ENERJİ İÇİN YASAĞIN KALKMASINI BEKLİYORUM

Enerjideki yatırımlarını ve lisanslarını geçen yıl 180 milyon dolara ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’a sattıklarını anımsatan Emrullah Turanlı, “Satış çerçevesinde 2 yıl enerjiye girmeyeceğimiz maddesi vardı. Bir yılı geçti. Geriye bir yıl kaldı. Yasağın kalkmasını bekliyorum. Enerjide Taşyapı’nın yapacağı çok iş var. İnşaattan sonra gelecek yıllarda en fazla büyüyeceğimiz iş enerji olacak” şeklinde konuştu.

 

Çevreci konut, elektrikli araba sahibi yaptı

Enerjisinin yüzde 100 ünü sahip olduğu rüzgâr enerjisi santralinden karşılaması ve elektrik fiyatının yüzde 20 sinin daha ucuz olması nedeniyle ilgi gören My Towerland projesinden sonra, Ali Ağaoğlu,  şimdi de renkli elektrikli arabası Tesla ile gündemde.

 

Ağaoğlu, son dönemlerde çevreci projeleriyle de gündeme geldi. Bunun en son örneklerinden biri de, enerjisinin yüzde 100 ünü sahip olduğu rüzgâr enerjisi santralinden karşılayan My Towerland oldu.  Öte yandan tüm şantiyelerinde ve otellerinde kullandığı enerjiyi Mersin RES’te ürettiği temiz enerjiden almaya başlayan Ağaoğlu nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, kişisel yaşamında da enerjiden yana değişiklikler yapmaya başladı.

 

Lüks otomobillere olan ilgisiyle bilinen Ali Ağaoğlu, Balıkesir’de temellerini atacağı yeni rüzgâr santralinin türbinlerini tedarik edecek olan Vestas firmasının tavsiyesi üzerine, Tesla Roadster siparişi verdi.

 

ALİ AĞAOĞLU’NUN ELEKTRİKLİ ARABASI

Ali Ağaoğlu’nun satın aldığı Tesla Roadster, 100 km/saat hıza  3.7 saniyede ulaşıyor. Sıfır emisyon değerine sahip Tesla Roadster, 450 kilogramlık lityum-iyon pillerle maksimum 288 beygirlik güç üretebiliyor ve 100 km’de sadece iki litre benzin eşdeğeri enerji tüketiyor; başka bir ifade ile kilometrede 2.5 kuruşluk elektrik tüketiyor. İki kapılı ve üstü açılabilen aracın bataryaları 3.5 saatte şarj edilebiliyor ve aracın menzili 340 kilometreye kadar çıkabiliyor. Yavaşladığında kinetik enerjisini depolayarak tasarruf sağlayabilen Tesla Roadster’da motor yağı ve egzos bulunmuyor. Aracın çok yakında Türkiye’de olması bekleniyor. www.milliyet.com.tr / 03.07.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR