AB’nin sera gazlarıyla mücadele hedefleri

İklim değişikliği, 21.yüzyılın en büyük sorunlarından biri. Ülkeler, sera gazı emisyonlarını azaltmak için yenilenebilir enerjiye yöneliyor. Listenin başında sözkonusu enerji kaynaklarına yaptığı 230 milyar dolarlık yatırımla Çin bulunuyor. Pekin’i 80 milyar dolarla Amerika, 25 milyar dolarla Avrupa Birliği takip ediyor. Avrupa Komisyonu’nun iklimden sorumlu üyesi Connie Hedegaard, vakit kaybetmeden çalışmalara yoğunlaşmalıyız çağrısı yaptı : “İşlerin nasıl hızlı ilerlediğini hayal bile edemezsiniz. Yapı, demiryolları, cep telefonları … Hangisinden bahsettiğimiz farketmez. Bu alanlarda başdörücü hızda gelişmeler yaşanıyor. Aynı durum temiz çevre sektörü için de geçerli. Hiç şüphem yok ki Pekin, bunun 21.yüzyılın önceliklerinden olduğunun farkına vardı. Diğer taraftan, Kore ve Brezilya da aynı yolda yürüyor.”

 

Avrupa Birliği, 2020 itibariyle karbon salınımını 1990 seviyesinin yüzde 30 altına düşürmeyi hedefliyor. Hedegaard, hazırladığı raporda, bunun her yıl 81 milyar Euro’ya malolacağını belirtti ve ekledi : “Yüzde 30 hedefine nasıl ve zaman ilerlemeye başlayacağımızın kararını, Avrupalı politikacılar, Avrupa Birliği’ne üye ülkeler ve Avrupa Komisyonu verecektir.”

 

Sanayiciler, açıklamalardan memnun değil.

Avrupa’nın zaten borç batağına saplandığını, karbon emisyonunu azaltma faaliyetlerinin resesyon ve işsizliği körükleyeceğini savunuyorlar.

 

Bu arada, Türkiye`nin 2020 yılı sera gazı emisyon miktarının 683 milyon ton olacağı hesaplanıyor. http://tr.euronews.net / 26 Mayıs 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR