Paneller Böcekleri Çekiyor

Güneş panelleri üzerine yapılan bir çalışma, çevreciliğiyle öne çıkan bu ürünler hakkında ilginç sonuçları ortaya koyuyor.

 

Bu güne kadar hep çevreci yönleriyle gözler önünde olan güneş pilleri üzerine yapılan bazı çalışmalar panellerin besin zinciri üzerine olumsuz etkiler ortaya çıkarabileceğini gösteriyor. Michigan Universitesi’nden Bruce Robertson’un ekibiyle beraber yaptığı çalışmalar evler için kullanılan tekli panelleri kapsamıyor. Yapılan çalışmalar daha çok büyük güneş santralleri üzerine.

 

Özellikle sulak arazinin az olduğu bölgelere kurulan güneş tarlalarının böcekler tarafından su birikintisine benzetildiğini söyleyen uzmanlar, buna renk benzerliğinin yol açtığını düşünüyor.

 

Güneş panellerinin böcekleri üzerine çekmesiyle ilgilenen bilim insanları bu türden olayları gözlemleme sonucunda bilimsel bir araştırma yoluna gitmişler. Böceklerin güneş panellerinin rengine aldanarak bölgeye indikleri ve burada susuzluktan öldükleri tespit edilmiş.

 

Besin zincirinin en alt basamağına yakın olarak, kalabalık bir kitle oluşturan böceklerin güneş parkı alanlarındaki sayılarının azalmasının böcekle beslenen canlılar için de sorun yaratacağı düşünülüyor.

 

Bu olumsuz durumun çözümünün imkansız olmadığını belirten uzmanlar güneş paneli üreticilerinin panelleri bölmeli yaparak, ortaya çizgi koyarak su görünümünün azalacağını, bu sayede böceklerin yanılmayacağını belirtiyorlar.

 

Fosil yakıtların yerini yavaş yavaş yenilenebilir enerji kaynakların aldığını, gelecekte bu eğilimin daha da hızlanacağını belirten Bruce Robertson, geleceğin kentlerinde otopark ve evlerin çatılarının da güneş panelleriyle kaplanacağını düşünüldüğünde panel tasarımın daha önemli olacağını söylüyor.

Bruce Robertson beyaz çerçeveli ve içinden çizgi geçen panellerin kullanılması gerektiğini belirtti. Sevindirici olan ise günümüzde üretilen güneş panellerinin çoğunun bu özellikleri taşıyor olması.

www.ALTERNATURK.org / haber / 11.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR