Tatilcinin alo çilesini çözmek için denizden çıkarma yaptı

Lider cep telefonu (GSM) operatörü Turkcell, her yıl binlerce tatilcinin akın ettiği Marmaris Serçe Kıyıları ndaki haberleşme çilesini bitirdi.

 

Karayolu ile ulaşımı olmadığı için bugüne kadar baz istasyonunun kurulmadığı Mavi Yolculuk güzergahındaki Serçe Kıyıları na denizden çıkarma yaparak istasyon kurdu. Böylece Turkcell aboneleri Yunan operatörü Windhellas aracılığıyla görüşme yapmaktan kurtuldu. Şebeke operasyonlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu nun verdiği bilgiye göre, ilk olarak Serçe Kıyıları na baz istasyonunun kara ulaşımı mümkün olmadığından helikopter aracılığı ile kurulması gündeme alındı. Sivil Havacılık Yasası sebebiyle helikopter ile montaj yerine ulaşım gerçekleştirilemedi. Bu sebeple tüm malzemeler önce limandan tekne ile getirildi, ardından insan gücü ile taşındı. 50 kişi beş gün boyunca malzemeleri taşırken montaj 8 gün sürdü. Toplamda 36 adet güneş paneli ve aktif çalışan 1 adet türbin ile baz istasyonunda günlük iki evin ihtiyacı kadar elektrik enerjisi üretiliyor.

 

Gücünü rüzgar ve güneşten alan yeşil enerjili baz istasyonlarını kullanmaya başlayan Turkcell, enerji tüketimini yarı yarıya azalttı. Ülke genelinde yaklaşık 20 bin baz istasyonundan 22 sini hem rüzgar hem güneş enerjisi kullanan hibrit modeliyle donatan Turkcell, 217 sinin elektrik ihtiyacını ise rüzgar veya güneş enerjisi kullanan baz istasyonundan temin ediyor. Rüzgarı ve güneşi birlikte kullanan baz istasyonlarını kendi özkaynakları ve personeli ile geliştirdiklerini belirten Genel Müdür Yardımcısı Terzioğlu, şunları aktardı : "Bir baz istasyonu saatte ortalama 4 kilovat elektrik harcıyor. Güneş ve rüzgar enerjisi ile çalışan istasyonlarda bu rakam 2,5 kilovata düşüyor. Yılda 330 megavat elektriğin 230 binini istasyonlarda, 100 binini ise plaza, santral ve şirket bünyelerimizde tüketiyoruz."

 

Enerji tasarrufu sağlayan tüm istasyonlar için 5 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Terzioğlu, istasyonlara karşı yılda açılan 200 davadan sadece yüzde 1 ini kaybettiklerini de ifade etti. Tabela, reklam panosu, ağaç, lamba, baca şeklinde tasarlanan baz istasyonlarının şehir estetiğini bozmadan hizmet verdiğini dile getirdi.

 

Şenlik ve Festivallere mobil istasyon

Turkcell özellikle yaz aylarında insan yoğunluğunun arttığı bölgelere mobil baz istasyonu ile hizmet veriyor. Terzioğlu, "Kiraz, karpuz, kayısı, çay festivalleri ve yayla şenliklerinde 70 minibüs ve kamyondan oluşan mobil baz istasyonları taşıyoruz." dedi. Ayrıca fındık ve kayısı toplama zamanlarında tarlaların olduğu bölgelere de mobil istasyon gönderiliyor. www.zaman.com.tr / 27.05.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR