Akdamar Adası Haziran sonuna kadar aydınlatılacak

Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Van Gölü ndeki Akdamar Adası ve içindeki Akdamar Kilise Müzesi ni güneş enerjisinden elde edilecek elektrikle aydınlatacak. Aydınlatma ilgili projelerin kuruldan geçtiğini belirten Van il Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan, Haziran ayı sonuna kadar ışıklandırma çalışmalarının tamamlanacağını belirtti. Bu çalışmanın Türkiye de bir ilk olacağını söyleyen Taştan, ışıklandırmanın ardından adaya gidecek ziyaretçi sayısının iki katına çıkacağını aktardı.

 

TÜRKİYE DE BİR İLK

Van Valisi Münir Karaloğlu nun talimatları üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akdamar Adası na güneş enerjisi sistemi kurulması için çalışma başlattı. Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, projeyle, doğa ve tarih harikası Akdamar a daha çok ziyaretçi gelmesini sağlayacaklarını belirtti. Projeyle 3 bin 700 metrekarelik bir alanın güneşten elde edilecek elektrikle ışıklandıracaklarını ifade eden Taştan, "Çalışmalarımızı Haziran sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Böylelikle Van da en çok kullanılması gereken güneş enerjisinden hem elektrik üreteceğiz hem de adayı akşamları ziyaretçilere açacağız. Bu Türkiye genelindeki tarihi ve turistik değerlerin güneş enerjisi kullanılarak ışıklandırılması adına Türkiye de bir ilk olacak" dedi.

 

ZİYARETÇİ SAYISI İKİYE KATLANACAK

Akdamar Adası ve Kilisesi nin güneş enerjisi ile aydınlatılması ile geceleri de ziyaretçi kabul edilebileceğini söyleyen Zeki Taştan, "Akdamar Kilisesi ni güneş enerjisi ile aydınlatacağız. Böylece insanlar gece geç saatlere kadar adada kalabilecek. Bu da kiliseyi ziyaret edenlerin sayısını arttıracak. Şu ana kadar kiliseyi yaklaşık 17 bin kişi ziyaret etmiş. Buna Mayıs ayı rakamları dahil değil. Işıklandırma çalışmalarının ardından bu rakamın iki katına çıkması bekleniyor. Çünkü insanlar gece de gidip adayı ziyaret edebilecek. Işıklandırma Akdamar ın güzelliğine güzellik katacaktır." diye konuştu. Güneş enerjisi projelerinin kuruldan geçtiğini ve finansmanın da Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ndan karşılanacağını söyleyen Taştan, bu çalışmanın turizme büyük kazanç getireceğini aktardı. http://gazetevan.com / 11 Haziran 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR