İyi Tarım Sağlıklı Toplum Projesi …

Türkiye nin iklim değişikliğine uyum kapasitesinin güçlendirilmesi için Birleşmiş Milletler Topluma Dayalı İklim Değişikliğine Uyum Ortak Programı kapsamında Seyhan Havzası nda hibe programı kapsamında “ İYİ TARIM SAĞLIKLI TOPLUM PROJESİ ” eğitimleri tamamlandı.

 

Adana Ticaret Borsası tarafından hazırlanan, İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen “ İyi Tarım Sağlıklı Toplum Projesi ”nde Seyhan Havzası’ndaki 11 ilçede yaklaşık 500 kişi İyi Tarım Uygulamaları (İTU) başta olmak üzere farklı konularda bilgilendirildi. Proje kapsamında, 275 üreticiye,  75 tarımsal sanayiciye ve 50 Ziraat Mühendisine “İklim Değişikliği ve Tarım”, “İklim Değişikliği ve Su Kaynakları”, “ALTERNATİF Enerji Kaynaklarının Kullanımı”, “İyi Tarım Uygulamaları” ve “Pazarlama” gibi konularda eğitim verilmesi;  amaçlanmıştır.

 

Proje, kapsamında Seyhan, Çukurova, Karaisalı, Yüreğir, Sarıçam, Karataş, Pozantı, Aladağ, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerinde üretici, tarımsal sanayici, ziraat mühendislerinden oluşan 16 farklı gruba İyi Tarım Uygulamaları konusunda eğitim verildi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Emeksiz, Seyhan İlçe Tarım Müdürü Birsen Ergün, Tarım İl Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisleri; Bünyamin Özkan ve Çiğdem İnce Kaya, Proje Koordinatörü; Ziraat Yüksek Mühendisi Kenan Boyacı ile Proje Yürütücüsü Ziraat Mühendisi Mustafa Topaloğlu’nun verdiği eğitimlerle üretici, tarımsal sanayici ile ziraat mühendisi bilgilendirildi.

 

Proje kapsamında, Alfatoksin analiz laboratuarının kurulması gerçekleştirilecektir. 

Projenin uygulama alanlarının incelenmesi kısmında ise, dört adet teknik gezi düzenlenmiştir. Üreticiler, ziraat mühendisleri ve tarımsal sanayicilerin katıldığı her biri bir gün süren bu geziye bende katıldım. Bu gezide üretim ve satış aşamasında tecrübelerin paylaşılması ve gözlemlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Teşvik ve cesaretlendirme amacı da taşıyan bu gezide çok önemli bilgiler edindim.

 

İTU yapan bazı üretici tarım işletmelerinin, paketleme işletmelerinin ve organik tarım yapan Ekotepe tarım işletmesinin gezilmesi ile teknik geziler tamamlanmaktadır. 

 

Ürünlerin tüketici ile buluşma aşamasında ise, Migros marketler zinciri öncülük yaparak, Migros, raflarındaki meyve sebzelerin tamamının İTU standartlarında üretilmesi kararıyla, çiftçiyi, dünya standartlarında tarımı ve tüketicilerin sağlık önceliğini destekliyor.

 

Tüketiciler, bundan böyle Migros raflarında yer alan tüm meyve sebzelerde "İyi Tarım Ürünleri" logosunu görerek sağlıklı meyve ve sebze alabilecek.

 

İyi Tarım Uygulamaları çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan bir tarımsal üretim biçimidir. İyi Tarım Uygulamaları tekniği ile yapılacak tarımsal üretim ile hem insanlarımıza sağlıklı gıda temin etmiş oluruz hem de gelecek kuşaklara sağlıklı ve yeterli gıda üretebilecekleri toprak ve su gibi doğal kaynakları bırakmış oluruz.

 

İyi Tarım uygulamalarının amacı nedir, nasıl yapılır ?

-Ürünlerde insan sağlığına zarar verecek ilaç kalıntısı olmaması gerekir.

-Üretim yapılırken çevre, toprak, su ve canlılar korunmalıdır.

-Hayvan refah ve sağlığına dikkat edilmelidir.

-Standartlara uygun ürün olmalıdır.

-Tarladan sofraya izlenebilir olmalıdır.

 

İyi Tarım uygulamaları üreticiye ne yarar sağlar ?

-İyi Tarım Uygulamalarına göre üretim yapan üreticinin ürettiği ürünler sağlık yönünden güvenilir olduğu için, daha kolay müşteri bulur ve daha yüksek fiyatla satılabilir.

-İyi Tarım Uygulamalarına göre üretim yapan üretici, toprağını erozyon ve tuzlanma gibi tehlikelerden korur ve sadece birkaç yıllığına değil sürekli bol ürün alma şansına sahip olur.

-İyi Tarım Uygulamalarına göre üretim yapan üretici, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden alacağı kredilere %60 a varan oranlarda daha düşük faiz ödeme avantajına sahip olur

-İyi Tarım Uygulamalarını uygulayan üreticiler ve üretici birlikleri tarımsal desteklemelerden öncelikli olarak faydalandırılırlar.

 

İyi Tarım Uygulamaları kontrol ve denetim altında yapılan bir üretim biçimidir. Bu sisteme göre üretim yapmak isteyen üretici veya işletmeler, yönetmeliğe göre Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin sürekli kontrolünde olurlar.

 

Üreticiler, üretimlerini, dokümanlarını ve kayıtlarını İyi Tarım Uygulamaları prensibinde hazırlanmış olan GLOBALGAP yönetmeliğine göre sistem kurarak yapar.

 

Bu konuda tüketicinin bilinç düzeyinin artırılması ile İTU üretimlerinin artacağı ve konvansiyonel üretimlerin önüne geçeceğini belirten proje ekibi, toplumun daha sağlıklı ve daha kaliteli tarım ürünleri tüketmesini amaç edindiklerini belirtmişlerdir.

 

Adana Ticaret Odası ve Tarım İl Müdürlüğü’nün üstlerine düşen görevi yapacaklarına eminim. Yaptıklarından dolayı, proje ekibindeki tüm yöneticileri ve ziraat mühendislerini kutlarım.

www.adanahaber.com / 29 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR