Akdamar a güneş enerjili aydınlatma

Akdamar Adası ve Kilisesinin aydınlatılması için Ezinç firması tarafından, güneş enerjili sistem kurulacak.

 

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türkiye nin en güneşli illerinden biri olan Van da bulunan Akdamar Adası ve tarihi Akdamar Kilisesi nin, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı nın (DAKA) ihale ettiği projenin tamamlanmasından sonra güneş enerjisiyle aydınlatılacağı belirtildi.

 

Ezinç şirketinin, adayı ve tarihi kiliseyi güneş enerjisiyle aydınlatacak sistemi kuracağı dile getirilen açıklamada, söz konusu sistemin Türkiye nin güneş enerjili en büyük aydınlatma projesi olacağı kaydedildi.

 

Ezinç şirketi Genel Müdürü Hakan Alaş, açıklamada yer verilen değerlendirmesinde şunları ifade etti :  Akdamar Adası şu anda mazotlu jeneratörlerle günde sadece 3 saat aydınlatılabiliyor. Bu aydınlatmanın yıllık maliyeti ise 50 bin lira. Bu proje kapsamında adaya kuracağımız ve toplam maliyeti 150 bin lira olan güneş enerjisi sistemiyle, yıllık 25 bin kilovatsaat enerji üretilecek. Bu enerjiyle de ada 25 yıl tüm gece boyunca aydınlatılabilecek. Kendini 3 yıl içinde finanse edecek sistem, 25 yılda toplamda 1 milyon 100 bin lira tasarruf sağlayacak.

 

Alaş, güneş enerjisi sistemini, Akdamar Kilisesi nde Kültür ve Turizm Bakanlığı nın izniyle 19 Eylül 2010 tarihinde 1915 yılından bu yana yapılacak ilk ayine yetiştirmek üzere çalışmalara başladıklarını bildirdi. www.stargazete.com / ekonomi / 22.07.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR