Dünya, Rüzgardan Enerji Politikalarını Konuşuyor

Rüzgar enerjisini etkin kılmayı amacıyla Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı nın 9. suna Almanya hükümetini temsilen Schlegelmilch de katıldı. Schlegelmilch : "Nükleer yakıtlara ağır vergiler getirdik". bianet, etkinliğin medya sponsorları arasına...

 

Nükleer enerjinin küresel olarak azaltılmasını amaçlayan ve bianet in de medya sponsoru olduğu 9. Dünya Rüzgar Enerjisi Konferansı (WWEC) bugün İstanbul da başladı.

 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Durak, Türkiye de rüzgar enerjisinin gelişiminin yeterli seviyede olmadığını belirtti.

 

Almanya Çevre, Doğa Konuma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı (BMU) Uzmanı Kal Schlegelmilch de nükleer enerjinin azaltılması için nükleer yakıtlar için ağır vergi külfetleri getirdiklerini belirtirken, Çin Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Dekin ise "İnsanoğlunun önündeki en büyük engelin ise iklim değişikliği sorunu. Bu nedenle rüzgar enerjisini zararsız ve son derece avantajlı bir sektör olarak kullanmak zorundayız" dedi.

 

Sütlüce deki Haliç Kongre Merkezi nde düzenlenen üç günlük konferansın ilk sunumu BWE Alman Rüzgar Enerjisi Birliği nden Heinrich Barteld yaptı.

 

Barteld, Almanya nın  yüksek sanayileşmiş bir ülke olduğunu belirterek, "Buna karşın Almanya tehlikeli nükleer enerji tesislerinden uzaklaşılacak ve önümüzdeki yıllarda da tümü tamamen kapatılmış olacak" dedi.

 

"Bu yılın başlarında Çevre bakanlığımız enerjinin arzı için yüzde yüz yenilebilir enerji sistemine geçilmesi gerektiğine karar verdi. Kömürden, petroldan ve doğalgazdan uzaklaşılmasına karar verildi. Böylece gelecekt e askeri ekipmana para harcamak, nadir kaynakları elde etmek için birbirimizle kavga etmeye gerek kalmayacak."

 

TÜREB Başkanı Murat Durak da, "Türkiye de rüzgar enerjisi sektöründe herşey ne yazık ki yolunda değil.  Yurtdışından gelenler bana kızmasın ama onlara şunu söylemek istiyorum. Bu ülkeye türbün satıyorsunuz. Lütfen bu ülkeye yatırım da yapın. Yoksa sizin ülkeniz krizden çıkınca biz krize gireceğiz." şeklinde konuştu.

 

Çin Rüzgar Enerjisi Birliği (CWEA) Başkanı Prof. Dr. He Dekin de, "Çin de de rüzgar enerjisi teknolojisi hızla gelişti. Rüzgar çiftliklerinin geliştirilmesi korusunda ise Çin de ayrıca bir önem veriliyor. Bu sürece ilişkin program tamamlandıktan sonra 150 bin kilowatt olacak" dedi.

 

Çin de rüzgar çiftlikleri konusunda rekabet edebilecek konumda olduklarını belirten Dekin, "İklim değişikliği sorunu karşısında rüzgar enerjisini zararsız ve avantajlı bir şekilde kullanmalıyız" dedi.

 

Uluslar arası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Müdürü Helene Pelosse da IRENA nın 8 Temmuz dan itibaren tam teşekküllü bir ajans haline geleceğini duyurdu.

 

Schlegelmilch de nükleer enerjinin azaltılması için aldıkları kararı paylaştı: "Alman hükümeti sekiz gün önce, nükleer yakıt için ağır vergi külfetleri, yenilebilir enerji için ise vergi kolaylıkları yapmaya karar verdi."

 

Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) Genel Müdürüü Mustafa Kemal Büyükmıhçı, Türkiye nin enerji politakasını "Sınırlı kaynakların en iyi yekilde değerlendirileceği, ucuz, temiz Doğu nun enerjisinin  Batıya taşındığı bir düzen kurulması" şeklinde açıkladı. Büyükmıhçı nın konuşmasının ardından 2010 Dünya Rüzgar Enerjisi Ödülleri sahiplerine verildi.  Etkinlikte Volker Thomsen de konuştu. www.bianet.org / 15.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR