Projeler havuzda yarışacak …

EPDK, rüzgar santrali kurmak isteyen 730 projeyi araştıracak.

 

EPDK, rüzgar santrali için başvurusu yapılan 74 bin 600 MW’lık 730 projeyi bir havuzda toplayarak yarıştırma kararı aldı. Şirketler en yüksek iletim bedelini vermek için yarışacak.

 

Enerjİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), son yıllarda yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği yenilenebilir enerji kullanımının artırılması planı çerçevesinde, rüzgar santrali kurulması için bugüne kadar yapılan başvuruların tamamını bir havuzda toplama ve bu çerçevede bir yarışma açma kararı aldı. Buna göre, kurulu gücü 74 bin 600 mw olan 730 proje için yatırımcılar bir yarışmaya girecek ve verilecek ilanın ardından kendilerine tanınan 10 günlük süre içinde projelerinde bazı değişiklikler yaparak bunu EPDK’ya iletecekler.

 

Konuyla ilgili değerlendirme yapan yetkililer, Elektrik Piyasası Kanunu’nun rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış veya yapılacak olan lisans başvurularına yönelik düzenlemesi çerçevesinde, 1 Kasım 2007’de başvurusu yapılan 683 ve bu tarihten önceki 47 proje olmak üzere toplam 74 bin 600 megawatt (MW) kurulu gücündeki 730 proje hakkında karar verildiğini açıkladı.

 

Hükümetin teşvik ettiği rüzgar santrallerine yönelik EPDK’ya 1 Kasım 2007’de yapılan başvurular beklenen tutarın çok üzerinde olunca, Kurul değerlendirme sürecine girmişti. Yenilenebilir Enerji Yasası çerçevesinde verilen 5.5 euro/cent tutarındaki teşviğin daha da artırılmasına yönelik hazırlanan yasa tasarısı TBMM’den henüz geçmezken, yerli - yabancı birçok şirket bu alanda yatırım yapmayı planlıyor.

 

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak için lisans başvurusu yaparak, inceleme ve değerlendirme aşamasında bulunan tüm lisans başvuruları bir arada değerlendirilerek tek bir havuzda toplandı.

 

10 iş günü süre

Bundan sonra Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. (TEAŞ), rüzgar enerjisine dayalı toplam üretim tesisi bağlanabilir kapasiteyi trafo merkezi bazında ilan edecek. Bu alanda yatırım yapmayı planlayan şirketler, ilana göre 10 iş günü içerisinde öngörülen sisteme bağlantı noktası ve gerilim seviyesiyle ilgili bilgileri, türbin yerlerini değiştirmek kaydıyla, tesis toplam kurulu gücünü, ilan edilen trafo merkezlerinin gerilim seviyesi kapasitesine kadar düşürecek. Değişikliğin zorunlu olduğu durumlarda değişiklik talebinde bulunmayanların lisans başvuruları ise EPDK tarafından reddedilecek. http://haber.gazetevatan.com / 05 Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR