Sabancı, ODTÜ, 19 Mayıs ve Muğla üniversiteleri, küresel ısınmaya neden olan etkilerin azaltılması amacıyla harekete geçti.

 

Üniversitelerin ortak geliştirdiği "İklim Dostu Yerleşke Projesi"nde, ODTÜ kampüsünde elektrikle çalışan arabalar, şarj istasyonları, atık rafinerileri kurulması planlanırken, Sabancı Üniversitesi’nde dünya standartlarında nanoteknoloji ürünü yeşil bina, 19 Mayıs’ta rüzgar santrali, Muğla Üniversitesi’nde de güneş santralinin kurulması hedefleniyor.

 

"Yeşil Kampüs" projesinin hayata geçirilmesi için Türkiye’deki kaynaklardan yeterli desteği bulamayan öğretim üyeleri, projeye Hollanda’dan destek alınması için çalışıyor.

 

Projenin yürütücüsü Sabancı  Üniversitesi  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Arıkan, iklim değişikliği etkilerinin azaltılması için yeşil kampüslerin kurulması amacıyla dört üniversitenin ortak proje geliştirdiğini ifade etti.

 

Projede, iklim değişikliğine neden olan ve karbondioksit salınımını azaltmaya yönelik, araçlarda yakıt tasarrufu, binalara ısı yalıtımı, doğayla uyumlu malzemeler ve atıkların geri kazanımı gibi konularda iş paketleri hazırlandığını anlatan Arıkan, bu amaçla çatı sularının toplanması, güneş ve rüzgar enerjisinden etkin yararlanma gibi konularda her üniversitenin çalışmalar yürütülmesinin planlandığını aktardı.

 

Proje kapsamında, 19 Mayıs Üniversitesi’nde rüzgar enerjisi santrali kurularak bu santralden kampüsteki binaların enerji ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiğini dile getiren Arıkan, Muğla Üniversitesi’nde kurulacak güneş enerjisi santralinin de şebekeye bağlanmasının amaçlandığını kaydetti.

 

Kurulacak sistemlerde enerji  tasarrufu  amacıyla özel mühendislik çalışmalarının yapılacağını da dile getiren Arıkan, bunun dışında dört üniversitenin her yıl atmosfere yaydığı karbondioksit salınımını ilan edeceğini bildirdi.

 

Projenin en önemli amacının 4 üniversitenin yaklaşık 100 bin öğrencisinde farkındalık yaratmak olduğunu kaydeden Arıkan, ayrıca yerel yönetimlerle de işbirliği yaparak bu farkındalığın toplum geneline yayılmasını hedeflediklerini söyledi.

 

Arıkan, projeyi hayata geçirmek için yeterli proje desteğini bulamadıklarını da ifade ederek, "Proje üzerinde hala çalışıyoruz. Hollanda’dan finans sağlayabilmek için hazırlıklarımızı tamamlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

 

ODTÜ, 70 ÖĞRETİM ÜYESİYLE KATKI VERECEK

ODTÜ’nün Yeşil Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma projelerine ilişkin bilgi veren ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. İrem Dikmen Toker de ODTÜ’nün araştırma önceliklerinden birinin yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik ve ekosistemler olarak belirlendiğini bildirdi.

 

ODTÜ’nün, Türkiye’de söz konusu alanlarda en fazla yayın yapan ve araştırma projesi yürüten, öğretim üyesi sayısı en yüksek üniversite olduğunu belirten Toker, üniversitenin bu potansiyelini kullanmak amacıyla Yenilenebilir Enerji, Ekosistemler ve Sürdürülebilirlik için İleri Araştırmalar Platformunu (YESAP) kurduğunu bildirdi.

 

Toker, yaklaşık 70 öğretim üyesinin katkı vereceği "İklim Dostu Yerleşke Projesi" kapsamında ODTÜ kampüsünde kirli suların arıtılmasından organik yiyecek tüketimine, elektrikle çalışan arabalardan, şarj istasyonlarına, atık rafinerilerinin kurulmasından, bisiklet yollarına kadar bir dizi faaliyetin hayata geçirilmesinin planlandığını kaydetti.

 

Toker, projelerinde, ODTÜ içinde yapılacak yeni binaların yeşil bina ilkelerine uygun olarak tasarlanacağını, inşaat atıklarının en aza indirgeneceğini ve güneş enerjisinden yüksek oranda yararlanılacağını sözlerine ekledi. www.internethaber.com / 27.04.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR