Hannover Sanayi Fuarı başlıyor …

Alanında dünyanın en büyüğü sayılan Uluslararası Hannover Sanayi Fuarı bu akşam yapılacak resmi törenle kapılarını açıyor. Ekonomik canlanmadan ümitli olan Alman şirketler yabancı ülkelerde yeni pazarlar arıyor.

 

Bu yıl İtalya’nın konuk ülke olduğu, alanında dünyanın en büyüğü sayılan Uluslararası Hannover Sanayi Fuarı nın resmi açılışı bu akşam yapılacak. Bu yılki fuarda ağırlık konusunu enerji verimliği ve kalıcı yenilik projeleri oluşturuyor. 64 ülkeden 4 bin 800 uluslararası şirketin katıldığı fuar 23 Nisan Cuma gününe kadar açık kalacak.

 

Alman şirketlerin gözü dışarıda

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Alman şirketlerinin yüzde 44’ü bu sene yurt dışında yatırım yapmayı planlıyor. Bu araştırmada öne çıkan bir başka sonuç da yurt dışında yatırım yapmak isteyen şirketler arasında küçük ve orta ölçekli şirketlerin de yer alması. Peki Alman şirketlerini dış yatırıma teşvik eden unsurlar neler ? Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Dış Ticaret Birliği Başkanı Andreas Mühlberg, “Almanya da pazarların büyük bölümü doygunluğa ulaştı, bu nedenle pek çok şirket yurt dışına açılmayı tercih ediyor. Bunlar arasında ‘üçüncü ülkeler’ denilen, AB üyesi olmayan ülkeler de yer alıyor” şeklinde konuşuyor.

 

AB dış yatırımlarda öncü

Avrupa Birliği dış yatırımlar sıralamasında hâlâ başı çekiyor, ancak yatırımcıların gözünde Asya Bölgesi’nin çekiciliği de giderek artıyor. Özellikle Çin, Alman şirketlerinin ilgisini çeken bir ülke. Ne var ki sermaye tek başına, yatırımın başarılı olması için yeterli faktör değil. Mühlberg, dış yatırımlarda başarının sırrının “yatırım yapılacak ülkede doğru iş ortakları ile çalışmakta saklı olduğunu" belirtiyor.

 

Başka bir deyişle, dış yatırımı hedefleyen şirketlerin o ülkenin yatırım coğrafyası hakkında fikir sahibi olması, ya da bu konuda tecrübeli iş ortakları ile işbirliğine gitmesi gerekiyor. Bu özellikle, ‘gurur, itibarı kaybetme kaygısı’ gibi kavramların iş dünyasında Batılı ülkelere kıyasla daha fazla öneme sahip olduğu Çin ve Hindistan gibi ülkeler için geçerli. Bu nedenle bu ülkelerde yatırım yapmak isteyen pek çok şirket, yerli ortakların tecrübelerine güvenerek onlarla ortaklık kurma yoluna gidiyor.

 

Yine de bir şirket için yurt dışına açılmak o kadar da kolay değil. Bu nedenle uzmanlar şirketlere, yatırım yelpazesini geniş tutma önerisinde bulunuyor. Kültürlerarası Yönetim ve Siyasi Danışmanlık Enstitüsü’nden Bülent Arslan, son yıllarda Alman şirketlerinin faaliyetlerinin giderek arttığı Türkiye’yi örnek gösteriyor. Arslan, Türkiye’nin son zamanlarda yakaladığı ekonomik performans ve yüzde yedilik büyüme oranı ile Alman şirketlerini cezbeden bir ülke olduğunu vurguluyor. Arslan, “Türkiye’yi örnek verecek olursak, son yıllarda Türkiye’ye olan ilgi çok arttı. Türkiye, büyük bir çıkış yaşıyor. Son 15 yıl içerisinde şirketlerin sayısı iki katına çıktı. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 4 bin Alman şirketi faaliyet gösteriyor” diyor.

 

Almanlara atfedilen dakiklik ve güvenilirlik gibi özellikler ile “made in Germany / Alman yapımı” etiketine duyulan güven, yurt dışında Alman şirketlerinin imajını olumlu etkilemeyi sürdürüyor. Ancak yurt dışında yapılan yatırımlarda başarı sağlanması daha çok, iş ortaklarının taleplerinin, ihtiyaçlarının ve yerel özelliklerin dikkate alınmasına bağlanıyor. www.dw-world.de/dw / ekonomi / 18 Nisan 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR