Bakan Yıldız Kahvaltılı Basın Toplantısı’nda ekonomi muhabirleri ile bir araya geldi ...

 

Anayasa değişikliği paketi ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, söz konusu paketin Türkiye nin önünü açacak ve normalleşmesini sağlayacak temel unsurlardan bir tanesi, halkın iradesini ön plana alan bir girişim olduğunu belirterek, O açıdan orta ve uzun vadede hiç bir sıkıntı görmüyorum. Halkın oyunun daha etkili ve kendisini daha yetkili hissettiği bir süreç. Ak Parti için zaten bir irade problemi, iktidarı döneminde hiç olmadı. Bundan sonra da olamaz dedi.

 

Bir basın mensubunun Referanduma gidilse sizin bölgenizde ne kadar oy çıkar sorusu üzerine Yıldız, Kayseri de yüzde 70-72 ler civarında, Orta Anadolu da da yüzde 60 lar civarında oy çıkacağını tahmin etti.

 

Bazı konuların anlattıkları kadar anlaşılamayabildiğini , fakat demokratik açılımın Ak Parti tarafından çok iyi anlatıldığını ve anlaşıldığını ifade eden Yıldız, Anayasa değişikliği paketinin hiç bir siyasi parti ayrımı gözetilmeden toplumsal uzlaşı kaynağı haline geleceği kanaatinde olduğunu belirtti. Söz konusu paketin Meclis ten nasıl geçeceği ve MHP nin buna nasıl bakacağı sorusu üzerine Bakan Yıldız, Anayasa değişikliği paketinin uluslararası bir sözleşme olmadığını, biraz sıra dışı bir kanun olduğunu söyledi.

 

Yıldız, O açıdan bu tür paketler her parti için bir sınavdır. Türkiye nin normalleşmesi ile alakalı aslında her parti sınanıyor. Ben halkımızın bu tür bir konuda ön yargıyı atacağı kanaatindeyim. İlk çıkışta (bizim kapımız kapalıdır) diyen partilerde dahi tartışılacağı kanaatindeyim dedi. Bakan Yıldız, Anayasa değişikliği paketinin gerginliğe, sıkıntıya yol açmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini herkesin bildiğini ifade etti.

 

LİBANANCO DAVASI

Libananco davasının bugün Paris te görüleceğinin hatırlatılması üzerine, Bakan Yıldız, söz konusu davanın Türkiye nin hem ekonomik hem de siyasi tarihinde sıra dışı davalardan biri olduğuna işaret etti.

 

Davanın alışılagelmiş bir tahkim davası olmanın ötesine geçtiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu :

Biz burada, vatandaşımızın bir yanlış uygulamasının devam ettiği ortamda, ÇEAŞ ve KEPEZ ile alakalı 2003 yılında alınmış bir kararın bir uzantısı olarak bu tahkimi görüyorum. Ne oldu ? Güney Kıbrıs Rum kesimindeki Libananco isimli şirketin ÇEAŞ ve KEPEZ in hisselerini, devletin el koymasından önce üzerine geçirmesi ile ilgili bir kanaatleri vardı. Biz tahkim heyetine bunun böyle olmadığını savunduk. Tahkim heyetinin objektif ve sağduyulu yaklaşacağından eminiz. Şu anda Paris te 16-17 kişilik bir ekibimiz var. 10,1 milyar dolarlık bir dava. Burada kazanacağımızdan ümidim çok fazla. Türkiye mutlaka kazanacaktır, çünkü aklın yolu bir.

 

AFŞİN-ELBİSTAN

TKİ nin kömür konusunda ne gibi çalışmalar yaptığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, Türkiye nin linyit rezervinin yaklaşık yüzde 40-42 sinin Afşin-Elbistan sahasında toplanmış durumda bulunduğunu işaret etti ve yerli kömürü geliştirecek önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

 

Afşin-Elbistan A terminalinin çalıştığını, fakat rehabilitasyon ihtiyacı olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi : Açıkça söylüyorum çevreyle alakalı bir kısım problemleri var ve bu problemlerin giderilmesi gerekiyor. B terminali özelleştirme kapsamında. C ve D ile sahalarının yeniden ihale edilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. E sahası ile ilgili bir dizaynımız var. Oraya bir havza oraya bakıyoruz. Nereden bakarsanız bakın mevcutları ve geliştirileceklerle birlikte sırf enerji üretiminde 7-8 bin Megavatlık (MW) bir güçten bahsediyoruz. 2023 yılına kadara olan stratejimizde buranın tamamının kullanılması var. Tabi yeni bulunan sahalarımız da Konya ve Kütahya başta olmak üzere yeni bulunan sahalarımız da var, buraları da değerlendireceğiz.

 

Bakan Yıldız, Afşin-Elbistan da çevre kirliliği konusunda bir sıkıntı varsa ve bu EÜAŞ den kaynaklanıyorsa bunu savunamayacaklarını ve bunun giderilmesi gerektiğini belirtirken, Vatandaşa zararlı olan herhangi bir girişimin karşısındayız dedi.

 

ŞEYL GAZ İÇİN ABD İLE ÇALIŞILIYOR

Türkiye de kullanılan doğal gazın sadece yüzde 2-2,5 unun yerli kaynaklardan karşılandığına dikkat çeken Yıldız, şu anda kömürden gazlaştırma faaliyetleri yürütüldüğünü ve bu konuda ABD ile çalışıldığını bildirdi.

 

Düşük kalorili linyitlerden gazlaştırma tesisi kurup, aynen doğal gazın fonksiyonunu icra edebilecek yapılar bulunduğuna işaret eden Yıldız, TKİ ekibinin bununla ilgili çalıştığını bildirdi. Konuyla ilgili ABD ile kurulan bir işbirliği anlaşması bulunduğunu belirten Enerji Bakanı, Bu çalışmalar olgunlaştığı zaman kamuoyu ile paylaşacağız. Bizim kömürün buna ne kadar uygun olduğuyla alakalı ABD ye numune de gönderdik. Ne kadar gaz elde edileceği yönünde teknik çalışmalar yapılıyor diye konuştu.

 

30 ÜLKE ENERJİ BAKANLARI MEKSİKA DA BULUŞACAK

Bu hafta sonunda Meksika da 30 ülkeden enerji bakanları ile AB enerji komiserinin katılacağı çok önemli bir toplantı yapılacağını da belirten Yıldız, kendisinin bu toplantıya katılacağını bildirdi.

Bir sonraki hafta ABD de yapılacak toplantıya katılıp katılmayacağının sorulması üzerine Bakan Yıldız, bu konuda bir gelişme olursa paylaşacağını söyledi.

 

KERKÜK-YUMURTALIK PETROL BORU HATTI

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattıyla ilgili anlaşmanın bu ay içerisinde bittiğini hatırlatan Enerji Bakanı, tekrar yeni bir anlaşma yapmak için merkezi Irak hükümeti ve Irak Petrol Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

 

Irak tarafıyla son bir görüşme daha yapılacağını ifade eden Taner Yıldız, İki konu kaldı, o iki konuda da mutabakat sağlamamız halinde süresi 15-20 yıllık olmak kaydıyla inşallah yeni bir anlaşma yapacağız. Kerkük-Yumurtalık 70 milyon ton kapasitesi olan bir ham petrol boru hattı. Boru hattının yaptığı iş itibariyle Irak ın normalleşmesi itibariyle baktığımız zaman önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağını düşünüyoruz dedi.

 

Söz konusu hattan 3 yıl içerisinde minimum 35 milyon tonluk, 5-6 yıl içerisinde de 70 milyon kapasitenin yakalanmaya çalışılacağını kaydeden Yıldız, Şu anda hem stratejik açıdan, hem de Irak ın kaynaklarını ihraç edebilmesi açısından önemli bir boru hattı. Zannediyorum 1 hafta 10 gün içerisinde anlaşmış oluruz, herhangi bir problem burada görülmüyor diye konuştu.

 

ELEKTRİK FİYATLARI

TETAŞ ın 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren uygulayacağı toptan satış fiyatlarına zam istemediği hatırlatarak, Bunun Nisan da elektrik fiyatlarına zam gelmeyeceği anlamına geldiğini söyleyebilir miyiz ? şeklindeki sorular üzerine Yıldız, otomatik fiyatlandırma mekanizması içerisinde havuza 4 tane rakam atıldığını, TETAŞ ın verdiği fiyatın da bunlardan sadece biri olduğunu söyledi. Yıldız, O havuzda ne rakam çıkacak şu anda bilmiyoruz. Çıkan rakamı kamuoyu ile paylaşırız dedi.

 

AZERBAYCAN DOĞAL GAZI

Yıldız, Azerbaycan doğal gazı konusunda rakamda gelinen nokta nedir ? şeklindeki soru üzerine, Azerbaycan la yaşanan sorunun temel olarak ne fiyatlardan, ne taşıma, ne de miktarlardan kaynaklandığı kanaatinde olmadığını söyledi.

 

Azerbaycan ile son 1,5 ay içerisinde yeni bir görüşme yapılmadığını, bunun da normal olduğunu belirten Yıldız, bölgedeki siyasi olayların Azerbaycan ile yapılan anlaşmada tesirli olduğunu kaydetti.

Yıldız, Yaptığımız teklifin kabul edilebilir, piyasa şartlarına uygun bir teklif olduğunu söylemiştim. Ben Azeri kardeşlerimizle eninde, sonunda bir sıkıntı yaşamadan sonuca gideceğimiz kanaatindeyim dedi.

 

BOĞAZLAR RAHATLATILMALI

Türk boğazlarının aynen bir karayolu gibi ciddi bir trafiğe sahip olduğunu ve boğazlarda petrol ve petrol ürünleri trafiğinin mutlaka azaltılması gerektiğine işaret eden Enerji Bakanı, bu nedenle boru hatlarının daha bir önem kazandığını ifade etti.

 

Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattında ne kadarlık bir kaynak garantisi alındığı ve Rus tarafının ne kadarlık pay alacağının sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti : Samsun-Ceyhan hattında ilgilendiğimiz ve ilgilenmediğimiz kısımlar var. İlgilendiğimiz kısım anlaşma metninde olan özellikle Rusya nın belli bir oranda petrol koyması ve petrol geçmesiyle alakalı hem kendi petrollerinin, hem de Kazak petrollerinin hattan geçmesiyle ilgili gelişmeler. Biz bu boyutuyla ilgileniyoruz. Ama hisseler yüzde kaç olacak, Çalık yüzde 10 mu, 40 mı alacak, ENI kaç alacak ? bu kısmı ile ilgilenmiyoruz, bunları şirketlere bırakıyoruz. Bu konuda benim bir bilgim yok. Benim için önemli olan buradan petrolün geçmesi ve boğazlardaki yükün azaltılması. Yıldız, söz konusu hattan akacak petrolle ilgili 30 milyon ton miktar ile bir referans noktası oluşturulmaya çalışıldığını da bildirdi.

 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ

Anayasa değişikliği paketiyle ilgili sorular üzerine Yıldız, bu konunun kendisinin temel konusu olmadığını belirtirken, Ancak şunu rahatlıkla şunu söyleyebilirim; ben bunun teknik çalışmalardan çok farklı görmüyorum. Temelde dünyada değişimler her zaman belli riskler içermiştir. Enerji sektörüne benzeterek statükonun riskinin, değişim riskinden her zaman daha büyük olduğu ve ülkemiz insanına daha az sıkıntı oluşturmadığı kanaatindeyim. O açıdan bugünleri de hep beraber hukuku ve teknik olarak bu evreleri geçireceğimiz kanaatindeyim dedi.

 

NABUCCO TOPLANTISI

Geçen hafta yapılan Nabucco toplantılarında nelerin tartışıldığı ve ne sonucun çıktığına ilişkin soru üzerine de Yıldız, bu tür toplantıların çok fazla yapıldığını, bundan sonra da yapılmaya devam edileceğini kaydetti.

 

Bu süreçte anlaşmalar paketlerinin olacağını ifade eden Yıldız, söz konusu toplantıda bazı temel başlıkların oluşturulduğunu, ortakların birbirleriyle olan hukuku, kararların oy birliği ile mi oy çokluğu ile mi alınacağının dostane bir şekilde tartışıldığını kaydetti.

 

Yaklaşık 7-8 milyar dolarlık bu projenin önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde belki şu andaki anayasa paketinden çok daha fazla konuşulacağını anlatan Yıldız, Bu bir süreç. Geldiğimiz nokta itibariyle takvimin aynen kurguladığımız şekilde devam ettiğini söyleyebilirim diye konuştu.

 

NÜKLEER SANTRAL

Bakan Yıldız, Rusya dan nükleer santralle ilgili bir heyet gelecek. Bu konudaki çalışmalar ne aşamada şeklindeki soruyu yanıtlarken de dün Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yetkilileriyle toplantı yaptıklarını, burada Rusya ile iyi niyet protokolü çerçevesinde nelerin yapıldığına ilişkin bilgi aldığını söyledi.

 

Özellikle Mayıs ayının başına kadar Rusya Federasyonu ile nükleer santrallerin kurulmasıyla ilgili temel 4-5 başlığın bitirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, Zaman zaman kamoyunda tartışılıyor (burası deprem hattında mı bulunuyor, acaba yapılmayacak mı lisansı yenilenecek mi) gibi bütün bunların hepsi bu süre içerisinde elden geçiriliyor. Tabiiki görüşmeler sırasında heyetlerin birbirine sunacağı yeni teklifler olabilir, bunlar da tarafımızdan değerlendiriliyor dedi.

 

Nükleer konusunda takvimin nasıl işleyeceğine yönelik soru üzerine de Bakan Yıldız, Nükleerdeki net yol haritasında tabiiki dereyi görmeden paçayı sıvamamız lazım. Orta ve uzun vadeli bu işin problemleri ve çözümleri olacak. Öngörülen tarihler var ama bir önceki anlaşma bitirilmeden, bir sonrakine geçmek doğru olmaz yanıtını verdi.

 

ENERJİ KİT LERİ ARASINDAKİ ALACAK-BORÇ İLİŞKİSİ

Bakan Yıldız, enerji kitleri arasındaki borç alacak ilişkilerinde bir tahkim sürecinin başlayacağına ilişkin hazırlıkların ne aşamada olduğuna yönelik soruyu yanıtlarken bu konuda Hazine ile bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

 

Enerji kitleri ve diğer kamu kuruluşlarının borç ve alacak ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışmanın uzlaşı içinde yürütüldüğünü ifade eden Yıldız, Sonuçta enerji kitleri bir tarafından çeken, Hazine de bir tarafından çeken bir yapı yerine beraberce bir uzlaşı ortamına götürdüğümüz bir kanun tasarısı hazırlandı, önümüzdeki günlerde bu da aktarılmış olacak dedi.

Rusya doğal gazında al ya da öde yükümlülüğünde bir gelişme var mı şeklinde soru üzerine Bakan Yıldız, Rus yetkililerinin, bu konuda bir yaklaşım göstereceğini ancak bunu sistematize etmeyeceklerini açıkladıklarını, kendilerinin de bunu saygıyla karşıladığını kaydetti.

 

Al ya da ödenin kontrat yükümlülüklerinin kendi dönemlerinde yapılmadığına işaret eden Yıldız, şöyle konuştu : (Al ya da ödeye bu yıl içinde düşer miyiz ?) derseniz tüketim verilerine baktığınızda ve mevcut kontratlara baktığınızda al ya da öde ile ilgili bir sıkıntı görünüyor, ama bunun kontratlarının tarafımızdan yapılmadığını, zamanında bunların herhangi bir fleksibiliteye maruz bırakılmadığını söyleyebilirim. Daha fleksibıl (esnek) bir anlaşma yapılabilirdi. Ülkelerin büyüme hızlarının yüzde 1,2,3 olduğu bir ortamda yüzde 15-20 lik düşüşler çok ciddi rakamlar. Biz şu anda kontratlara dayalı değil, ama iki ülke ilişkilerine dayanan daha hissi bir yaklaşım göstererek bir uzlaşı alanı bulmaya çalışıyoruz.

 

Bakan Yıldız, EPDK NIN iş yükü ve bölünmesine ilişkin bir soru üzerine de bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, kanun tasarısı çalışmalarının sürdürüldüğünü, olgunlaştığında kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

 

Doğalgaz Piyasası Kanunu ile ilgili olarak da yaklaşık 4 haftadır sürdürülen çalışmaların önümüzdeki hafta tamamlanacağını anlatan Yıldız, hem özel sektörün fiili payları hem de piyasa düzenlemesiyle ilgili çalışmaların iyi bir sonuç vereceğine inandığını belirtti.

 

LIBANANCO DAVASI

Libananco ile Türkiye nin haklılığının ortaya çıkacağını vurgulayan Yıldız, kırmızı bültenle Hakan Uzan ın da duruşmaya katılacağının hatırlatılması üzerine, Bizim ifade vermeyle alakalı herhangi bir şerhimiz olamaz. Biz konunun kendisinden o kadar eminiz ki her türlü ifadeyi tahkimin istediği anda verebilir dedi. Yıldız, söz konusu davanın bugünkü duruşmasında belki nihai bir kararın çıkmayacağını, ama artık sona doğru yaklaşılmış olacağını da vurguladı. www.enerji.gov.tr / 23 Mart 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR