Kafes Balığı Üretim Projesi …

Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan projeyle, yılda kafes yoluyla 151 bin 500 ton olan üretim kapasitesinden fazla üretim amaçlanıyor.

      

Enstitü Müdürü Ali Kılıç, toplantı salonunun açılış töreninde, enstitü olarak ``Ilıman Bölge Baraj Göllerinde Balık Yetiştiriciliği İçin Kafes Modeli Geliştirilmesi`` ve ``Karakaya Baraj Gölünde Alabalık Yetiştiriciliğinin Çevresel Etkisi`` projelerini uygulamaya başladıklarını söyledi.

    

Su ürünleri yetiştiriciliğinin son 15 yılda iki katına çıkarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde balık kökenli proteinin önemli bir ticari sektör haline geldiğini vurgulayan Kılıç, ancak küresel ısınma, ekolojik değişimler, çeşitli çevresel ve halk sağlığı kaygılarının baraj gölleri yüzey alanının kullanımını büyük ölçüde sınırlayan etkenler olduğunu dile getirdi.

     

Baraj göllerinde, yüksek yüzey suyu sıcaklığı nedeniyle alabalık yetiştiriciliğinin yapılamadığını ifade eden Kılıç, şunları söyledi : ``Bahar ve yaz aylarında, enerji giderlerinin en aza indirilerek kafeslerde yetiştiricilik faaliyetlerinin sürdürülebileceği bir üretim modeli geliştirilmesi amacıyla `Ilıman Bölge Baraj Göllerinde Balık Yetiştiriciliği İçin Kafes Modeli Geliştirilmesi` projesi hazırladık. Bu projeyle su sıcaklığının derinliğe bağlı olarak değişiklik gösterdiği baraj göllerinde hava sıcaklığı ve güneşlenme süresinin yüksek olduğu bahar ve yaz aylarında, düşük su sıcaklığına sahip derin tabakalardan `Nefes Alanına` güneş enerjisi kaynağından yararlanılarak su pompalanacak ve baraj gölleri yüzey alanlarının kafeslerde yetiştiricilik faaliyetlerinin sürdürülmesine olanak sağlanacaktır.``

      

Kılıç, il sınırları içerisinde doğal ve yapay su kaynaklarında su ürünleri üretim alanı olarak yüzde 3`ünün kullanılabileceğini, bu alanların 151 bin 500 ton yılda üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, bu projeyle bu alanlardan daha fazla üretimin elde edilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

 

ÇEVRESEL ETKİ PROJESİ

Kılıç, su ürünleri yetiştiriciliğinin olumsuz çevre etkileri konulu tartışmaların artması üzerine ``Karakaya Baraj Gölünde Alabalık Yetiştiriciliğinin Çevresel Etkisi``` projesini hazırladıklarını söyledi.

      

Kılıç, ``Proje özellikle ilimizde yoğun olarak kafes balıkçılığı yetiştiriciliği yapılan Karakaya Baraj Gölü 10. Bölgede yürütülecektir. Hali hazırda 38 işletmenin bulunduğu ve yılda 5 bin tonun üzerinde üretim yapılan bu 22 kilometrelik bu alanda balık yetiştiriciliğinden kaynaklanan besin tuzu akışının ekosistem üzerindeki etkisi araştırılacaktır``dedi.

      

Törene, Vali Muammer Erol ve Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ve davetliler katıldı. www.haberayrinti.com / 22 Şubat 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR