Tpao ile Transatlantik şirketi arasında mutabakat zaptı imzalandı …

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol arama faaliyetleri konusunda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Transatlantik şirketi arasında imzalanan mutabakat zaptı imza törenine katıldı. Yıldız, "Ümit kestiğimiz, burada bir şey yok dediğimiz kuyularda çalışılacak" dedi.

 

TPAO ile Transatlantik şirketi arasında olağandışı yerlerde petrol arama faaliyetleri ile ilgili mutabakat zaptı, Swiss Otel de düzenlenen törenle imzalandı. Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, yeni bir yöntem, usulle ABD de geliştirilen metodun Avrupa da uygulanacağı 6 ülkeden birinin Türkiye olduğunu belirterek, "Kayaların arasında kalmış, yeni bir sistemle ümit kesilmiş, buralarda artık petrol ve gaz yok dediğimiz kuyularda bu işlemi yaparak, gaz ve petrol çıkarmaya yönelik bir arama faaliyetidir. Bir yıllık bir deneme süresi olacak. Türkiye nin birkaç bölgesinde, özellikle Trakya ve Güneydoğu Anadolu da petrol aranacak. Ümit kestiğimiz, burada bir şey yok dediğimiz kuyularda çalışılacak. Bu son derece önemlidir. Son on yıla baktığımızda varil fiyatı 22 dolarlardan şu anda geldiğimiz ortamda 80-85 dolar seviyesinde olan petrolden bahsediyoruz. Artık devletler, siyasiler, özel sektör ve kamu tarafı bütün tüketim alışkanlıklarını değiştirebilecek ve stratejilerini etkileyebilecek bir noktaya gelmişlerdir. Üretim maliyeti oranına baktığımızda, 2003 yılına oranla 2-2,5 kat maliyetle çalışılıyor. Yeni geliştirilen sistemlerin ümit kesilmiş ortamlarda bizim gibi ülkelerde, hemen hemen ülke ithalatının yüzde 90-93 ünü karşılayan ülke olarak baktığımızda daha değerli, daha önemli olduğunu görüyoruz. Bizim AK Parti hükümetimizin arama faaliyetlerine ayırdığımız bütçeyi biliyorsunuz. 2003 yılına oranla 10-12 kat ödenekle bunu çıkarmıştık. Türkiye nin yenilenebilir enerji kaynakları ve yerli kaynaklarla uğraşma zorunluluğu vardır. Bunu inşallah burada bu işlemlerden biri olarak görmüş olacağız" dedi.

 

Transatlantik şirketi CEO su Malone Mitchell ise, Türkiye nin doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülke olduğunu ifade ederek, "Türk hükümeti doğru hamleler yaparak, TPAO nun liderliği ve kaynakları, Türkiye yi olağandışı kaynaklarda lider yapacaktır. Başarı için iki şeye ihtiyaç vardır. Liderlik ve teknoloji. Türkiye de bu potansiyel vardır. Türkiye nin bu potansiyeli kullanacağına inanıyorum. Bu mutabakat ile başarı kesin değildir, fakat başarıya gidebilecek bir adımı atmış oluyoruz" diye konuştu.

 

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal da, bunun petrol aramalarında yeni bir metot olduğunu kaydederek, "Petrol ve doğalgaz aramasında yeni bir yöntem bulunmuştur. İlk uygulaması Türkiye de TPAO ve Transatlantik işbirliğinde yapılacaktır. Amerika nın 100 yıllık ihtiyacını karşılar kaynak bulunmuştur ve üretime hazır durumdadır. Türkiye de bu potansiyele sahiptir. Dört yıl sürecek olan araştırmalarda başarılı olursak, ciddi anlamda üretim potansiyelimiz olur" dedi. www.haberfx.net / 09.04.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR