Adanalı ev kadını köyleri güneşle aydınlatıyor

Adanalı Özen Özer ve eşi Tahir Özer, kurdukları güneş enerjisi sistemiyle elektriksiz köyleri aydınlatıyor. Özer çiftinin hedefi 10 bin liraya mal olan sistemi Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine de ihraç etmek.

 

Adanalı eski ev kadını, yeni girişimci Özen Özer, avukat eşi Tahir Özer le birlikte güneş enerjisi sistemleri üreten Korona adında bir şirket kurdu. Amacını elektriği olmayan köylerdeki evlere güneş enerjisi ile elektrik götürmek olarak belirleyen Özen Hanım, bugüne kadar 20 köy evini bu şekilde elektriğe kavuşturdu. Özer in yeni hedefi ise gezici elektrik santralı.

 

Özen Özer, bu işe 2 yıl önce karar verdiklerini belirtiyor. Özer in ifadesiyle hikâye, Tahir Özer in Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti den aday adayı olmasıyla başlıyor. Tahir Özer, seçim propagandası olarak mahrumiyet bölgeleri için güneş enerjisinden elektrik üretmek gibi bir proje geliştiriyor. Ancak, aday olamayan Özer, Korona enerji şirketini kurarak elektriği olmayan tüm mekânlar için çözümler üretmeye başlıyor. Bu sayede sulama sistemleri, bekçi kulübeleri ve evlere 2 yıl içinde 30 dan fazla uygulama yapan firma, 15-20 yıl ömrü olan sistemler üretiyor.

 

10 bin TL ye mal oluyor

Özen Özer, yaklaşık 20 evi bu şekilde elektriğe kavuşturduklarını belirtiyor ve ağırlıklı olarak 1-1.5 kW gücünde bir güneş santralı kurduklarını söylüyor. Özer, bu sisteme eklenen akülerle birlikte bir evin gece gündüz buzdolabı, TV, çamaşır makinesi, aydınlatma gibi ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini kaydediyor. Yaklaşık 10 bin TL ye mal olan sisteme dair en önemli ayrıntı ise kullanılan cihazların gücü.

 

 Yani TV tercihen küçük ekranlı, buzdolabı ve çamaşır makinesi A sınıfı olmalı. Bir de elektrik ampulleri tasarruflu olursa, yaklaşık 5 kişilik bir ailenin ihtiyacını tam olarak karşılanabileceği belirtiliyor.

 

Özen Özer, 1-1.5 kW arası bir sistem için 120-180 W arası üretilmiş güneş panelleri kullandıklarını kaydediyor. Yaklaşık 10 adede denk gelen güneş panellerinin çatıya ya da güneşin gölgelenmeyeceği bölümlere yerleştirildiğini anlatan Özen Özer, Türkiye de halen elektriği olmayan pek çok köy ve yaylaya bu hizmetin kolayca götürülebileceğini ifade ediyor.

 

Özen Özer, Korona Enerji olarak son projelerinin ise gezici güneş enerjisi santralı olduğunu söylüyor : "Sistemimizi traktörün arkasına bağlayacağız. Gündüz mesela su pompası çalıştırılacak. Sonra köylü, bunu yine traktörünün arkasına takıp evine gidecek. İhtiyaçlarını orada karşılamaya devam edecek." Özer, imalathanedeki üretim hazırlıklarının son aşamada olduğunu belirterek, sistemin tutması halinde asıl hedeflerinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ya ihraç olduğunu vurguluyor. Bu sistemin öncülüğünü şirket aracına uyguladıklarını da kaydeden Özer, "Aracımızda buzdolabı, TV var. Çayımızı da araçta yapıyoruz. Hatta matkap çalıştırmak için güneş panellerinden faydalanıyoruz" diyor.

 

Türkiye de durum çarpık

Özen Özer, Türkiye de güneş enerjisi kullanımı konusunda ciddi bir çarpıklık olduğunu da düşünüyor. "Avrupa, ABD, Çin, Kore gibi ülkeleri gezdim. Orada gördüm ki güneş enerjisini toplumun zengin ve eğitimli kesimleri kullanıyor" diyen Özer, Türkiye de ise trajikomik biçimde durumun tam tersi olduğundan yakınıyor ve "Bilinçten değil, Türkiye de insanlar ihtiyaçtan güneş enerjisine yöneliyor. Bu durum garibime gidiyor" diye konuşuyor.

Adana nın Kozan ilçesinde bile elektriği olmayan yerler var" diyen Özen Özer, Yenilenebilir Enerji Yasa Tasarısı nda güneş enerjisine de yer verilmesini talep ediyor. Özen, "Memleketimiz güneş zengini. Yerin yüzlerce metre altında feci olaylar oluyor. Güneş olsa buna gerek kalmaz" diyor.

 

Ürettikleri santralların, elektrik şebekesi olan yerlerde ekonomik olmadığını vurgulayan Özer, dünyadaki gibi teşvik edildiği takdirde kentlerde de kolayca bu sistemi kurabileceklerini söylüyor. Son olarak elektriği olmayan Şanlıurfa Viranşehir e bağlı Doğantepe Köyü nde bir enerji istasyonu kuran Özen Özer, "Arazileri Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü sınırları içinde. 2010 Türkiyesi nde hâlâ gaz lambalarıyla oturuyorlardı. Kerpiçten yapılmış evlerden ilk etapta birkaçını aydınlattık. Tüm köy halkı talep etmeye başladı" diyor. www.referansgazetesi.com / 24 Mayıs 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR