Yiğit Akü, ‘Hibrikit’i üretti Bakan ‘merdiven altı’nı hatırladı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ar-Ge’ye ayrılan kaynakları giderek artırmaya çalıştıklarını, Türkiye’nin geleceğinin burada olduğunu söylerken, 100 kamyon domates satmak yerine Japonlar gibi teknolojiden para kazanmanın farkına vardıklarını belirtti.

 

Yiğit Akü ile Forum Mühendislik ortak çalışmasıyla üretilen ve bir otomobile monte edilen, araçlarda yüzde 20-25 yakıt tasarrufu sağlayan Hibrikit-HEB Enerji Sistemi’nin tanıtımı için yapılan törende konuşan Çicek, “Yenilenebilir enerji yasası çıktığı takdirde bu alanda biraz daha önemli katkılar sağlamış olacağız” dedi. Çiçek, “Türkiye’nin geleceğinin burada. Japonya, Ar-Ge ile varlığını sürdürüyor. 100 kamyon domates satmak yerine küçücük bir teknoloji buluşunu satıp büyük paralar kazandı. Türkiye bunun farkında” diye konuştu.

 

Merdiven altından çıktı

Yiğit Akü’nün Sincan OSB’de fabrikasında testin ardından sistemin Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Çiçek, şunları söyledi : “Sincan OSB’de görülen bir iftihar kaynağı. OSTİM de Balkanlar’ın Orta Doğu’nun en güzel merkezi. Buralarda harika üretimler yapılıyor. Ancak kimse farkında değil. Merdiven altındaki bir mekandan bugün bu fabrikalar meydana gelebiliyorsa, 55 ülkeye ihracat yapabiliyorsa, bu hepimizin övüneceği husustur.”

 

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM’e günlük giriş yapan 20 bin ağaçın karbondioksit emisyonunu sıfırlamak için şu ana kadar 42 bin ağaç diktiklerini belirtti.

 

Tüm araçlar hibrit olabilir

FORUM Mühendislik Genel Müdürü Demir Gonca, kullanımda yüzde 25-30 enerji tasarruf sağlayan Hibrikit’in, tüm benzinli ve dizel araçları bir hibrid araca çevirebilecek yapıda tasarlandığını belirtti. Gonca, “Tüm araçlar, orijinal parçasına dokunulmadan, küçük bir kitin ve bir akünün eklenmesiyle elektrikli birer araca dönüştürülebilecek” dedi.

 

Hedef maliyeti 4 bin Euro’dan 1000 Euro’ya çekmek

FORUM Mühendislik ile 1 yıldır sürdürdükleri stratejik ortaklık sonucu HİBRİKİT ve Hibrid Elektrik Bataryası’nın (HEB Enerji) üretildiğini belirten Yiğit Akü Genel Müdürü Hulki Büyükkalender, üretime geçtikleri sistemle ilgili olarak şu bilgileri verdi : “Tasarruf sağlamak, tüketicinin ve çevrenin korunması çerçevesinde, bu sisteme destek ve teşvikler verilmesi maliyeti düşürecek. Bir aracın hibrid dönüşümünün maliyeti şu anda 4 bin Euro, bu maliyetinin 1000 Euro’ya düşürülmesini hedefliyoruz.” www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 04.07.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR