, üretim şirketi statüsüne geçen firma, Hidroelektrik Santrali (HES) ihalelerini yakın takibe aldı.

 

Yıllık 480 milyon kWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olduklarını anlatan Ataer Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Şeker, 2007 de aldıkları yatırım kararının ardından bu yıl kapasitelerini 960 milyon kWh a çıkaracaklarını belirtti. Şeker " Kapasite artırımı konusunda yaklaşık 45 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Şubat ortasında yatırım tamamlanıyor. Yeni yatırımla doğalgaz santralının kapasitesi 60MW tan 120MW a çıkacak. Ayrıca 2010 yılından itibaren Ataer, otoprodüktör statüsünden üretim şirketi statüsüne geçti " dedi.

 

Şeker, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili yatırımlar planladıklarını açıklayarak, " Bu alanla ilgili araştırmalar yapan bir komitemiz var, çalışmalarını sürdürüyor. Bizler daha çok hidroelektrik ve rüzgar enerjisi üzerinde yoğunlaşıyoruz. Ancak rüzgar alalında bir takım belirsizlikler var. Yeni yatırımlarla ilgili herşey çok kesin değil " dedi. Dikkatlerini hidroelektrik alanına verdiklerini söyleyen Şeker ihaleleri takip ettiklerini vurguladı.

 

Kanunu bekliyoruz

Hidroelektrik ve rüzgar enerjisinin dışında güneş ve jeotermal alanında yatırım olanklarını incelediklerini aktaran Şeker, " Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili kanunun Meclisten çıkmasıyla birlikte bu alanda üretim yapan kurum ve kuruluşlara büyük teşvik ve destekler sağlanacak. Bir an önce bu kanunun çıkmasını bekliyoruz " dedi.

 

Şeker, 2008 yılının ikinci yarısından itibaren azalmaya başlayan ve son çeyreğinde krizin etkisiyle durgunluğa giren İAOSB elektrik enerji tüketiminin bir önceki yıla göre toplamda yüzde 1,2 artğını belirterek, bu artışın 2002 yılından buyana yakalanan yıllık ortalama yüzde 8 artış hızının çok altında olduğunu söyledi. 2009 yılında ise İAOSB deki tüketimin 2008 e kıyasla yüzde 8 azaldığı bilgisini veren Şeker, elektrik kullanımında son aylarda bir artış yaşandığını ifade ederek, ancak krizden çıktık demek için erken olduğunu kaydetti.

 

Şeker, " Geçen yılın bu ayları krizin etkilerini en yoğun yaşadığı dönemdi. Onun için elektrik tüketiminde 2009 a göre bir artış var. Ama sağlıklı bir kıyaslama yapmak için kriz öncesi ile değerlendirmek lazım. Şu anda tüketim oranların 2007 yılıyla benzerlik gösteriyor. Dolayısıyla krizden tam olarak çıkıldığını söylemek için erken " dedi.

www.referansgazetesi.com / 25 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR