İspanya Rüzgar Enerjisi Birliği (AEE) Direktörü Alberto Cena, Türkiye de İspanyol şirketler aracılığıyla rüzgar çiftlikleri geliştirmek, yeni projeler üretmek istediklerini bildirdi.

 

Cena, bir konferansa katılmak üzere geldiği İstanbul da AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

İspanya nın rüzgar enerjisinde çok büyük tecrübesi bulunduğunu anlatan Cena, ülkenin hem rüzgar enerjisi çiftlerinin kurulmasında hem de bunların bakımında çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.

 

İspanyol şirketlerin başka ülkelerde yatırım yapmalarını istediklerini ifade eden Cena, rüzgar enerjisindeki tecrübelerini Türkiye ye de aktarmayı amaçladıklarını bildirdi.

 

Türk yetkililere rüzgar enerjisinde yatırım maliyetinin düşündüklerinden çok daha düşük olduğu mesajını da vermek istediklerini dile getiren Cena, bu sektörde çok büyük fırsatlar olduğunu düşündüklerini ifade etti.

 

Türkiye nin İspanya ya çok benzediğini hatırlatan Cena, iki ülkenin de enerji açığından dolayı dışa bağımlı olduğunu, Bu yüzden her iki ülke de rüzgar gibi doğal bir enerji fırsatını kullanmayı düşünmelidir dedi.

 

İspanyol şirketler için şu an Türkiye de gördükleri en büyük sorunun yasaların açık olmaması olduğunu belirten Cena, Yenilenebilir Enerji Yasası ile ilgili bir belirsizlik bulunduğunu, yatırım açısından bu belirsizliklerin giderilmesinini büyük önem taşıdığının altını çizdi.

 

Yasada yapılacak değişikliklerin pazar şartlarını da göz önünde bulundurması gerektiği görüşünü dile getiren Cena, petrol fiyatları ve ekonomik koşullara dikkati çekti.

 

İspanya nın bugün rüzgar enerjisinde 20 bin megavata ulaştığını, ülkenin bütün elektik ihtiyacının yaklaşık yüzde 14 ünün rüzgar enerjisinden sağlandığını anlatan Cena, şunları kaydetti : Türkiye tabii ki İspanya dan daha büyük ama iki ülkenin coğrafi koşulları rüzgar şartları birbirine benziyor. Almanya dan daha fazla bir potansiyelimiz var. Türkiye nin uzun dönemde yaklaşık 20 bin megavatlara, yani bizim seviyemize yaklaşacağını düşünüyoruz. Tabii ki elektrik ağının çok daha geliştirilmesi gerekiyor. Bu geliştirildikten sonra Türkiye 20 bin megavata Türkiye çok rahat ulaşabilir. Türkiye de İspanyol şirketler aracılığıyla rüzgar çiftlikleri geliştirmek, yeni projeler üretmek, teknoloji dağıtımı yapmak istiyoruz. Türkiye nin ayrıca coğrafi konumundan dolayı etrafındaki ülkelerle çalışmak açısından da iyi bir platform olduğunu düşünüyoruz. Buradan yola çıkarak çevre ülkelere ulaşma noktasında Türkiye yi önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Türkiye rüzgar enerjisi konusunda çok büyük potansiyel ama gelişimi çok yavaş oluyor. Bunu düzenleyen kanunlar ne kadar erken netleşirse rüzgar Türkiye için o kadar önemli bir fırsat olacak. AA / 27.05.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR